Innováció

Szennyvíziszapból készít fenntartható üzemanyagot egy brit startup

K. Lili | 2024.05.20. 05:35

A Firefly Green Fuels brit startup szennyvíziszapból készült üzemanyaga fenntartható megoldást kínál a repülőgépipar számára, miközben a szennyvíziszap megsemmisítésének problémáját is megoldaná. 

 

A Firefly Green Fuels nevű brit startup szennyvízből állít elő fenntartható repülőgép-üzemanyagot – írja a Happy Eco News. A Firefly Green Fuels eljárása azt a szenet hasznosítja, amely már része a légkör, a biomassza és az olyan szerves hulladékok, mint a szennyvíziszap közötti aktív körforgásnak. A kevésbé környezetbarát fosszilis üzemanyagok – mint például az olaj – olyan évmilliókra a föld alá zárt szenet hasznosítanak, amely minden alkalommal új anyagokat von ki a Földből.

A repülőgép-üzemanyag fenntarthatóságát a szén-dioxid-egyenérték segítségével mérik. Ez az mutatja meg, hogy mennyi üvegházhatású gáz szabadul fel a beszerzéstől a feldolgozáson át az eltüzelésig, azaz a teljes életciklus alatt. Ezek közül a legfontosabb pont a szén-dioxid lelőhelye, amely alapvetően megkülönbözteti a fenntartható és a fosszilis üzemanyagokat.

A Firefly Green Fuels fenntartható repülőgép-üzemanyaga a körforgásos modellbe illeszkedik. A növények, miközben nőnek, folyamatosan szén-dioxidot vesznek fel a levegőből – ez a fotoszintézis -, ellensúlyozva a hulladékból származó üzemanyagok elégetésekor felszabaduló CO2-t. Nincs felesleges kibocsátás, csak a légköri szén újrahasznosításának zárt körforgása.  Az eljárás továbbá megfékezi a szennyvíziszapból származó egyéb környezetszennyező anyagok kibocsátását, amelyek egyébként a hagyományos hulladék-feldolgozási módszerek, például a hulladéklerakás vagy elégetés révén szabadulnának fel.

E hulladék elterelésével a Firefly Green Fuels rendszere csökkenti az ökoszisztémákra és a biodiverzitásra gyakorolt negatív hatásokat.

Így a Firefly Green Fuels szennyvíziszapból készülő fenntartható repülőgép-üzemanyaga drasztikusan alacsonyabb kibocsátással jár, mint a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és elégetése. Ez a fajta üzemanyag lezárja a szénkörforgást ahelyett, hogy az újabb és újabb egyirányú kibocsátások áramlását állandósítaná.

A Firefly Green Fuels fenntartható üzemanyaga egyrészt csökkenti a légiközlekedési iparág ökológiai lábnyomát, másrészt értékes erőforrássá alakítja át a szennyvíziszapot, amely egyébként is egyre növekvő problémát jelent a hulladékgazdálkodásban.

A nagy mennyiségű szennyvíziszap megsemmisítése költséges és környezetvédelmi szempontból problematikus eljárás. (Fotó: Canva)

A szennyvíziszap mint értékes erőforrás

A települések víziközmű-szolgáltatói számára a nagy mennyiségű szennyvíziszap megsemmisítése költséges és környezetvédelmi szempontból problematikus eljárás. A szolgáltatók jellemzően magas díjakat fizetnek a szeméttelepekre szállításért vagy elégetésért.

Az iszap újrafelhasználásával azonban fordulhat a kocka: ha a közművek alapanyagaként értékesítik, a problémából új bevételi forrás válik.

Ehhez azonban a szennyvíztisztítóknak valószínűleg be kellene fektetniük iszapkezelési eljárásuk utólagos átalakításába, hogy lehetővé tegyék a hatékony kitermelést és biztosítsák a megfelelő mértékű kórokozó-eltávolítást, mielőtt alapanyagként eladnák azt.

Míg a körforgásos gazdaság koncepciója kiválóan illeszkedik a közüzemi szolgáltató fenntarthatósági céljaihoz, politikai ösztönzőkre vagy előírásokra lenne szükség ahhoz, hogy a szennyvíziszap elszállítása a Firefly-hoz hasonló vállalatok számára gazdaságilag meggyőzőbb lehetőség legyen, mint a hagyományos iszapkezelési módszerekhez való ragaszkodás, amelyek köré már kiépített infrastruktúrával rendelkeznek. Bár a Firefly Green Fuels úttörő szerepet játszik a szennyvíziszap üzemanyag-gyártás területén, nem ők az egyetlenek a fenntartható repülőgép-üzemanyagért folytatott versenyben.

Számos vállalat fejleszt fenntartható repülőgép-üzemanyagot különböző biomassza hulladékforrásokból, többek között háztartási szilárd hulladékból, erdőgazdálkodási hulladékból vagy használt étolajból.

A Firefly Green Fuels a konkurencia ellenére is ígéretes vállalkozásnak tűnik egyedülálló alapanyagának köszönhetően. A szennyvíziszap állandó és széles körben elérhető alapanyagforrást kínál, szemben az olyan alternatívákkal, amelyek elérhetősége ingadozik, mint például a használt étolaj. Ezen túlmenően a megoldásuk a tiszta üzemanyag előállítása mellett egy sürgető hulladékgazdálkodási problémát is megold.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  K. Lili
Címkék
#alacsony szén-dioxid kibocsátás   #alapanyag   #alternatív üzemanyag   #alternatív üzemanyagok   #biodiverzitás   #biomassza   #életciklus   #étolaj   #Fenntartható   #fenntartható repülőgép-üzemanyag   #fenntartható üzemanyag   #Firefly Green Fuels   #fosszil   #fosszilis tüzelőanyagok   #fosszilis üzemanyag   #fosszilis üzemanyagok   #fotoszintézis   #háztartási hulladék   #háztartási szemét   #hulladékgazdálkodás   #hulladékkezelés   #iszap   #iszapömlés   #karbonlábnyom   #körforgásos gazdálkodás   #körforgásos gazdaság   #környezetszennyezés   #környezetvédelem   #ökológiai lábnyom   #ökológiai lábnyom csökkentés   #ökoszisztéma   #SAF   #szeméttelep   #szén-dioxid csökkentés   #szén-dioxid emisszió   #szén-dioxid kibocsátása   #szénkörforgás   #szennyvíz   #szennyvíz tisztítás   #szennyvízelvezetés   #szennyvízelvezetési csatorna   #szennyvíziszap   #szennyvízkezelés   #szerves hulladék   #üzemanyag-gyártás   #vízkörforgás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.