Vállalatok

Vérfürdő a Teslánál: Egyre több alkalmazottat bocsátanak el

Devenyi Dalma | 2024.05.08. 06:05

Újabb hét, újabb Tesla-elbocsátások. A Tesla már negyedik hete bocsátja el alkalmazottait – a maradók pedig attól tartanak, hogy ők lesznek a következők. Egyre több alkalmazott számol be arról, hogy felmondólevelet kapott. Az autógyártó csökkenti a létszámot, a dolgozók pedig négy egymást követő hét leépítése után idegesek.

 

Az elbocsátások legújabb hulláma május 5-én este kezdődött, mire az alkalmazottak LinkedIn-en osztották meg történeteiket, köztük Cheryl Cai UX Designer, aki korábban az Apple-nél dolgozott – írja a Carscoops. Bár magát „örök optimistának” nevezte, az elbocsátás előtti hetekben átadta magát a közelgő végzet érzésének.

„Miután április közepe óta hétről hétre figyeltem a csapatom fokozatos fogyását, vasárnap délután megkaptam a rettegett »Kedves alkalmazott« e-mailt” – írta Cai. „Én is csak egy újabb statisztika lettem a tömeges elbocsátások újabb körében.”

 

Az alkalmazottak arról számolnak be, hogy feszültnek érzik magukat, mivel folyamatosan jelentik be az elbocsátásokat. Kezdetben Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója azt mondta, hogy a leépítések oka a „szerepek és munkakörök megkettőződése”, de azóta a vállalat teljes Supercharger-csapatát elbocsátották, és az alkalmazottak csak azután fedezték fel, hogy munkanélküliek, hogy a belépőkártyájukkal nem tudtak bejutni korábbi munkahelyükre.

„Várom, hogy Elon küldjön egy újabb e-mailt, és közölje velünk, hogy végre befejezték az emberek kirúgását” – mondta egy másik alkalmazott a Business Insidernek. „Szükségünk van valamilyen szintű lezárásra vagy egy jelre, hogy ne kelljen tovább aggódnunk az állásunk elvesztése miatt.”

A Tesla emellett legalább hat vezetőt is elküldött, köztük Drew Baglinót, a hajtáslánc- és villamosmérnöki részleg alelnökét, Rohan Patelt, a közpolitikai és üzletfejlesztési alelnököt, valamint Allie Arebalót, a HR vezetőjét. Az előbbi kettő esetében a magas rangú alkalmazottak elmondták, hogy elhagyták a vállalatot, Arebalo távozásának körülményei azonban továbbra is tisztázatlanok.

A Tesla a nehéz évkezdetet követően agresszívan dolgozik a költségek csökkentésén. Az autógyártó az első negyedévben alulteljesített, és részvényeinek árfolyama idén eddig 26 százalékkal csökkent, mivel a Kínában és más piacokon erősödő verseny veszélyezteti dominanciáját az elektromos autók piacán.

 

Kiemelt kép forrása: Tesla

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.