Innováció

Így segít csökkenteni az ételpazarlást a mesterséges intelligencia

Devenyi Dalma | 2024.05.21. 06:05

Az Egyesült Államokban az élelmiszerpazarlás olyan mértékű, hogy az előállított élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Ez a nagyfokú pazarlás jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz: a Science egyik tanulmánya szerint az élelmiszertermelés a globális üvegházhatású gázkibocsátás 26%-áért felelős.

 

Az élelmiszerpazarlás jelenleg az egyik legnagyobb globális probléma, és az online ételrendelés elterjedése óta a jelenség káros hatásai csak meghatványozódtak – írja a CNBC.

 

Színre lép a mesterséges intelligencia

A többlettermelés, csomagolás, tárolás és szállítás együttesen állnak a probléma hátterében, de világszerte megjelentek alternatívák a pazarlás csökkentése érdekében. Például a Munch ételkiszállítási platformján keresztül a vendéglátóhelyek és boltok kedvezményesen értékesíthetik az el nem adott, de jó minőségű ételeiket. Ezzel szemben a HelloFresh, vagy az EveryPlate úgy igyekszik csökkenteni a pazarlást, hogy csak olyan fajta élelmiszert küldenek ki a felhasználóknak, ami a választott recepthez szükséges. Egy New York-i startup, a Hungryroot azonban ennél is tovább megy.

A kilencéves vállalat mesterséges intelligencia segítségével pontosan annyi élelmiszert szállít ki, amennyire a fogyasztónak szüksége van.

A vásárlóknak különféle kérdésekre kell válaszolniuk, beleértve többek között az étkezési szokásaikat és preferenciáikat is. A Hungryroot technológiája ezeket az információkat felhasználva ajánl személyre szabott recepteket és a hozzájuk szükséges alapanyagokat.

„A Hungryroot teljes mértékben úgy lett kialakítva, hogy csak azokat az élelmiszereket dobja fel, amelyekre az ügyfélnek a héten szüksége lesz. Emellett egyszerű recepteket ajánl, így a vásárló pontosan tudja, hogyan lásson neki a főzésnek. Ezek eredményeként az élelmiszerpazarlás az ügyfeleinknél jelentősen csökken” – mondta Ben McKean, a vállalat vezérigazgatója.

Az élelmiszertermelés a globális üvegházhatású gázkibocsátás 26%-áért felelős. (Fotó: Canva)

 

Nemcsak otthon, a raktárakban is spórolnak

A fogyasztók természetesen jóváhagyhatják és módosíthatják is a heti kosarukat, ezzel is megbizonyosodva arról, hogy nem kerül hozzájuk felesleges termék. Ezzel egy időben a vállalat a saját pazarlását is csökkenti: ha a mesterséges intelligencia azt állapítja meg a rendelkezésre álló adatokból, hogy egy felhasználónak nincs preferenciája két egymással helyettesíthető alapanyag között, akkor azt fogja ajánlani, amelyből több van raktáron.

Ezekkel az intézkedésekkel a Hungryroot létesítményeiben 80%-kal kevesebb hulladék keletkezik, mint egy hagyományos szupermarketben.

A befektetők szerint ez az egyedi modell nagyban hozzájárul a vállalat sikeréhez, hiszen eddig 75 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől.

„Már három-négy éve nyereségesek, ami szokatlanul sok az ilyen e-kereskedelmi és élelmiszeripari vállalkozások esetében” – mondta Jeremy Liew, a Lightspeed Venture kockázatitőke-társaság munkatársa.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.