Fenntarthatóság

Fontos dologról feledkezünk meg Európában, ami nélkül a megújuló energiára való áttérés reménytelen

Devenyi Dalma | 2024.04.23. 06:05

Bertrand Piccard, a Solar Impulse Alapítvány környezetvédelmi nonprofit szervezet alapítója és elnöke egy panelbeszélgetés keretén belül fejtette ki véleményét a megújuló energiaforrások nem megfelelő felhasználásáról.

 

A világ energiájának mintegy háromnegyedét elpazarolják. Ez a becslés a helytelen viselkedésből és a nem hatékony rendszerekből, vagy infrastruktúrákból eredő pazarláson alapul, idézi a CNBC a felfedező és környezetvédő Piccard szavait. Mindemellett az energiapazarlás csökkentésére való újbóli összpontosításra szólított fel, mondván, hogy szinte lehetetlen a megújuló energiaforrásokra való áttérés a hatékonyság növelése nélkül.

Ennek értelmében a fosszilis energiát megújuló energiával próbáljuk helyettesíteni anélkül, hogy hatékonyan csökkentenénk a fogyasztást.

A világ energiájának mintegy háromnegyedét elpazarolják. (Fotó: Canva)

 

Fontos dologról feledkezünk meg

Egy másik probléma, hogy egyes országok csak a szél- és napenergiát tekintik megújuló, alternatív forrásnak Európában, megfeledkezve a biogázról és a geotermikus energiáról.

Az Európai Bizottság 2021. októberi közleményéből kiderül, hogy a jövőben a bioenergia továbbra is a megújuló energia fő forrása lesz az EU-ban – mintegy 60%-kal, a biogáz ennek az aránynak mindössze 10%-át teszi ki.

A geotermikus energia, a megújuló energiafogyasztás mindössze 2,7%-át teszi ki, míg a szélenergia 13,2%-ot, a napenergia pedig 7,2%-ot. A jelentésből kiderül, hogy a fókusz a többlettermelésen van a fogyasztás csökkentése helyett. Piccard szerint a probléma miatt fennáll a veszélye annak, hogy nem sikerül elérnünk a zöldenergia-célkitűzéseket.

 

Kínai paradox hatása

Piccard úgy véli, a Kínából érkező napelemek paradox módon megölték az európai napenergia-ipart, de közben megmentették a világot azzal, hogy megmutatták, hogy a napenergia lehet sokkal olcsóbb mint bármi más.

Európában és az Egyesült Államokban egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a Kínából érkező, támogatott tiszta energiából származó termékek – mint a napelem – megnehezítik a hazai ipar versenyképességét – mutatott rá a szakértő.

Az Európai Bizottság két vizsgálatot is indított a kínai napelemgyártókkal szemben, mert a Bizottság szerint potenciális piactorzító támogatásokban részesülhettek. Mindeközben Janett Yellen, amerikai pénzügyminiszter arról beszélt, hogy nem zárja ki a kínai zöldenergia exportjára kivetett esetleges vámokat. Piccard szerint fontos figyelembe venni a kínai napelemek potenciális előnyeit Európában, hiszen ezekkel olcsóbb villamosenergiát lehet termelni a régióban. Piccard megjegyezte, hogy amikor több mint húsz évvel ezelőtt elindította a Solar Impulse projektet, a napenergia 40-szer drágább volt, mint ma. A Solar Impulse 2 lett az első napenergiával működő elektromos repülőgép, amely 2016-ban megkerülte a Földet.

Hozzátette, hogy talán nem politikailag korrekt, de köszönetet mond Kínának a napenergia árának csökkentéséért, ami lehetővé tette a megújuló energia minél hatékonyabb kihasználását.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.