Trading

Évtizedek óta nem fordult elő ilyen: mire mutat rá a Gazprom vesztesége?

S.Rita | 2024.05.15. 06:05

A Kreml tulajdonában lévő, egykor Oroszország legnyereségesebb vállalatának számító Gazpromnak hosszú ideig tartó gyenge teljesítményű időszak elé nézhet, mivel az európai gázeladások kiesését a belföldi piac és a kínai export segítségével igyekszik pótolni.

 

A vállalat nemrég jelentette be, hogy az Európával folytatott kereskedelem meredek visszaesését követően 7 milliárd dolláros éves nettó veszteséget könyvelt el, 1999 óta először – írja a Reuters. A Gazprom gondjai tükrözik az európai szankcióknak az orosz gáziparra gyakorolt mély hatását, valamint Moszkva Kínával való növekvő partnerségének korlátait.

A nemzetközi szankcióknak az olajexportra gyakorolt hatását Moszkva könnyebben viselte, mivel Oroszország képes volt a tengeri úton szállított olajexportot más vevőkhöz irányítani.

A Gazprom 2022-ig Európára támaszkodott, mint legnagyobb értékesítési piacára, amikor Oroszország Ukrajnával való konfliktusa arra késztette az EU-t, hogy csökkentse a Gazprom gázimportját. Oroszország a Gazprom adatai és a Reuters számításai szerint 2022-ben összesen mintegy 63,8 milliárd köbméter (bcm) gázmennyiséget szállított Európába különböző útvonalakon. A mennyiség tavaly tovább csökkent, 55,6 százalékkal, 28,3 milliárd köbméterre.

Ehhez képest a Gazprom 2018-ban 200,8 milliárd köbmétert pumpált az EU-ba és más országokba, például Törökországba.

Az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat tenger alatti gázvezetékeket ért rejtélyes robbanások 2022 szeptemberében szintén jelentősen aláásták az Európával folytatott orosz gázkereskedelmet. Oroszország Kína felé fordult, és arra törekszik, hogy 2030-ra évi 100 milliárd köbméterre növelje vezetékes gázértékesítését. A Gazprom 2019 végén kezdte meg a vezetékes gázszállításokat Kínába a Szibériai Erőn keresztül.

Azt tervezik, hogy az idei év végére eléri a Power of Siberia évi 38 milliárd köbméteres kapacitását, miközben Moszkva és Peking 2022-ben 10 milliárd köbméter exportjáról is megállapodott a csendes-óceáni Szahalin szigetéről.

Oroszország legnagyobb reménysége a Power of Siberia 2 vezeték Mongólián keresztül, amely a tervek szerint évi 50 milliárd köbmétert fog exportálni. Ez azonban az árképzéssel és más kérdésekkel kapcsolatos megállapodás hiánya miatt buktatókba ütközött.

„Bár a Gazpromnak lesz némi többletbevétele az exportból, ha az összes csővezeték üzembe is áll, soha nem lesz képes teljesen ellensúlyozni az elvesztett európai üzletet” – mondta Kateryna Filippenko, a Wood Mackenzie gáz- és LNG-kutatási igazgatója.

A Kreml tulajdonában lévő, egykor Oroszország legnyereségesebb vállalatának számító Gazpromnak hosszú ideig tartó gyenge teljesítményű időszak elé nézhet. (Fotó: Canva)

 

Kínai álom?

Oroszország eddig is küzdött egy törökországi gázkereskedelmi központ létrehozásáért, amely ötletet először Vlagyimir Putyin elnök vetette fel 2022 októberében. Azóta nem történt jelentős előrelépés. Még ha a Gazpromnak sikerül is beindítania a Kínába irányuló gázszállítást, az értékesítési bevételek jóval alacsonyabbak lesznek, mint az európaiaké.

A moszkvai székhelyű BCS brókercég szerint a Gazprom 2015-2019 között az Európába irányuló gázértékesítésből származó bevételei átlagosan havi 3,3 milliárd dollárt tettek ki a havi 15,5 milliárd köbméteres szállításoknak köszönhetően.

Figyelembe véve az orosz gazdasági minisztérium által közölt 286,9 dolláros 1000 köbméterenkénti árat és a Gazprom tavalyi 22,7 milliárd köbméteres gázexportját, a cég Kínába értékesített gázának összértéke 2023 egészére 6,5 milliárd dollárra tehető. A Gazprom külön nem közölte az Európába és Kínába irányuló eladásokból származó bevételeit 2023-ra vonatkozóan.

Dr. Michal Meidan, az Oxford Institute for Energy Studies kínai energiakutatási részlegének vezetője szerint Kína valószínűleg nem fogja felváltani Európát Oroszország számára mint rendkívül jövedelmező gázexportpiac.

„Kína felvevőpiacot biztosít Oroszországnak, de sokkal alacsonyabb áron és bevétellel, mint Európa” – mondta.

Az orosz vezetékes gázt 2023-ban millió brit hőegységenként (mmBtu) 6,6 dollárért adták el Kínába, 2024 első negyedévében pedig ennél valamivel alacsonyabb, 6,4 dollár/mmBtu áron.

Ehhez képest az orosz gáz európai átlagára tavaly 12,9 dollár/mmBtu volt.

A Reuters által a múlt hónapban látott dokumentum szerint Oroszország arra számít, hogy a Kínának szánt gáz ára a következő négy évben fokozatosan tovább csökken, míg a legrosszabb forgatókönyv szerint nem kizárt, hogy 2027-ben a legrosszabb esetben 45%-kal, 156,7 dollár/köbméterre (kb. 4,4 dollár/mmBtu) csökken a gáz ára 1000 köbméterenként 2023-hoz viszonyítva.

Nem közölték, hogy mi vezetheti le az árakat, de Oroszországnak a Kínába irányuló más vezetékes gázszállítók – például Türkmenisztán -, valamint a tengeren keresztül szállított cseppfolyósított földgáz vetélytársaival kell szembenéznie.

A Gazprom pénzügyi adataiból, amelyekbe olaj- és energiaipari egységei is beletartoznak, kiderült, hogy a földgázüzletág bevétele tavaly több mint felére, alig több mint 3,1 billió rubelre csökkent, míg az olaj- és gázkondenzátum-értékesítés 4,1 billió rubelt tett ki, ami 4,3%-os növekedés – közölte a BCS brókercég.

Alekszej Belogorijev, a moszkvai székhelyű Energetikai és Pénzügyi Intézet munkatársa szerint a Gazprom számára lehetetlen lenne, hogy kizárólag a gázüzletágra támaszkodva állítsa helyre a nyereségességet. Szerinte a Gazprom számára lehetséges a stratégiai átállás az ammónia, a metanol és más gázfeldolgozási termékek előállítására és exportjára, de ez nem hoz gyors megtérülést.

„Ugyanakkor a Power of Siberia 2 kilátásai továbbra is homályosak: Kínának a 2030-as években valószínűleg nem lesz szüksége annyi további importra a keresletnövekedés valószínűsíthető lassulása és a magas hazai gáztermelés miatt” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Gazprom

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.