Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Kilábalhat-e Magyarország az energiaválságból?

NRGreport | 2024.04.22. 05:35

2023-ban a magyar gázpiac érdekes, említésre méltó évet zárt, azonban az ellátás és a lakossági tarifák szilárdan állták a sarat, ami kifejezetten jó pontot jelentett. Az év utolsó negyedévében azonban a nagyobb ipari vállalatok gázszámlái hirtelen emelkedtek. Ez, valamint az évet még mindig uraló orosz-ukrán konfliktus negatívan befolyásolta a piac alakulását.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy végre Magyarország kilábalhat-e az energiaválságból, és egy kedvezőbb piac köszönthet-e be.

 

Nagy volt az import 2023-ban, de jól is jött

A megnövekedett import a tavalyi évben igen jól jött Magyarországnak a tél előtt és a háború sújtotta időkben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Földgázszállító Zrt. közös kiadványa szerint ezt mégis pozitívan értékelték.

Ennek köszönhetően az ország magas szintű, 86,4 százalékos tárolókapacitással várhatta az igen enyhe tél fűtési szezonját, amelyet a szomszédos országot érintő katonai konfliktus is beárnyékolt.

Annak ellenére, hogy az import nőtt, az ország vezetékein keresztül továbbított földgáz mennyisége mintegy 15 százalékkal 8,965 milliárd köbméterre csökkent. A kiadvány nem állítja, de feltételezhető, hogy a csökkenés összefüggésben lehet azzal, hogy 2021 októbere óta Ukrajna helyett Szerbián – és kisebb mértékben Ausztrián – keresztül érkezik a magyar területre az orosz földgáz, így csökkent a hazai tranzit mennyisége. Korábban Szerbia is Magyarországon keresztül jutott orosz gázhoz, most azonban Szerbia tranzitál a magyar piacra.

2023-ban a magyar gázpiac érdekes, említésre méltó évet zárt, azonban az ellátás és a lakossági tarifák szilárdan állták a sarat, ami kifejezetten jó pontot jelentett. (Fotó: Canva)

 

A kormány ösztönözte a gáztermelés növelését

A hazai gáztermelés csökkenése nem volt elfogadható mértékben 2023-ban, még a kisebb felhasználás és a növekvő import mellett sem. Különösen azért sem, mert a behozatal növekvő geopolitikai kockázatokkal járt.

Fontos megemlíteni, hogy a kormány lépéseket tett a gáztermelés növelése érdekében: tavaly augusztusban az MVM Energetikai Zrt.-t bízta meg a hazai gáztermelés növelésével, ezt követően pedig jelentős engedményeket tett a Mol számára a bányajáradékok tekintetében annak érdekében, hogy az növelje a szénhidrogén bányászatát.

 

Válaszok a válságra

Az energiaválság következményeit a kormány tehát a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével igyekezett enyhíteni. Éppen ezért még 2023-ban a Békés megyei Nyékpuszta területén található, nem hagyományos földgázmező további kutatását és fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították, így a gyorsított hatósági engedélyezésnek köszönhetően az első, már lefúrt kút már tavaly márciusban termelésbe állt.

Annak ellenére, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz, a 2024-es gázhelyzet még képlékeny.

Az Economist Intelligence Unit előrejelzései szerint 2024-ben a szénhidrogének, köztük az európai földgáz ára folytathatja a 2023-as év végére jellemző tendenciát, és tovább csökkenhet. Az európai földgáz átlagára a szakértők szerint várhatóan 20 százalékkal csökkenhet, követve a 2023-ban tapasztalt 67 százalékos esést, amit elsősorban az ipari kereslet visszaesése váltott ki. Az ipari teljesítmény csökkenése hosszú távon hátrányosan érintheti a versenyképességet.

 

Forrás: Creditline.hu

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.