Fenntarthatóság

Sosem találná ki, melyik két európai ország működik 100%-ban megújuló energiával

Devenyi Dalma | 2024.04.23. 05:35

Jelenleg hét ország termeli villamos energiájának 100 százalékát megújuló energiából – kettő Európában.

 

A tavalyi év volt az eddigi legjobb az új szélenergia telepítések tekintetében – írja az Euronews. A világ 116 gigawattnyi új szélenergia-kapacitást telepített 2023-ban – derül ki a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) iparági kereskedelmi szövetség legfrissebb jelentéséből. Ez 50 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest, így az új szélerőművek tekintetében ez volt a rekordév.

Kína mind a tengeri, mind a szárazföldi szélerőművek telepítése tekintetében az élen áll, majd az Egyesült Államok, Brazília és Németország következik. A hollandiai erőteljes növekedésnek köszönhetően Európa is rekordévet zárt 2023-ban, 3,8 gigawattnyi új tenegeri szélenergia-kapacitással.

A jelentés megjegyzi, hogy bár a szélenergia növekedése erősen koncentrálódik néhány nagy országra, néhány más régióban és nemzetben is rekordméretű növekedés volt tapasztalható. Afrika és a Közel-Kelet közel 1 gigawattnyi szélenergia-kapacitást telepített 2023-ban, ami majdnem háromszorosa az előző évinek.

A szerzők szerint a világ jó irányba halad az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Azonban figyelmeztetnek arra, hogy 2030-ig legalább 320 gigawattos éves növekedést kell elérnie annak érdekében, hogy teljesüljön a COP28 által tett vállalás, miszerint az évtized végére megháromszorozódik a megújuló energiaforrások felhasználása.

„Nagyszerű látni, hogy a szélenergia-ipar növekedése felgyorsult, és büszkék vagyunk arra, hogy új éves rekordot értünk el. A növekedés fellendítése érdekében azonban még sokat kell tenni.” – mondta Ben Backwell, a GWEC vezérigazgatója.

Jelenleg hét ország termeli villamos energiájának 100 százalékát megújuló energiából – kettő Európában. (Fotó: Canva)

 

Melyik országot látják el teljes egészében megújuló energiával?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) adatai szerint jelenleg hét ország termeli teljes energiáját megújuló forrásokból.

Albániában, Bhutánban, Etiópiában, Izlandon, Nepálban, Paraguayban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban a villamos energia több mint 99,7 százaléka geotermikus, víz-, nap- vagy szélenergiából származik.

A Stanford Egyetem professzora, Mark Jacobson által összeállított adatok szerint Norvégia is megközelítette ezt a számot, ahol az energia 98,38 százaléka szélből, vízből vagy napenergiából származik.

További 40 ország 2021-ben és 2022-ben villamosenergiájának legalább felét megújuló energiaforrásokból nyerte, köztük 11 európai ország. Mások, mint Németország vagy Portugália, rövid ideig képesek 100 százalékban szél-, víz- és napenergiával működni.

 

A napenergia megelőzheti a többi megújuló energiaforrást

Bár számos ország jelenleg nagy mennyiségű vízenergiát vagy szélenergiát használ, a szakértők szerint a napenergia a közeljövőben átveheti a fő energiaforrás szerepét. A technológia fejlődött, és a költségek gyorsan csökkennek.

A megújulóenergia-kapacitás bővítésében 2023-ban a napenergia dominál, amely az összes növekedés 73 százalékát teszi ki, ezt követi a szélenergia 24 százalékkal. Jelenleg a világ teljes megújulóenergia-kapacitásának 37 százalékát teszi ki.

Az Exeteri Egyetem és a University College London 2023-as tanulmánya szerint a napenergia 2050-re eléri a „visszafordíthatatlan fordulópontot”, és a világ elsődleges energiaforrásává válik.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.