Vállalatok

Itt elolvashatja a belső levelet, amelyben Elon Musk bejelentette 1400 Tesla-dolgozó elbocsátását

S.Rita | 2024.04.17. 06:05

Egy kiszivárgott e-mailből derült ki a létszámcsökkentés, nem sokkal az után, hogy a Tesla nemrég bejelentette: négy év óta először csökkent a kiszállítások száma negyedéves szinten. Elon Musk levelében arról tájékoztatta a Tesla dolgozóit, hogy a globális munkaerejének több mint 10%-át elbocsátja.

 

A vezérigazgató szerint a létszámcsökkentés a „költségcsökkentésre és a termelékenység növelésére” irányuló erőfeszítések része. Az elbocsátások, amelyek potenciálisan több mint 14 000 alkalmazottat érintenek, egy jelentős létszámbővítési időszakot követően érkeznek.

A tömeges elbocsátás azonban egy válaszreakció, amely az elektromosautó-piacon bekövetkezett jelentős változásokhoz igazodik.

Elon Musk levelében arról tájékoztatta a Tesla dolgozóit, hogy a globális munkaerejének több mint 10%-át elbocsátja. (Fotó: Tesla)

 

Semmit sem utálok jobban

A Tesla alkalmazottainak szétküldött, majd később az interneten felbukkanó belső e-mailben Elon Musk felvázolta, hogy a vállalat „a növekedés következő szakaszára” készül, ezért van szükség erre a lépésre. Musk továbbá a következőket írja:

„Alaposan átvizsgáltuk a szervezetet, és meghoztuk a nehéz döntést, miszerint világszerte több mint 10%-kal csökkentjük a létszámot. Semmit sem utálok jobban, de meg kell tenni.”

Érdekes módon az e-mail nem tesz említést a problémáról, melyet a globális elektromos járművek iránti kereslet visszaesése okoz. Ehelyett a vezérigazgató az elbocsátásokat a „szerepek és munkakörök megkettőződésének” tulajdonítja, ami a Tesla elmúlt évekbeli gyors térnyerése miatt alakult ki. A Carscoops szerint a Tesla 2023 végén 140 473 munkavállalót foglalkoztatott, ami közel kétszerese a 2020-as létszámnak.

Ebben az időszakban – az új gyárak segítségével – elkezdődött a népszerű Model Y tömeges gyártása. Ez a megnövekedett kínálat, az elektromosautó-kereslet csökkenésével párosulva végül árcsökkentésre késztette a Teslát, hiszen a vállalat célja, hogy versenyképes maradjon kínai versenytársaival szemben.

A Tesla nemrégiben az elmúlt négy év első negyedéves visszaesését könyvelhette el: 2024 első felében 386 810 járművet szállított le, ami 8,5%-os csökkenést jelent 2023 első negyedévéhez képest.

A Tesla részvényei idén 31%-kal értékelődtek le, és a levél kiszivárgásának napján, április 15-én további 1,2%-os csökkenést regisztráltak a piac előtti kereskedésben.

 

A levél

Az elbocsátások nem érték meglepetésként a Tesla dolgozóit, mivel a vezetők már az év elején utasítást kaptak a névsor összeállítására. Elon Musk teljes, a Tesla dolgozóinak küldött e-mailjét itt olvashatja:

„Az évek során gyorsan növekedtünk, egyre több gyárunk lett a világ minden táján, amelyek egyre csak bővülnek. A gyors növekedés hatására azonban bizonyos területeken megkettőződtek a szerepek és a munkakörök. Miközben a vállalatot a növekedés következő szakaszára készítjük elő, rendkívül fontos, hogy minden területet átnézzünk a költségcsökkentés és a termelékenység növelése érdekében.

Ennek az erőfeszítésnek a részeként alaposan átvizsgáltuk a szervezetet, és meghoztuk azt a nehéz döntést, miszerint világszerte több mint 10%-kal csökkentjük a létszámot. Semmit sem utálok jobban, de meg kell tenni. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyak, innovatívak és éhesek legyünk a következő növekedési ciklusra.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki távozik a Teslától, az évek során végzett kemény munkáját. Mélyen hálásak vagyunk a sokrétű hozzájárulásukért a küldetésünkhöz, és sok sikert kívánunk a jövőbeli lehetőségekhez. Nagyon nehéz búcsút mondani.

A maradóknak előre is szeretnék köszönetet mondani az előttük álló nehézségekért, hiszen az autóipar, az energetika és a mesterséges intelligencia területén az egyik legforradalmibb technológiát fejlesztjük. Miközben a vállalatot a növekedés következő szakaszára készítjük elő, az Önök elszántsága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy eljussunk odáig.

Köszönöm,
Elon”

 

Kiemelt kép forrása: Tesla

  S.Rita
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.