Mobilitás

Gyilkos a közúton: Félelmetes teljesítménnyel érkezik az új Tesla Model 3 Performance

S.Rita | 2024.04.26. 06:05

A Tesla bemutatta a ráncfelvarráson átesett Model 3 Performance-t, amely átdolgozott stílust, frissített utasteret és továbbfejlesztett hajtásláncot kínál 53 ezer dollárért.

 

A Tesla bemutatta a frissített Model 3 Performance modellt, amely a legújabb gyártási és mérnöki képességeiket használja ki – írja a Carscoops. A vállalat szerint a végeredmény egy tökéletes, nagy teljesítményű, mindennapi használatra alkalmas jármű. A modell új, jobb teljesítményű hajtásegységgel rendelkezik, amely 22%-os javulást biztosít a folyamatos teljesítményben, valamint 32%-os növekedést a csúcsteljesítményben. A csúcsnyomaték szintén 16%-kal emelkedik, miközben az energiafogyasztás mintegy 2%-kal csökkent.

Ezeknek a változtatásoknak köszönhetően a kétmotoros, összkerékhajtású kivitel 510 lóerővel és 741 Nm nyomatékkal rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy az autó 2,9 másodperc alatt gyorsuljon 0-ról 100 km/h-ra. A vállalat azonban megjegyezte, hogy ezt rollouttal mérték – a rolloutról bővebben itt olvashat.

A Tesla azt is állítja, hogy a Performance Model 3 végsebessége 262 km/h, és 476 kilométer hatótávolságot biztosít.

 

Belső értékek

A továbbfejlesztett hajtáslánccal a Tesla úgy véli, hogy egy jobb képességű, teljesítményorientált futóművet építettek. A vállalat nem bocsátkozott sok konkrétumba, de elmondta, hogy az autót olyan egyedi alkatrészekkel szerelték fel, amelyek csökkentik a tömeget és javítják a merevséget. A kiemelt elemek között szerepelnek az adaptív lengéscsillapítók üreges lengéscsillapító dugattyúrudakkal, egy több keresztmetszetű stabilizátor rúd, ultranagy szilárdságú acélrugók és merevebb felfüggesztési felső rögzítések.

Az adaptív lengéscsillapítók valós időben állíthatók, és három különböző üzemmóddal rendelkeznek: Standard, Sport és Track. A Track mód már fejlettebb, és egyetlen, egységes rendszerbe integrálja a motorvezérlést, a felfüggesztés vezérlését, a hajtáslánc hűtését és a Tesla járműdinamikai vezérlőjét.

A vállalat szerint ez kiszámíthatóbb vezetési élményt biztosít, jobb pontossággal. A Tesla a stabilitásszabályozás beállításait is finomította, hogy a vezetők nagyobb szabadságot kapjanak az autó határainak felfedezésében.

További kiemelkedő jellemzők a hangsúlyosabb hátsó nyomatékelosztás, az újonnan szériafelszereltségként kínált pályakész fékbetétek és a Tesla-specifikus Pirelli P Zero 4 gumiabroncsokkal szerelt 20 colos, lépcsőzetes keréktárcsák. Ez utóbbiak számos előnyt biztosítanak, többek között alacsonyabb gördülési ellenállást és kényelmesebb utazást.

 

A külső megfog… de mennyiért?

A teljesítményjellemzőkön túl az autó frissített formatervvel is rendelkezik, amely a szériamodell nyomdokain halad. Az átalakítás részeként a Model 3 Performance sportosabb lökhárítókat, új első splittert, átdolgozott spoilert és agresszív diffúzort kapott.

Ezek a változtatások nemcsak az autó megjelenését javítják, hanem az aerodinamikát is. A Tesla szerint a légellenállás 5%-kal, míg a felhajtóerő 36%-kal csökkent.

A Model 3 Performance új sportüléseket kapott, amelyek jobb párnázottsággal, valamint „mélyebb, megnyerőbb üléspozícióval” rendelkeznek. Emellett 12 irányú elektromos állítással, valamint fűtéssel és szellőzéssel is rendelkeznek.

Az új ülések mellett az utastér csendesebbnek és kényelmesebbnek ígérkezik az akusztikus üvegezésnek, valamint a karosszéria jobb terelőlemezeinek és tömítéseinek köszönhetően. A Tesla szerint mindez a jobb zajszigetelés érdekében végzett, végponttól végpontig tartó zaj-, rezgés és rezgézskeltés-kezelés része.

A vásárlók szénszálas díszítéssel és 17 hangszórós audiorendszerrel is találkozhatnak. Ezekhez egy 15,4 colos infotainment rendszer és egy 8 colos kijelző csatlakozik a hátsó utasok számára.

A Tesla Model 3 Performance már megrendelhető az USA-ban, a szállítások várhatóan májusban vagy júniusban kezdődnek. Az árak 52 990 dollárról indulnak.

 

Kiemelt kép forrása: Tesla

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.