Fenntarthatóság

Portugália villamosenergia-szükségletének 95%-át megújuló energiaforrásokból fedezik – hogyan vált Európa vezető országává?

Devenyi Dalma | 2024.05.16. 05:35

Portugália óriási előrelépést tett a megújuló energiaforrások felhasználása terén: a 2005-ös 27 százalékos arányról 2017-re 54 százalékra emelkedett. A hálózatüzemeltető REN szerint Portugália áprilisban történelmi 95 százalékban megújuló energiaforrásokból állította elő villamos energiáját. Az év első négy hónapjában a megújuló energiatermelés átlagosan alig maradt el ettől, és az ország áramszükségletének 91 százalékát fedezte.

 

Ez egy kisebb pozitív hír a nagy kontinentális váltáson belül: a múlt hónapban először fordult elő, hogy a fosszilis tüzelőanyagok az EU energiájának kevesebb mint negyedét adták – írja az Euronews. Az Ember, a felmérés mögött álló agytröszt azt is megállapította, hogy a világ villamosenergiájának több mint 30 százalékát ma már megújuló energiaforrásokból állítják elő.

„Főleg a napenergia terjedése gyorsabb, mint bárki gondolta volna” – mondta el Dave Jones, az Ember globális meglátásokért felelős igazgatója.

A REN új helyzetértékelésében nem a napenergia lopta el a showt. (Fotó: Canva)

 

Mely megújuló források szolgáltatják a legtöbb energiát Portugáliában?

A REN új helyzetértékelésében nem a napenergia lopta el a showt. Az év egyharmadában ez a megújuló forrás Portugália villamosenergia-mixének 7 százalékát tette ki, a 30 százalékos szélerőművek és a 48 százalékos vízerőművek mögött.

A REN szerint azonban „a napenergia-összetevő továbbra is jelentősen növekszik. Áprilisban volt a napenergia valaha mért legmagasabb havi jelentősége, amikor az ország villamosenergia-fogyasztásának 10,5 százalékát fedezte.

A fosszilis gáz 2024 első négy hónapjában a keresletnek mindössze 9 százalékát fedezte, a villamosenergia-ágazat gázfogyasztása pedig megfeleződött 2023 azonos időszakához képest.

Figyelemre méltó, hogy az a 94,9 százalékos részarány, amelyet a megújulók áprilisban a villamosenergia-mixből fedeztek, nem országos rekord. Ezt 46 évvel ezelőtt, 1978 májusában állították be, amikor 95,4 százalékos csúcsot értek el. 

 

Miért Portugália a tiszta energiák vezető országa Európában?

Portugália hatalmas lépéseket tett a megújuló energiaforrások felhasználása terén: a 2005-ös 27 százalékos arányról 2017-re 54 százalékra lépett fel. A szén-dioxid-mentesítést többféle módon is komolyan veszi, a széntüzelésű energiatermelés 2021-ben történő fokozatos megszüntetésétől kezdve a nagy vízenergia-állományának növeléséig és a tárolókapacitás növeléséig.

És 2019 óta az állam megújulóenergia-árverései növelik a közüzemi méretű projekteket, egyértelmű útmutatással a zöld vállalatok számára.

Mindez megalapozott néhány mérföldkőnek számító pillanatot. Tavaly ősszel például hat egymást követő napon keresztül a megújulóenergia-termelés ténylegesen meghaladta az ország villamosenergia-szükségletét.

Portugália villamosenergia-mixében tavaly a harmadik legmagasabb, 29 százalékos volt a szélenergia részaránya, Írország (36 százalék) és Dánia (58 százalék) mögött.

De mint máshol, itt sem jó, ha a megújuló energiaforrások terén vezető szerepet betöltő országok a babérjaikon ülnek. Az Ember új európai villamosenergia-jelentése megállapítja, hogy Portugália még mindig nem lépett túl a szélenergia-termelésben 2019-ben elért csúcson. Ez annak ellenére van így, hogy a frissített nemzeti energia- és éghajlatvédelmi terv a jelenlegi szélerőmű-kapacitás „gyors megduplázását” feltételezi, a 2022-es 5 GW-ról 2030-ra 12 GW-ra.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.