Mobilitás

Kína milliárdokat áramoltat a BYD-be, hogy szétzúzza a Teslát és más elektromosautó-gyártókat

Devenyi Dalma | 2024.04.16. 06:05

Németország egyik legrégebbi és legbefolyásosabb agytrösztjének új tanulmánya szerint Kína 3-9-szer nagyobb összegeket költ támogatásokra, mint más OECD-országok, például az Egyesült Államok és Németország. A tanulmány szerint a kormány nagylelkűségének elsődleges kedvezményezettje az akkumulátorgyártó és autógyártó BYD.

 

A vállalat a világ egyik legnagyobb villamosított járműgyártójává emelkedett, 2023 utolsó negyedévében először előzte meg a Teslát, és útközben jelentős támogatást kapott – írja a Carscoops.

A BYD 2020-ban mintegy 220 millió eurót  kapott közvetlen támogatásként. Ez a szám 2022-re jelentősen, 2,1 milliárd euróra nőtt.

Ez 2020-ban a BYD bevételeinek mintegy 1,1 százalékát, 2022-ben pedig 3,5 százalékát teszi ki – derül ki a Kiel Institute új tanulmányából. Ez még a kínai vállalatok között is magas, és az autógyártó megelőzte a versenytársakat, például a GAC-ot mint a kormány közvetlen támogatásainak egyik fő kedvezményezettje. Azonban még ezek a számok sem mutatják a teljes képet.

A BYD Seagull olcsó, jó minőségű kisautó lett. (Fotó: BYD)

 

Több fronton érkezik támogatás

A BYD a kormánytól közvetlenül kapott támogatásokon kívül abból is profitál, hogy az ügyfelek állami ösztönzőket kapnak, hogy megvásárolják akkumulátorait az elektromos járműveikhez. Bár ez nem közvetlenül a vállalat zsebében lévő készpénz, de hozzájárul a termékei iránti kereslet ösztönzéséhez, és hatékonyan csökkenti az árukat.

Bár a BYD jelentős összegű kormányzati támogatást kap, Kína számos vállalatnak nyújt támogatásokat. A Kiel Institute megállapította, hogy az országban jegyzett vállalatok 99 százaléka kapott ösztönzőket 2022-ben.

A megállapítások a kínai autógyártók külföldi piacokon, például Európában való terjeszkedésére irányulnak. A kontinensen az autógyártók arra panaszkodtak, hogy a kínai autógyártóknak nyújtott bőkezű támogatások miatt nehéz versenyezniük az olyan cégek beérkező elektromos járműveivel, mint a BYD.

 

Van lehetőség tárgyalni

Az Európai Unió vizsgálatot indított a kínai ösztönzőkkel kapcsolatban, hogy kiderüljön, tisztességtelen előnyhöz juttatják-e a kínai autógyártókat. A Kiel Institute megállapításai alátámasztani látszanak ezt az állítást, és a szervezet úgy véli, hogy az ország jelenlegi gazdasági visszaesése erős tárgyalási pozíciót biztosít az EU-nak.

„A Kínából származó elektromos járművek behozatala ellen a közelmúltban indított szubvencióellenes eljárás közepette, amelynek célja, hogy rávegyék Kínát az EU számára különösen káros támogatások visszavonására”, a tanulmány szerzője azt javasolja, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat Pekinggel. „Tekintettel Kína jelenlegi makrogazdasági gyengeségére, viszonylagos erejére a zöld technológiai ágazatokban, valamint az USA-val fennálló feszültségekre, a szerzők reális esélyt látnak a sikeres tárgyalásokra.”

 

Kiemelt kép forrása: BYD

 

 

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.