Fenntarthatóság

Rekordalacsony szintre esett a fosszilis tüzelőanyagok aránya az EU villamosenergia-termelésében

Devenyi Dalma | 2024.05.13. 06:05

A fosszilis tüzelőanyaggal történő energiatermelés csökkenését a szél- és napenergia növekedése, valamint a vízenergia fellendülése okozta. Áprilisban először fordult elő, hogy a fosszilis tüzelőanyagok az EU energiaellátásának kevesebb mint negyedét adták.

 

A jó híreket az Ember nevű energetikai agytröszt közölte, amely szerint a múlt hónapban rekordalacsony, 23 százalékos szintre esett a fosszilis tüzelőanyagokból előállított villamos energia aránya a blokkban – írja az Euronews. Ez a kereslet növekedése ellenére 22 százalékos, erőteljes csökkenés 2023 áprilisához képest.

Meghaladja a korábbi, 2023. májusi 27 százalékos rekordalacsony értéket is.

A szél- és napenergia növekedése, valamint a vízenergia fellendülése okozta a fosszilis tüzelőanyaggal történő termelés csökkenését, és rekordszintűre, 54 százalékra növelte a megújuló energiaforrások részesedését a villamosenergia-mixben.

A szél- és napenergia önmagában az EU villamosenergia-termelésének több mint egyharmadát adta áprilisban, miközben a gáz és a szén mennyisége csökkent.

A szén mindössze 8,6 százalékkal járult hozzá az energiamixhez, szemben a 2023-as 30 százalékkal. A gáz az EU villamosenergia-termelésének 12,1 százalékát adta, ami 22 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

„Az egykor elképzelhetetlen dolog a szemünk előtt történik. A fosszilis tüzelőanyagok kivonulóban vannak az európai villamosenergia-ágazatból. A nap- és a szélenergia főszereplőként lépett elő, bizonyítva, hogy készen állnak arra, hogy átvegyék a modern tiszta villamosenergia-rendszer gerinceként betöltött szerepüket” – mondta Sarah Brown, az Ember Europe programigazgatója.

A fosszilis tüzelőanyaggal történő energiatermelés csökkenését a szél- és napenergia növekedése, valamint a vízenergia fellendülése okozta. (Fotó: Canva)

 

Melyik uniós országban csökkent a legnagyobb mértékben a fosszilis tüzelőanyag-termelés?

Áprilisban Németországban csökkent a legnagyobb mértékben a fosszilis tüzelőanyaggal történő villamosenergia-termelés a tavalyi évhez képest. Hét széntüzelésű erőművet zártak be az országban 2024 március végén, miután leállításukat az energiaválság miatt elhalasztották.

Összességében a fosszilis tüzelőanyagokból származó villamos energia 26 százalékkal csökkent Németországban, ami a teljes uniós csökkenés 32 százalékát jelenti.

Olaszországban volt a második legnagyobb, 24 százalékos csökkenés, amely további 15 százalékkal járult hozzá az EU teljes fosszilis tüzelőanyagból előállított villamos energia csökkentéséhez. Ezt követte Spanyolország, majd Franciaország és Hollandia.

 

A kibocsátás a növekvő villamosenergia-igény ellenére csökkent

A villamosenergia-kereslet tavaly október óta enyhe élénkülésen megy keresztül. Az év első négy hónapjában 0,4 százalékkal nőtt 2023-hoz képest. A növekvő kereslet ellenére a fosszilis tüzelőanyagokból származó villamosenergia-termelés még mindig csökkent, mivel a megújuló energiaforrások kiszorították őket a mixből. Brown erre példaként a szénre mutat rá.

„2016 és 2023 között a szén több mint 300 terawattórával csökkent, és ebben az időszakban a szél- és napenergia hasonló mértékben nőtt. Tehát azt látjuk, hogy a szén strukturális visszaesését nagyon is felváltja a szél és a napenergia” – magyarázta.

Az Ember jelentése szerint bár a múlt havi kivételes adatok kiemelkednek, azok az EU villamosenergia-ágazatának átállásában már kialakult elmozdulás részei, mivel 2024 első négy hónapjában a kibocsátás 18 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.