Innováció

A víz nélküli vízenergia-rendszer hozhatja el a zöld energiatárolás új korszakát

Devenyi Dalma | 2024.05.09. 05:35

Hamarosan megkezdi próbaüzemét egy innovatív, „víz nélküli” vízenergia-rendszer, amely képes lehet felforgatni az energiatárolási ágazatot, mivel még az alacsonyan fekvő hegyeket is zöld energiatárolókká alakítja. A RheEnergise nevű brit start-up cég úgy döntött, hogy a délnyugat-angliai Cornwallban, egy bányában építi meg a rendszer demonstrációs projektjét.

 

A RheEnergise azt tervezi, hogy szeptemberre elkészül a demonstrátor, amely segít a bányászati műveletek szén-dioxid-mentesítésében – írja a Recharge. A cég szerint a projektet az Egyesült Királyság kormányának hosszabb időtartamú energiatárolási demonstrációs programja támogatja. A projekt úttörő a hosszú energiatárolási időtartamú energiatárolás ágazatában, és a RheEnergise-t erős pozícióba hozza ahhoz, hogy kereskedelmi méretű projekteket építsen az országban és a tengerentúlon – mondta Stephen Crosher, a start-up vezérigazgatója.

„Technológiánk iránt globális érdeklődés mutatkozik, akár Ausztráliából és Chiléből is. Szeretnénk, ha az első 10 MW-os hálózati méretű projektünk 2 éven belül üzembe állna.”

 

Nincs szükség hegyekre

A RheEnergise kifejlesztett egy olyan nagy sűrűségű (HD) hidroenergiatároló rendszert, amely képes hasznosítani a szél- és napenergiából származó felesleges energiát.

Alacsony energiaigény idején a HD Hydro rendszer a víznél két és félszer sűrűbb, szabadalmaztatott folyadékot pumpál felfelé a hegyoldalba, egy olimpiai méretű úszómedencénél nagyobb földalatti tárolótartályokba.

Amikor az energiakereslet és az árak emelkednek, a folyadékot lefelé engedik, és turbinákon keresztül áramot termel a hálózatba. A projektek 5 MW és 100 MW közötti teljesítményűek lesznek, és legfeljebb 100 méteres függőleges magassággal működhetnek.

Bal oldalon a hagyományos vízerőmű, jobb oldalon a RheEnergise rendszere, amely dombságokban is használható. (Fotó: RheEnergise)

 

Ez azt jelenti, hogy a rendszer dombságokban is használható, nem pedig a hagyományos vízerőművekhez szükséges meredekebb, hegyvidéki terepeken, amelyek később nagyon speciális földrajzi területekre korlátozódnak.

Ez több ezer potenciális helyszínt létesíthet az Egyesült Királyságban, ahol az ország nagy részén kevés a hegyvidék, és több mint 100 000 helyszínt Európában, Afrikában, Észak-Amerikában és Ausztráliában, ahol a RheEnergise földrajzi elemzést végzett.

A RheEnergise szerint a bányák és kőbányák használhatnák a rendszerét, mivel ezek nagy magasságban vannak, és sok energiát igényelnek.

A HD Hydro rendszerek a vállalat szerint néhány év alatt megépíthetők, szemben a hagyományos vízerőművek átlagos 5-10 éves építési idejével.

A RheEnergise azzal is büszkélkedhet, hogy létesítményei sokkal kisebb alapterületűek lennének, mint a hagyományos szivattyús víztározós vízerőművek, amelyekhez a völgyek elárasztása szükséges, ami azt jelenti, hogy az építési engedélyt évek helyett hónapok alatt megkaphatják.

 

Kiemelt kép forrása: RheEnergise

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.