Innováció

Elkészült a világ legnagyobb levegőből szén-dioxidot leválasztó üzeme

S.Rita | 2024.05.21. 05:35

A Climeworks megnyitotta a világ legnagyobb működő, a légkörből szén-dioxidot kivonó és közvetlen levegőleválasztó (DAC) üzemét Izlandon, amely tízszer nagyobb elődjénél.

 

Az ENSZ tudósai szerint évente több milliárd tonna szén-dioxidot kellene eltávolítani a légkörből ahhoz, hogy megfékezzük a klímaváltozás egyre súlyosbodó hatásait – írta meg a Reuters. A DAC technológia segítségével az izlandi Mammoth üzem is ezért a célért küzd. A Climeworks legújabb projektje kivonja a szén-dioxidot (CO2) a levegőből, majd a föld alatt tárolja azt, ezzel is hozzájárulva a légkör tisztábbá tételéhez.

A Mammoth üzem évi 36 000 tonna CO2 megkötésére képes, és hamarosan teljes kapacitással fog működni. Ez a második nagyobb projekt a cég számára Izlandon: az Orca üzem is itt működik, amely évi 4000 tonna szén-dioxidot képes kivonni. Mindkettő a Hellisheiði geotermikus parkban található, ahol egy nagy erőmű található.

 

Hogyan működik a közvetlen levegőgyűjtő és -tároló technológia?

Az erőmű Izland geotermikus erejét használja ki, a megújuló energiát pedig a Hellisheiði erőművet üzemeltető ON Power szolgáltatja.

A CO2 kivonásához a Mammoth hatalmas ventilátorokkal szívja be a levegőt egy szűrőanyaggal ellátott gyűjtőbe. Ha megtelt, a kollektor bezárul, és a hőmérsékletet megemelve a szén-dioxidot kiszabadítják az anyagból, majd a nagy koncentrációjú gáz összegyűjthető.

Ekkor egy másik izlandi cég is belép az egyenletbe: a Carbfix tárolási partner. A vállalat megtalálta a módját annak, hogy a CO2-t vízzel keverje össze, és 1000 méter mélyre fecskendezze be, ahol az természetes reakcióba lép a bazaltkőzetekkel, és kővé válik. A Carbfix szerint ez az ásványosodási folyamat körülbelül két évig tart.

A Climeworks független harmadik felek által ellenőrzi és tanúsítja az egész folyamatot.

Az ENSZ tudósai szerint évente több milliárd tonna szén-dioxidot kellene eltávolítani a légkörből ahhoz, hogy megfékezzük a klímaváltozás egyre súlyosbodó hatásait. (Fotó: Climeworks)

 

Kritikus hangok, ígéretes jövő

Jan Wurzbacher, a Climeworks társalapítója és egyik vezérigazgatója úgy véli, hogy az új üzem előre lendíti a vállalatot a kitűzött célok felé, melyek szerint

2030-ra megatonnás, majd 2050-re pedig gigatonnás kapacitást szeretnének elérni.

Bár a technológiai előrelépés hatalmas, sokan kifogásolják, hogy a CO2 eltávolítása túl drága folyamat. Az üzemmel szemben felszólalók szerint az ilyen megoldások elterelik a figyelmet arról, hogy a legfontosabb az alapvető kibocsátás csökkentése lenne. Egy nemrégiben készült IEA-jelentés becslése szerint – a jelenlegi olaj- és gázfogyasztás alapján – a világnak mintegy 32 milliárd tonna szenet kellene megkötnie vagy eltávolítania ahhoz, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon.

Jelenleg világszerte évente mindössze 45 millió tonna szén-dioxidot kötnek le, és ha ilyen jelentős mértékben növelnék a mennyiséget, az kivitelezhetetlen nyomást gyakorolna a villamosenergia-ellátásra.

Más szakértőknek konkrét problémái vannak a DAC+S módszerekkel. Az OceanCare tengervédelmi szervezetet például zavarja a nagy mennyiségű vízigény. Ha tengervizet használnak – amint azt a Carbfix állítólag teszteli -, akkor a kitermelés negatív hatással lehet az óceáni élőhelyekre.

A Climeworks nem részletezte az üzemben történő eltávolítás tonnánkénti árát, de azt elmondta, hogy 2030-ra 400-600 dollár/tonna, 2040-re pedig 200-350 dollár/tonna szintre kívánja csökkenteni a technológia költségeit.

Ezek a célok egyébként nem lehetetlenek, hiszen az izlandi üzemek energiaigényét megújuló geotermikus erőforrások biztosítják, melyek tovább növelik az üzemek fenntarthatóságát és környezetbarát működését.

Izlandon kívül a vállalat több megatonnás központot fejleszt az Egyesült Államokban, felhasználva az izlandi két kereskedelmi üzem értékes tapasztalatait. A vállalat részese három megatonnás DAC-központra vonatkozó amerikai pályázatnak, amelyeket az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma mindegyiket kiválasztotta állami finanszírozásra. A Climeworks Norvégiában, Kenyában és Kanadában is fejleszt projekteket.

 

Kiemelt kép forrása: Climeworks

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.