Vállalatok

Súlyos jelentés: így vezették félre a világot az olajóriások

S.Rita | 2024.05.03. 05:35

Egy új, az amerikai demokraták által közzétett jelentés szerint számos nagy olajvállalat szándékosan vezette félre a nyilvánosságot az éghajlatváltozás veszélyeivel és az iparág környezetre való hatásával kapcsolatban.

 

A vállalatok vezetői privátban elismerték, hogy valóban erőfeszítéseket tettek az iránt, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járó veszélyeket elbagatellizálják – írja az Euronews. Azonban ez a háttér-információ ellentétes a korábbi megnyilvánulásaikkal, melyek során a nyilvánosság előtt ugyanezt hevesen tagadták.

A jelentést Jamie Raskin marylandi demokrata képviselő készítette – Sheldon Whitehouse Rhode Island-i demokrata szenátor közreműködésével – és olyan olajipari óriásokat vett elő, mint az ExxonMobil vagy a Chevron. Az irat szerint a vállalatok olyan kampányokat támogatnak, melyek bár az iparág fellendülését elősegítik, a bolygót károsítják.

„Az olajipar kampányokat folytat a nyilvánosság összezavarására és félrevezetésére, miközben szüntelenül a fosszilis tüzelőanyag alapú jövő rögzítésén dolgozik. Továbbra is elhallgatja az üzleti modelljével kapcsolatos tényeket és elkendőzi a fosszilis tüzelőanyagok, köztük a földgáz tényleges veszélyeit, hogy megakadályozza a szükséges éghajlatvédelmi intézkedéseket” – szögezte le Raskin.

A vállalatok vezetői privátban elismerték, hogy valóban erőfeszítéseket tettek az iránt, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járó veszélyeket elbagatellizálják – állítja a jelentés. (Fotó: Canva)

 

Miként próbálják elbagatellizálni az éghajlati válságot?

A jelentést dokumentumokkal is alátámasztották, például összegyűjtötték olajipari tudósok évtizedes, az éghajlatváltozásra figyelmeztető elemzéseit. Ezek az iratok az olajmágnások kezébe is eljutottak, de az amerikai éghajlatkérdést átható bizonytalanság miatt ezeket feltehetőleg félretették, az iparági kommunikáció javára.

A jelentés szerint miközben az éghajlatváltozással kapcsolatban folyamatosan nőtt a tudományos konszenzus, számos olajvállalat a nyilvánosságtól elzárkózva teljesen más megközelítést alkalmazott.

A bizottság azt állítja, hogy az olajvállalatok vezetői „tagadták és még mindig tagadják az éghajlati tudományt”, valamint „dezinformációt terjesztenek és a földgáz biztonságáról és az iparág elkötelezettségéről az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését illetően”.

Az American Petroleum Institute (API) is célkeresztbe került a jelentésben, ugyanis kiderült, hogy az API az iparág védelmére sietett, és igyekezett fenntartani a környezeti és gazdasági egyensúlyt, miközben a nyilvánosság előtt támogatta a nemzetközi klímaügyi erőfeszítéseket. Zárt ajtók mögött az is kiderült, hogy ezek az erőfeszítések viszont összeegyeztethetetlenek saját terveikkel.

„A fosszilis tüzelőanyag-ipar évtizedek óta tisztában van a termékei által okozott gazdasági és éghajlati károkkal, de megtévesztette az amerikai közvéleményt, hogy továbbra is több mint 600 milliárd dollár támogatást szedjen be évente, miközben rekordokat döntögető profitot termel” – mondta Whitehouse, aki a bizottság elnöke.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok egy 2021-es vizsgálatból származnak, amelyet a képviselőház Felügyeleti és Felelősségi Bizottsága indított. A republikánusok 2022-ben átvették az irányítást a kamara felett, így a Bizottság feloszlott, de a bizonyítékok megmaradtak.

A jelentésben – az API és az amerikai kereskedelmi kamara lobbiszervezetei mellett – közvetlenül az Exxon, a Shell, a BP és a Chevron olajcégektől is találhatóak dokumentumok, melyek egészen 2015. november 30-ig nyúlnak vissza, azaz a párizsi klímaegyezmény előttre is.

Az irat szerint a vállalatok olyan kampányokat támogatnak, melyek bár az iparág fellendülését elősegítik, a bolygót károsítják. (Fotó: Canva)

 

A mágnások sem maradtak csöndben

Az olajipar szereplői nem hagyhatták figyelmen kívül az ügyet. Az Exxon nyilvánosan visszautasította az Los Angeles Times állításait, melyek szerint a cég márévtizedek óta tisztában volt az éghajlati válság veszélyeivel és mégis eltitkolta ezt a tudást a nyilvánosság elől. Az Exxon ezeket az állításokat „pontatlannak és szándékosan félrevezetőnek” nevezte.

Amikor Darren Woods vezérigazgatót 2021-ben a képviselőház felügyeleti bizottsága kérdőre vonta, azt mondta, hogy „szerinte nincs ellentmondás” aközött, amit az Exxon a nyilvánosságnak mondott, és amire saját tudósai privátban figyelmeztették. A belsőleg megosztott levelezésből azonban világosan kiderült, hogy ez nem így volt.

A jelentésben leírtakat a BP és a Shell vezetői is hevesen tagadták. Hiába ígérte mindkét vállalat, hogy 2050-re el szeretné érni a nettó nulla kibocsátást, a BP belső levelezéseikből kiderült, hogy nem tartják reálisnak a kitűzött célt, a Shell külső kapcsolatokért felelős vezetője szerint pedig 2060-ig vagy 2070-ig várni kell.

A bizottság szerint a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok már régóta igyekeznek a gázt éghajlatbarát üzemanyagként feltüntetni, miközben zárt ajtók mögött egyidejűleg elismerik, hogy használata nem összeegyeztethető a nemzetközi éghajlati célokkal. Richard Wiles, a Centre for Climate Integrity (CCI) elnöke szerint: „Ez a legfontosabb dolog, amit a Kongresszus most az éghajlatváltozással kapcsolatban tesz”.

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.