Fenntarthatóság

Jelentős fordulóponthoz érkezett a világ megújuló energia terén

S.Rita | 2024.05.13. 05:35

A világ energiájának több mint 30 százalékát ma már megújuló energiaforrásokból állítják elő, és az Európai Unió jóval megelőzi ezt a globális átlagot – derül ki egy új jelentésből. A jelentés szerzői szerint a fosszilis energiahordozókból előállított energia csökkenése „elkerülhetetlen”.

 

Az Ember nevű energetikai agytröszt megállapította, hogy a szél- és napenergia jelentős növekedése hozzájárult ahhoz, hogy a globális villamosenergia-termelés 2023-ban átlépje ezt a mérföldkövet – írja az Euronews. A jelentés 80 országra terjed ki, amelyek a világ energiaigényének 92 százalékát képviselik, valamint 215 további ország történelmi adataira. A jelentés szerzői szerint ez a gyors növekedés a világot egy olyan kritikus fordulóponthoz juttatta, ahol a fosszilis tüzelőanyag-termelés kezd csökkenni. A tiszta energiaforrások máris hozzájárultak ahhoz, hogy a fosszilis tüzelőanyagok növekedése az elmúlt 10 évben csaknem kétharmadával lassult.

„A megújuló energiaforrások jövője elérkezett” – mondja Dave Jones, az Ember globális meglátásokért felelős igazgatója. „A napenergia gyorsabban terjed, mint bárki gondolta volna.”

Tavaly a napenergia volt a világ fő áramszolgáltatója, kétszer annyi új energiát szolgáltatva, mint a szén. Megőrizte a leggyorsabban növekvő energiaforrás státuszát a 19. egymást követő évben.

A világ energiájának több mint 30 százalékát ma már megújuló energiaforrásokból állítják elő. (Fotó: Canva)

 

Hogyan előzi meg az EU a globális átlagot?

Az EU jóval a világátlag előtt jár, hiszen energiájának 44%-át megújuló energiaforrásokból állítja elő. A napenergia és a szélenergia elterjedése sokkal gyorsabban történik, mint a világ többi részén: 2023-ban a blokk a globális növekedés 17 százalékát adja.

A jelentés szerint Görögországban a világon a második legmagasabb a napenergia aránya az energiamixben, 19 százalék, ezt követi Magyarország (18 százalék) és Hollandia (17 százalék). Az első helyen Chile állt, közel 20 százalékkal.

Sarah Brown, az Ember európai programigazgatója szerint az EU a korai elfogadásnak és a korai cselekvésnek köszönhetően áll az élen. Hozzáteszi, hogy az európai zöld alku fontos szerepet játszott a célok kitűzésében, a szakpolitikák kialakításában és a beruházások biztosításában.

„Nyilvánvaló, hogy a korai elfogadás, az emberek célja az energiaszektor szén-dioxid-mentessé tétele, és ennek legjobb módja a szél- és napenergia. Az ukrajnai invázió is fokozta a tiszta energiára való áttérés és a fosszilis tüzelőanyagokról – nemcsak a szénre, hanem a gázra is, különösen az oroszországi gázra – való leválás sürgető szükségességét. Ez nagy lendületet adott az átállás felgyorsításának az egész EU-ban” – magyarázza Brown.

Ezután 2022-ben a REPowerEU a szél- és napenergia alkalmazásának ösztönzésére irányuló csomagokat látott. Olyan tervek kerültek kidolgozásra, amelyek segítik az egyes tagállamokat a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos célok elérésében és a technológiák nemzeti szintű bevezetésében. Az energiakereslet az energiaválság, a megélhetési költségek válsága és az elmúlt évek enyhe időjárása miatt csökkent. Sok szó esett arról is, hogy a szén kitölti a hiányt, amikor a kereslet a növekvő villamosítással ismét megnő. Brown szerint azonban a tavalyi év vége és az idei év eleje felé a kereslet megállt és stabilizálódott.

„Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkenésében volt némi keresleten alapuló hatás, de jelentős szerepet játszott a szél- és napenergia is, amely ezt felváltotta.”

Összességében elmondása szerint az EU nagyon jó úton halad annak a célnak a megvalósítása felé, hogy 2030-ra az energiatermelés 72 százalékát megújuló forrásokból állítsák elő.

Az Európai Unió jóval megelőzi ezt a globális átlagot. (Fotó: Canva)

 

Túl van-e a világ a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás csúcsán?

Az Ember-jelentés szerint a megújuló energiaforrások növekedése 2023-ban globálisan még nagyobb lehetett volna, ha nem lenne ötéves mélypont a vízenergia-termelésben. Ennek oka a Kínában és a világ más részein tapasztalható szárazság volt. Normális esetben ez azt jelentette volna, hogy a tavaly világszerte hozzáadott tisztaenergia-kapacitás miatt a fosszilis tüzelőanyag-termelés 1,1 százalékkal csökkent volna. Ehelyett a széntüzelés növekedésével találkozott, ami a globális energiaszektor kibocsátásának 1 százalékos növekedését okozta.

A széntermelés növekedésének 95 százalékáért négy, aszály által súlyosan érintett ország – Kína, India, Vietnam és Mexikó – volt felelős.

Ennek ellenére a jelentés szerzői szerint a tiszta energia várható növekedése bizakodásra ad okot, hogy a csökkenő villamosenergia-ágazati kibocsátások új korszaka kezdődik. Előrejelzésük szerint idén 2 százalékkal csökken a fosszilis tüzelőanyagokból történő energiatermelés, mivel a világ gazdaságainak fele már legalább öt éve túl van a fosszilis energiahordozókból történő energiafelhasználás csúcspontján.

„Az energiaszektor kibocsátásának csökkenése most már elkerülhetetlen. 2023 valószínűleg a fordulópont – a villamosenergia-ágazat kibocsátási csúcspontja – egy jelentős fordulópont az energiatörténetben. A kibocsátáscsökkenés üteme azonban attól függ, hogy milyen gyorsan folytatódik a megújuló energiaforrások forradalma” – mondja Jones.

Hozzáteszi, hogy a lendület fenntartásához az olyan kulcsfontosságú tényezőknek, mint az EU, a magas szintű politikai ambíciókkal, ösztönző mechanizmusokkal és rugalmassági megoldásokkal továbbra is fel kell szabadítaniuk a nap- és szélerőművekben rejlő teljes potenciált.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.