Innováció

Mi az a vékonyfilmes napelem, és hogyan alakítja át a piacot?

K. Lili | 2024.04.27. 05:35

A könnyű, rugalmas és olcsó vékonyfilmes (vagy vékonyrétegű) napelemek már évek óta jelen vannak a piacon, de az Egyesült Államokban eddig kevésbé voltak elérhetőek. Ez hamarosan megváltozhat: a Solivus nevű startup hároméves szállítási szerződést kötött a BP nemzetközi olaj- és gázipari vállalattal. 

 

A Solivus alapítója és vezérigazgatója, Jo Parker-Smith a vállalat 2016-os indulása óta egy szilárd projektportfólió felépítésén dolgozik. A startup a hároméves szerződést egy versenypályázaton nyerte el, amely fotovoltaikus napelemes rendszerek tervezését, beszerzését, építését és telepítését foglalja magában a BP és ügyfelei számára – írja a CleanTechnica.

A BP érdeklődése a napenergia iránt a Lightsource vállalatban szerzett érdekeltségével magyarázható: 2017-ben 50%-ot, 2023 novemberében pedig a teljes tulajdonrészt felvásárolta Európa legnagyobb napenergia-fejlesztő vállalatában.

Az Egyesült Államokban a Lightsource két feltörekvő terület, az agrivoltaika és a regeneratív mezőgazdaság alapjait fektette le – ezzel megvethette a lábát a napenergia-fejlesztésben elmaradott államokban, például Louisianában. A Lightsource a napelemes rendszereket olyan projektekben is alkalmazta, amelyek élőhelyek helyreállításán dolgoztak.

Mi az az agrivoltaika?

Agrivoltaikáról beszélünk, ha egy termőterületet egyidejűleg használják napenergia- és mezőgazdasági termelés céljából.

(Forrás: Greendex)

A BP a vékonyfilmes napelemek alkalmazásával a fenntarthatóbb napenergia-előállítást támogatja, hiszen a könnyű súly, a rugalmasság és az alacsony költség előnyei mellett a napelemek nem mérgező anyagokból is előállíthatók. A BP-nek azonban még meg kell vizsgálnia a technológia saját működésébe való integrálásának lehetőségeit.

 

A szerves vékonyrétegű napelemek előnyei

Az alapító, Parker-Swift szerint a vékonyfilmes napelemek számos területen hasznosíthatóak: „A Solivus jelentős ügyféllistával rendelkezik, beleértve repülőtereket és sportstadionokat, akik fontosnak találják a megújuló energiaforrások bevezetését. A BP kapcsolatai és a befolyása lehetővé teszi, hogy gyorsabban bővítsük ezt a portfóliót, és hogy támogassanak bennünket a küldetésünkben, az épített környezet dekarbonizációjában.

A Solivus – saját bevallása szerint – folyamatosan kutatja az új vékonyrétegű napenergia-technológiákat. Úgy tűnik, a német Heliatek nevű céggel kötöttek megállapodást. A Heliatek szerves vékonyrétegű napelemei többek között magukban hordozzák a lehetőséget, hogy fotovoltaikus technológiával egészítsék ki az elektromos járműveket.

A „szerves” ez esetben azt jelenti, hogy a napfényt szerves kémiai rendszerek alkalmazásával elektromos árammá alakítják át.

„A szervetlen anyagok gyakran tartalmaznak mérgező anyagokat, egyre korlátozottabb mennyiségben állnak rendelkezésre, és általában véve nagyon nehéz őket környezetbarát módon ártalmatlanítani. Ezzel szemben a szerves anyagok, és különösen a Heliatek által kifejlesztett anyagok nem mérgezőek, a természetben rendkívül nagy mennyiségben előforduló elemekből állnak, és nagyon könnyen, környezetbarát módon ártalmatlaníthatók az élettartam végén” – jellemezte napelemeit a Heliatek.

„A Heliatek által kifejlesztett szerves napelemes rétegek különösen innovatívak […] A napelem fóliákban sok különálló szerves réteg található, de teljes vastagsága mindössze kevesebb, mint egy ezredmilliméter.”

A vékonyrétegű napenergia-technológia olyan helyeken is alkalmazható, ahol a hagyományos, merev napelemeket nehéz, ha nem lehetetlen alkalmazni. (Fotó: Solivus)

 

A vékonyfilmes napelem hasznosításának lehetőségei

A napenergia konverziós hatékonyságának javulása segíthet a napenergiának, hogy felvegye a versenyt fosszilis energiával költséghatékonyság tekintetében. A napenergiának nem ebben rejlik az előnye. A szakértők szerint például a félreeső helyeken élő villamosenergia-felhasználók egyre inkább fontosnak tartják a megújuló energiához való hozzáférést, az energia költsége kevésbé fontos tényező.

Ahogy a Heliatek is hangsúlyozza, a vékonyfilmes napenergia-technológia olyan helyeken is alkalmazható, ahol a hagyományos, merev napelemeket nehéz – ha nem lehetetlen – alkalmazni, például az épületek külső falain, valamint nem egyenes, ívelt felületeken.

A vékonyrétegű napelemek olyan épületeken is helyet kaphatnak, ahol a helyi előírások tiltják a hagyományos napelemeket. Könnyű súlya miatt a vékonyrétegű napelemek olyan tetőkre is felszerelhetők utólagosan, amelyeket nem úgy terveztek, hogy a hagyományos napelemekhez szükséges állványrendszereket elbírják. A vállalat arra is kitért, hogy a plug-and-play HeliaSol vékonyfilmes napelemek a hagyományos napelemtáblákhoz szükséges felszín alatti beavatkozások nélkül telepíthetők tetőre vagy homlokzatra – akár utólagosan.

„Nincs szükség bonyolult, a tetőbe fúródó alépítményre vagy a hűtéshez szükséges hátsó szellőztetésre” – hangsúlyozza a vállalat.

A Heliatek másik innovációja a „láthatatlan” napelemek: ablaküvegbe integrált, átlátszó napfóliatermékeket is kínál, amelyek előreláthatólag egyre inkább áttetszőek lesznek.

 

Kiemelt kép forrás: Solivus

  K. Lili
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.