Szabályozás

Jelentős csökkenés jön a kutakon, a kormány szerdán fontolóra veszi az üzemanyagár-beavatkozást

S.Rita | 2024.04.22. 10:54

Magyarország kormánya nem zárja ki, hogy beavatkozik az üzemanyagárakba, és jövő szerdán tárgyal a kérdésről – mondta Nagy Márton gazdasági miniszter április 19-én. A bejelentés után úgy tűnik, a nagykereskedők úgy tűnik, engedékenységet mutatnak. Szerdától jelentős csökkenés jön a gázolaj árában.

 

„A benzin 3,2%-kal, a gázolaj 5%-kal magasabb a régiós átlagnál” – mondta Nagy Márton múlt pénteken.

A miniszter szerint nem kizárt az üzemanyagárak felső határának újbóli bevezetése, ami további nyomást gyakorol a beszállítókra, hogy a korábbi inflációs hullámot követő szélesebb körű kormányzati ármeghatározó beavatkozás részeként közelebb hozzák az árakat a közép-európai átlaghoz.

A magyarországi infláció márciusban éves szinten 3,6%-ra mérséklődött a 2023. márciusi 25% feletti csúcsról, ami a legmagasabb az Európai Unióban. A miniszter április 11-én ülésre hívta a Magyar Ásványolaj Szövetség és a MOL képviselőit, miután a benzin ára Magyarországon literenként 642 forintra emelkedett.

A holtankoljak.hu jelentéséből kiderül, gázolajár-csökkenés jön a hét közepén: bruttó 8 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. A benzin ára a hét közepén nem változik. Így az átlagárak 2024. április 24-től az alábbiak szerint alakulnak:

    • 95-ös benzin: 650 Ft/liter
    • Gázolaj: 639 Ft/liter

A kormány 2022 decemberében eltörölte az üzemanyagárak felső határát, miután az importhiány és a pánikszerű vásárlások üzemanyaghiányhoz vezettek, de megígérte, hogy ismét beavatkozik, ha az üzemanyagárak a regionális átlag fölé emelkednek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.