Fenntarthatóság

Új természetes hidrogénforrást fedeztek fel az Egyesült Államokban

S.Rita | 2024.05.14. 05:35

Az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) kutatói azonosítottak két, eddig figyelmen kívül hagyott potenciális természetes hidrogénforrást, amelyek növelhetik a megújíthatóságot és csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

 

A természetes hidrogéngáz mélyen a föld alatt, a kőzetformációkban rejtőzik – írja a Happy Eco News.

Bár még további vizsgálatokat igényel, ez a geológiai hidrogén több száz évre elegendő tiszta tüzelőanyagot biztosíthat, ha csak egy kis része is kinyerhetőnek bizonyul.

Jelenleg a hidrogén főként földgázból kerül előállításra, ami jelentős szén-dioxid kibocsátással és energiaveszteséggel jár, így a földkéregben keletkező természetes hidrogéngáz nagy előrelépés lehet az energetikában. Az USGS kutatói szerint az Egyesült Államok legalább két nagy területe is ígéretes lehet a vizsgált szempontból:

az Atlanti-óceán partvidéke és a közép-nyugati régió.

A természetes hidrogéngáz mélyen a föld alatt, a kőzetformációkban rejtőzik. (Fotó: Canva)

 

A vizsgálatok megerősítették, hogy az atlanti partvidéken a vas kémiai reakcióba lépett a vízzel, ezáltal természetes hidrogént termelt, amely az üledékes kőzetrétegekben megrekedve vándorolt, egészen a szárazföld belseje felé. A közép-nyugati régió pedig ősi hasadékzónákkal tűzdelt, ahol hatalmas mennyiségű természetes hidrogén és vasban gazdag ásványi anyag került közelebb a felszínhez.

A hidrogén kialakulása során a talajvíz reakcióba lép a vasban gazdag ásványokkal, ennek hatására a víz alkotóelemeire redukálódik, az oxigén a vashoz kötődik és a hidrogéngáz a környező kőzetekben lévő porózus terekbe távozik.

A geológusok korábban úgy vélték, hogy a természetes hidrogénkészletek túl kicsik ahhoz, hogy gazdaságosan ki lehessen őket termelni, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a hidrogénmolekula átmérője hasonló a héliuméhoz, ezért a készletek hosszú távon is fenntarthatóak lehetnek.

Az USGS célja, hogy megértse hogyan, hol és milyen mennyiségben keletkezhet, halmozódhat fel és maradhat meg a hidrogén, ehhez az eszközöket pedig a kőolajgeológiában használt koncepcionális modellekből kölcsönzi.

Ezek segítségével a hidrogént hasonló módszerekkel és technológiával lehetne kitermelni, mint a hagyományos olaj- és gázkészleteket.

Ha ezek a készletek valóban kiaknázhatóak és fenntarthatóak, az új hidrogénforrások jelentősen hozzájárulhatnak az energiaszükségletek kielégítéséhez, miközben csökkentik a környezeti károkat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.