Mobilitás

Nem túl fényes az önvezető autók helyzete manapság

NRGreport | 2024.05.19. 06:05

Az önvezető autók technológiájának fejlődése az elmúlt évtizedben rendkívüli volt, de számos új kihívást is felvetett a mérnökök, fejlesztők és szabályozók számára. A mesterséges intelligencia (AI) fejlesztése központi szerepet játszik ebben az ágazatban, amely ígéretes megoldásokat kínál a mobilitás jövőjére, ugyanakkor új kérdéseket is felvet az etika, a biztonság és a technológia hatékonysága terén.

 

Manapság nem túl fényes az önvezető autók jövője: szakértők szerint még nagyon távol áll a technológia attól, hogy a mindennapjaink részévé váljon.

 

Nem teljesítenek jól az önvezető rendszerek

A legtöbb gyártó önvezető rendszere nem teljesített jól egy közlekedésbiztonsági teszten – ez derül ki a az amerikai Közlekedésbiztonsági Intézet (IIHS) vizsgálatainak eredményeit ismertető Reuters-cikkből. A Tesla mellett több más gyártó önvezető és vezetéssegítő rendszere is „gyenge” minősítést szerzett. A felmérés arra enged következtetni, hogy az önvezető technológia még messze áll attól, hogy a hétköznapjaink szerves részévé váljon. Ennek oka nem csupán a technológia fejlettségében keresendő.

Részben azért is, mert az autósok nem bíznak az önvezető rendszerekben, sőt, sokan még azt sem tolerálják, hogy az utakon olyan járművekkel találkozzanak, amelyek automatikus üzemmódban közlekednek.

Egy másik, az American Automobile Association (AAA) által készített felmérés is alátámasztja azt, hogy az autósok bizalmatlanok a technológiával szemben. A megkérdezett autóvezetők 91 százaléka – azaz kilenc a tízből – határozottan elutasítja az automatizált vezetést. Ebben valószínűleg jelentős szerepet játszanak az önvezetéssel kapcsolatos korábbi kudarcok is.

Nem csoda, hiszen még most is akadnak aggodalmat keltő példák: nemrég a General Motors robot taxi vállalkozása, a Cruise, felfüggesztette működését egy súlyos baleset után, amelyben az egyik járműve érintett volt. Egy másik esetben egy gyalogost lökött el és tolta maga előtt métereken át, mielőtt megállt volna.

Az önvezető autók technológiájának fejlődése az elmúlt évtizedben rendkívüli volt, de számos új kihívást is felvetett a mérnökök, fejlesztők és szabályozók számára. (Fotó: Canva)

 

Biztonsági kérdések és döntéshozatal

A biztonság kérdése továbbra is az egyik legégetőbb téma az önvezető autók fejlesztése során. Az AI rendszereknek képesnek kell lenniük arra, hogy megbízhatóan és következetesen hozzanak döntéseket válsághelyzetekben is.

Ez magában foglalja a „moralitási algoritmusok” fejlesztését, amelyek képesek etikai dilemmák megoldására, például, hogy a jármű hogyan reagáljon, ha baleset elkerülése érdekében választania kell a potenciális ütközési lehetőségek között.

Ezenkívül az AI-nak folyamatosan tanulnia kell a tapasztalatokból, ami tovább bonyolítja a rendszerek tervezését és tesztelését.

A szabályozás globálisan olyan irányba mozdul, hogy bizonyos sofőrfigyelő rendszerekkel igyekeznek garantálni a vezető figyelmét. Ha a sofőr nem áll készen a vezetésre, akkor az autó sem kapcsol önvezető üzemmódra. Ez paradox helyzetet teremt, amivel a felelősség terhét próbálják eloszlatni.

 

Szenzortechnológiák és adatintegráció

Az önvezető autók egyik legnagyobb technikai kihívása a környezetük pontos érzékelése és az erről származó adatok integrálása. A szenzorok, mint például a radarok és kamerák által generált hatalmas adatmennyiség valós időben történő feldolgozása kulcsfontosságú – és nem egyszerű feladat. A mesterséges intelligencia itt a mélytanulási modellek segítségével képes azonosítani a közlekedési táblákat, járműveket, gyalogosokat és egyéb akadályokat.

Azonban a változatos és változékony környezeti feltételek, mint például rossz időjárási viszonyok vagy váratlan útviszonyok, még mindig jelentős kihívások elé állítják a technológiát – ahogyan ezt a váratlan balesetek is bizonyítják.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.