Mobilitás

Mítoszrombolás: Az elektromos autók korábban mennek tönkre, mint a belső égésűek?

Devenyi Dalma | 2024.04.22. 06:05

Még 2024-ben is hallani lehet olyan érveket, hogy: „Én még nem akarok elektromos autót. Várok, amíg kiderül, hogy tényleg megbízhatóak-e”. Talán már a késői elfogadók között is ritka ez a szemlélet, mert az e-autók bebizonyították, hogy nemcsak múló hóbortként bukkantak fel a közlekedés idővonalán. De mi a helyzet az első fecskékkel?

 

A TopGear megvizsgálta a mítoszt, miszerint az elektromos autók kevésbé tartósak, mint a belső égésű motorral szerelt modellek. A brit DVLA (Gépjárművezetői és Járművezetői Engedélyezési Ügynökség) ingyenesen letölthető adatbázisaiban minden negyedévben megadja az összes autótípus számát, a nyilvántartásba vételük időpontját és azt, hogy mennyi után adóznak, illetve mennyit SORN-oltak.

Az Egyesült királyságban SORN-nak nevezik a jármű forgalomból való kivonását. Az eljárás azoknak ajánlott, akik nem akarják azt használni és szeretnék megspórolni a gépjármű-adót.

Megbízhatóbbak a belső égésű motorral szerelt autók? (Fotó: Canva)

 

A howmanyleft.co.uk ezeket használja, és átláthatóbbá teszi azokat. Megnézhetjük, hogy adott modellből hány példány rója még az utakat az Egyesült Királyságban – ráadásul összesíti az összes felszereltséget és limitált kiadást is.

A 2011 és 2013 között regisztrált, tehát 11-13 éves Nissan Leafek száma 3104. Ezek közül 2 152 még mindig adóköteles, további 122 pedig SORN-olt. Ez 73%-os megmaradási arányt jelent. Összehasonlításképpen: az ugyanebből a korosztályból származó Ford Focusok 89 százaléka maradt meg.

Még meglepőbb, hogy a Peugeot iOnok és a Citroen C-Zerók 84 százaléka maradt meg ebből az időszakból. A Renault Zoe forgalmazása csak 2013-ban indult be, de a 2013-14-es évjáratúak 88 százaléka még mindig forgalomban van.

Ezek alapján tehát még a kezdetleges, gyakori töltést igénylő, kis akkumulátorral szerelt elektromos autókat sem neveznénk mellényúlásnak. Azt viszont kár lenne elvitatni, hogy a belső égésű motorral szerelt Focusok túlélési aránya sokkal jobban néz ki. A mai modellek miatt már nem aggódnánk ennyire, szinte biztos, hogy évekkel később szebb számokat fogunk látni.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.