Fenntarthatóság

2023-ban rekordot döntöttek az új szélerőművek, de fájóan távol vannak a kitűzött célok

Devenyi Dalma | 2024.04.18. 05:35

Egy április 16-i iparági jelentés szerint, a globális szélenergia-ipar tavaly 117 gigawattnyi (GW) új kapacitást telepített, azonban az éghajlati célok elérése érdekében az évtized végéig évente háromszorosára kell növelni ezt az ütemet.

 

A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) jelentése szerint 2023-ban 50%-kal nőtt a szélenergia kapacitás világszerte a 2022-es évhez képest. A tavaly telepített mennyiségből 106 GW-ot tesz ki az új szárazföldi szélenergia, míg 10,8 GW-ot a tengeri front.

A GWEC várakozásai szerint 2028-ig évente 158 gigawattnyi új szélerőművet fognak telepíteni. A globális éghajlat-paktumban elfogadott célok teljesítéséhez azonban az ágazatnak 2030-ig évente legalább 320 GW-ot kell telepítenie, ami 3 terawattra (TW) emelné a kumulatív kapacitást – írja a Reuters.

„Több mint 40 évbe telt, mire elértük az 1 terrawattos világszintű szélenergia-mennyiséget. Most azonban csak hét évünk van arra, hogy elérjük a következő 2 terrawattot. A növekedés néhány nagy országra koncentrálódik, mint például Kína, az USA, Brazília és Németország, de sokkal több országra van szükség az akadályok felszámolásához és a piaci keretek javításához” – mondta Ben Backwell, a GWEC vezérigazgatója.

A szélerőművek telepítésének legnagyobb piacát jelenleg Kína, majd az Egyesült Államok, Brazília, Németország és India biztosítja. Kína új rekordot állított fel a 75 GW-os új létesítmények üzembe helyezésével, mely közel 65%-át teszi ki a globális összmennyiségnek. Latin-Amerikában, különösen Brazíliában is jelentős növekedést tapasztaltak, ahol 4,8 gigawattnyi új létesítményt helyeztek üzembe, ami 21%-os emelkedés az előző évhez képest.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.