Fenntarthatóság

Így változtatják meg az akkumulátorok a szemünk előtt a világot

Devenyi Dalma | 2024.05.06. 06:05

Ahhoz, hogy elérjük a 2030-ig kitűzött energetikai céljainkat, a globális tárolási kapacitást a hatszorosára kell növelni. Az akkumulátorok fogják elvégezni a munka nagy részét.

 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentése szerint az elmúlt 15 évben több mint 90 százalékkal csökkentek az akkumulátorok költségei – írja az Euronews.

Ez az egyik leggyorsabb csökkenés, amelyet a tiszta energiát hasznosító technológiák között valaha is tapasztaltak, és reményt ad arra, hogy az akkumulátorok képesek lesznek hozzásegíteni a világot a megújuló energiával kapcsolatos céljai elérésére.

Bár a lítium-ion akkumulátorokra még mindig a fogyasztói elektronika, például a telefonok és a laptopok összetevőjeként gondolunk, a technológia egyre nagyobb szerepet játszik az energiaágazatban – amely jelenleg az akkumulátorok iránti teljes kereslet több mint 90 százalékát teszi ki. Csak 2023-ban az akkumulátorok felhasználása az energiaszektorban több mint 130 százalékkal nő. Felpörgetik az elektromos autók térhódítását is: tavaly 14 millió ilyen járművet adtak el, szemben a 2020-as 3 millióval.

„A villamosenergia- és a közlekedési ágazat a két legfontosabb pillér ahhoz, hogy a kibocsátást elég gyorsan csökkentsük ahhoz, hogy elérjük a COP28-on elfogadott célokat, és nyitva tartsuk a globális felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozásának lehetőségét. Az akkumulátorok mindkét területen megteremtik az alapokat, felbecsülhetetlen szerepet játszanak a megújuló energiaforrások bővítésében és a közlekedés villamosításában, miközben biztonságos és fenntartható energiát biztosítanak a vállalkozások és a háztartások számára” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

A decemberi dubaji COP28 klímacsúcson az országok megállapodtak abban, hogy 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiakapacitást, és megduplázzák az energiahatékonyságot, mindezt az éghajlatot károsító fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodás mellett.

Az akkumulátorok jelentik e törekvés gerincét, amint azt az IEA az „Akkumulátorok és biztonságos energiaátmenet” című különjelentésében – az akkumulátorok teljes ökoszisztémájának első átfogó elemzésében – kifejti.

Az akkutechnológia fejlődése felpörgeti az elektromos autók térhódítását is: tavaly 14 millió ilyen járművet adtak el, szemben a 2020-as 3 millióval. (Fotó: Canva)

 

Miért olyan fontosak az akkumulátorok?

Mivel a nap- és szélenergia változó megújuló energiaforrások, az akkumulátortárolás létfontosságú az e zöld forrásokból származó áramellátás kiegyenlítéséhez. A nagy kínálat idején enyhítheti a hálózat túlterheltségét is, mivel lehetőséget nyújt a felesleges villamos energia összegyűjtésére és tárolására, amely egyébként elveszne.

Az IEA számításai szerint ahhoz, hogy 2030-ra a globális megújulóenergia-kapacitás megháromszorozódjon, 1500 GW energiatárolásra lesz szükség, amelyből 1200 GW akkumulátorokból származik.

Az akkumulátorok segíthetnek abban is, hogy 2030-ra világszerte megvalósuljon az egyetemes energiaellátás, és a fejlődő gazdaságokban 400 millió ember számára tegyék lehetővé, hogy decentralizált megoldások, például napelemes házi rendszerek és minihálózatok révén hozzáférjenek az elektromos áramhoz.

 

Mi szükséges az akkumulátorok méretnöveléséhez?

Az IEA szerint 2023-ban az akkumulátorok növekedése meghaladta szinte minden más tiszta energiát hasznosító technológia bővülését, mivel a csökkenő költségek, az innováció és a támogató iparpolitika hozzájárult a kereslet növekedéséhez.

„A napenergia és az akkumulátorok kombinációja ma már versenyképes az új indiai szénerőművekkel szemben” – mondja Dr. Birol. „És a következő néhány évben olcsóbb lesz, mint az új szénerőművek Kínában és a gáztüzelésű erőművek az Egyesült Államokban. Az akkumulátorok a szemünk előtt változtatják meg a világot.”

Az akkumulátorok elterjedésének azonban a következő néhány évben még jelentősen meg kell növekednie, ha a világ el akarja érni energia- és éghajlatvédelmi céljait.

Ehhez 2030-ig világszerte a hatszorosára kell növekednie az energiatárolási kapacitásnak, a növekedés 90 százalékát az akkumulátorok, a fennmaradó részt pedig a szivattyús vízenergia fedezi.

A G7-országok április 30-án megállapodtak abban, hogy a 2030-as évek első felében fokozatosan kivonják a szénenergiát, amely összhangban van ezzel a céllal.

Az IEA jelentése szerint a cél elérhető, ha a költségek tovább csökkennek a minőség romlása nélkül. Az energiabiztonság garantálása az ellátási láncok nagyobb változatosságát is megköveteli, beleértve az akkumulátorokban használt kritikus ásványi anyagok kitermelését és feldolgozását, valamint az akkumulátorok gyártását.

A jelentés szerint az elmúlt három évben a globális akkumulátorgyártás több mint háromszorosára nőtt.

Bár ma a legtöbb akkumulátort Kína gyártja, a jelentés szerint az új akkumulátorgyártásra vonatkozó bejelentett tervek 40 százaléka a fejlett gazdaságokban, például az Egyesült Államokban és az Európai Unióban valósul meg.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.