Fenntarthatóság

3 mítosz, melyeket a fenntartható fűtésről mondanak

Devenyi Dalma | 2024.05.17. 05:35

A fenntartható fűtési megoldások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A természetes gázok, hőszivattyúk és kandallók eladásai az elmúlt években az egekbe szöktek, csak a hőszivattyúk 11%-os növekedést generáltak tavaly globálisan.

 

Annak ellenére, hogy ezek a megoldások jelentős energiaköltség-megtakarítást kínálnak a lakástulajdonosoknak és zöldebbé teszik az energiafelhasználást, néhányan továbbra is azt gondolják, hogy túlságosan drágák és nem elég hatékonyak. A Happy Eco News összeszedte a leggyakoribb tévhiteket, mítoszokat.

Általában az alábbi három érvet hozzák fel a fenntartható fűtéssel szemben, ezek azonban nem felelnek meg a valóságnak.

 

A fenntartható fűtés drága megoldás

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy jelentős költségekkel jár, a fenntartható fűtésből származó hosszú távú megtakarításokkal könnyedén utolérhető a kialakítás ára. Például egy komplett napelemrendszer ára 1.200.000 – 5.000.000 Ft között mozog 2024-ben, de az energiaköltségeken több mint a dupláját megspórolhatjuk 25 év üzemidő alatt.

Hasonlóképpen, a hőszivattyúknál, ahol a rendszer bonyolultságától, típusától és a telepítési körülményektől függően 1.500.000 és 10.000.000 Ft között mozognak az árak (a legjellemzőbb 2.500.000 Ft körüli összeg), azonban a használatával akár évente 30-50%-os megtakarítást is elérhetünk.

 

Káros az egészségre és a környezetre

Bár sokan kételkednek a kandallók környezetbarát mivoltában, ennek oka, hogy amikor bármilyen tüzelőanyagot elégetünk, elkerülhetetlenül kémiai szennyezést okozunk, ez azonban semmi egy olajkazán által kibocsátott szennyezéshez képest.

A bőséges oxigénáramlás biztosítása, a jó minőségű fa és a kandalló rendszeres javítása és karbantartása elengedhetetlen, hogy a rendszer biztonságos és működőképes maradjon.

 

Nincs különbség

Bár egyesek azt állítják, hogy az egyéni lépések elhanyagolhatók a globális problémákhoz képest, igenis minden apró lépés számít. Köztudott, hogy a világon mindössze 100 vállalat felelős a globális emisszió 75%-áért.

Az olyan fosszilis tüzelőanyag-termelők, mint a Shell és a BP (mindkettő szerepel a 100-ban) azonban a fogyasztói keresletre támaszkodnak, ezért ha kevesebbet fogyasztunk a fosszilis tüzelőanyagokból, az hosszú távon hatással lehet a nagyvállalatokra és a környezetre egyaránt.

Ne higgyen a keringő mítoszoknak – tegyen azért, hogy otthona fenntarthatóbb legyen!

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.