Fenntarthatóság

Használhatók az erkélyre szerelhető napelemek Magyarországon? Amit az Európában egyre népszerűbb technológiáról tudni kell

Devenyi Dalma | 2024.04.24. 06:05

A napenergia-termelők új hulláma nem csak olcsó áramhoz jut, hanem részt vesz az energiaátállásban is. Németországban már több mint 400 000 konnektoros napelemes rendszert telepítettek, amelyek többsége alig foglal el helyet az emberek erkélyén.

 

Az új adatok szerint csak 2024 első negyedévében legalább 50 000 berendezést helyeztek üzembe. Egy szakértő szavaival élve, ez a boom Németország nagyon erős napenergia-kultúrájából ered.

A napelemes erkélyek az egész Európára kiterjedő szélesebb körű energetikai átállás részét képezik – magyarázta Jan Osenberg, a SolarPower Europe szövetség politikai tanácsadója az Euronewsnak.

„A tetőkre telepített napelemek egy részhalmazának tekintjük őket, de egyben valami másnak is” – mondta az Euronews Green-nek. „Alapvetően úgy látjuk, hogy ez egy olyan tendencia, amely minden lehetséges mesterséges infrastruktúrát felhasznál a napenergia-termeléshez.”

Vasúti sínek, autópályák, parkolók, autótetők, temetők és épületek homlokzatai… És a napelemes átalakításban részesülő építmények listája még hosszan folytatható.

Miért lassú más európai országokban a bevezetés? És mit kell tudnia, ha ilyen panelt szeretne az erkélyére?

A napelemes erkélyek az egész Európára kiterjedő szélesebb körű energetikai átállás részét képezik. (Fotó: Canva)

 

A napelemes erkélyekről röviden: hogyan működnek?

A napelemes erkélyeket elsősorban az különbözteti meg a tetőre szerelhető rendszerektől, hogy sokkal kisebbek. A technológia lényegében egy vagy két panelből áll, amelyeket egy konnektorba csatlakoztatnak.

Osenberg szerint ezek csak a lakossági tetőrendszerek energiájának körülbelül 10 százalékát termelik.

Durva számításként úgy becsüli, hogy Németországban körülbelül 200 MW az erkélyeken termelt napenergia; ehhez képest a lakossági tetőszektor 16 GW kapacitással rendelkezik.

Az ügyfél szempontjából a fő különbség az, hogy az erkélyes rendszert sokkal könnyebb telepíteni. A készletet online lehet megvásárolni, és nincs szükség villanyszerelőre a felállításához. Ellentétben a tetőtéri telepítésekkel, ahol a tűzveszély és a szerkezet károsodásának elkerülése érdekében képzett telepítők alkalmazása ajánlott.

Röviden: a paneleket egy tartószerkezetre helyezik, és kábeleken keresztül csatlakoztatják egy inverterhez, amely az áramot egyenáramból váltakozó áramra alakítja, amely egy hagyományos dugón keresztül kerül a konnektorba.

 

Kit céloznak a napelemes erkélyek?

„Az erkélyes napelemes rendszerek sikerének fő oka az, hogy olyan embereknek is lehetőséget ad a napenergia használatára, akik korábban nem fértek hozzá” – mondta a német Meyer Burger gyártó szóvivője.

„A legtöbb embernek nincs saját háza, vagy a tetőn lévő napelemeket nem tudják felszerelni a műemlékvédelem, az árnyékolás vagy a tető egyéb szerkezeti adottságai miatt. Számukra a balkon napelem azért vonzó, mert a napenergiát saját áramtermelésre használhatják, és csökkenthetik villanyszámlájukat.”

Németország volt az egyik első ország, amelyik beruházott a napenergia-technológiába, és ma Európában a legtöbb villamos energiát állítja elő napenergiából. De – ahogy máshol is – a társasházak későn csatlakoztak a bulihoz.

„A többlakásos szektort a napelemes boomból kihagyták, elhanyagolták” – mondta Osenberg.

Ezt például annak tulajdonítja, hogy az összes lakástulajdonost nehéz rávenni arra, hogy beleegyezzenek a tetőre szerelhető napelemek felszerelések, és nehézséget okoz a különböző lakások közötti villamosenergia-megosztás.

„Az erkélyre szerelhető napelemmel azonban hirtelen nagyon-nagyon egyszerűvé válik a dolog. Mindazok az emberek, akik az elmúlt 10 évben nem tudtak napenergiához jutni, most már hozzáférhetnek.”

Osenberg szerint az új napelemtulajdonosok e hullám” nem egyszerűen csak az olcsó áramból profitál, hanem képessé váltak arra is, hogy kivegyék a részüket az energetikai átállásból.

„A tetőtéri napelemnek valóban van egy olyan erőt adó lendülete, hogy azok az emberek, akik napelemes rendszerrel rendelkeznek, elkezdik nyomon követni az áramfogyasztásukat, úgy érzik magukat, mint akik az energetikai átmenet élharcosai, mint akik támogatják az energetikai átmenetet, és már részesei annak” – mondja.

 

Hogyan segítette Németország az embereket abban, hogy az erkélyen napenergiát használhassanak?

Németország a 2000-es években megelőzte korát a háztetőkre telepített napelemek terén. A kormány úgy ösztönözte az embereket a részvételre, hogy például betáplálási tarifákkal jutalmazta őket, fix árat adva minden egységnyi, a hálózatba küldött villamos energiáért.

„Az ügyfelek már akkor elkezdték ezt a boomot, és sikeresen követelték a politikától az egyszerűsített bürokráciát” – mondta Meyer Burger szóvivője. „Az olyan intézkedések, mint az áfa eltörlése, hozzájárultak az erkélyes napenergia népszerűségéhez.”

A támogatások regionális szinten is elérhetőek, Berlinben akár 500 eurót is felajánlhatnak (ami a készlet árának felét jelentheti). Osenberg szerint a technológia körülbelül három év alatt megtérül. Így körülbelül 20 éves élettartam mellett ez jó befektetés a polgárok számára.

A piaci törzsadat-nyilvántartás szerint jelenleg Észak-Rajna-Vesztfáliában van a legtöbb konnektoros napelemes rendszer, jóval több mint 80 000, ezt követi Bajorország több mint 60 000, majd Alsó-Szászország több mint 50 000 rendszerrel.

A erkélyre szerelhető napelemes rendszerek mérete is fokozatosan növekszik – tette hozzá Osenberg. A német kormány a közeljövőben akár négy panelt is lehetővé tenne.

Németország volt az egyik első ország, amelyik beruházott a napenergia-technológiába, és ma Európában a legtöbb villamos energiát állítja elő napenergiából. (Fotó: Canva)

 

Miért „maradnak ki” más országok a napelemes erkélyek hódításából?

Az EU közölte, hogy a tagállamok segíthetik a napelemes balkonok elterjedését. De ez nem kötelező, és nem is fogadta el minden ország. Belgium például betiltotta a csatlakoztatható napelemes eszközöket, mert félő, hogy a nem regisztrált rendszerek betáplálnak a villamosenergia-hálózatba.

A hálózatüzemeltetők felügyelni akarják az áramellátást, mivel a hirtelen változások áramkimaradáshoz vezethetnek. „A mi véleményünk szerint azonban ez nem igazán jelent problémát” – magyarázza Osenberg –, „mivel a balkonrendszerből származó betáplálás olyan kicsi, hogy a hatása is egészen elhanyagolható lenne”.

Ausztria, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Luxemburg és Franciaország is bátorítóan áll az erkélyre szerelhető napelemes rendszerekhez. Eközben Spanyolországban a megújuló energiáért küzdő aktivisták arra törekszenek, hogy kormányuk lazítson a szabályokon.

Magyarországon engedélyezett a vásárlásuk, de tiltott a használatuk abban az esetben, ha a felhasználó közvetlenül szeretné rákötni őket az áramhálózatra. Tehát megvehetjük, de nem használhatjuk közvetlen betáplálással. Amíg ez nem változik, kétirányú mérőóra felszerelésére lehet szükség, amihez engedélyt kell kérni a szolgáltatótól.

 

Mit kell szem előtt tartani vásárlás előtt?

A napenergia területén természetesen folyamatos az innováció – és ez az erkélyek esetében sincs másképp. Mik határozzák meg a vásárlók döntését a piacon?

A kis méretű tárolás egy lehetőség. Bár ezek a rendszerek általában nem termelnek sok felesleges villamos energiát, egyre több gyártó kínál tárolórendszereket az erkélyspecifikus napelemekhez.

Az akkumulátorok – amelyek a panelek és az inverter közé illeszkednek – kisebbek, mint a háztetők esetében, de még mindig praktikusak a napközben dolgozó emberek számára, akik estére felhasználhatják a tárolt energiát.

Az alkalmazások segíthetnek nyomon követni az áramfelhasználást. Egyes készletekhez olyan alkalmazások tartoznak, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználó megnézze, mennyi áramot termel a rendszer, és hogy az energiaigényének mekkora részét fedezik. A konnektoros rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy ha a felhasználó lakást bérel, magával viheti, ha elköltözik.

Az erkélyrendszereket továbbra is biztonságosan kell felszerelni. Bár bátorítják a barkácsolást, a telepítést komolyan kell venni, mondja Osenberg. A kampós kialakítás egyszerűvé teszi a dolgot, de mivel a modulok súlya akár 24 kg is lehet, komoly károkat okozhatnak, ha a 10. emeletről leejtik őket.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.