Mobilitás

Zöld úton a Porsche: Megérkezett az eFuel második generációja és zöldül az autószállítás

Benedek Attila | 2024.05.24. 06:05

A stuttgarti sportkocsimárka „nyakig” benne van az elektromos autózásban és a Formula-E versenyzésben is. Miközben élen jár a szintetikus üzemanyagok fejlesztésében.

 

A hardcore zöldek megvetéssel nézik a minimális vagy nulla szén-dioxid-kibocsátással készülő eFuellal kapcsolatos híreket. Felesleges pénzkidobásnak tartják, mert a szemükben az elektromos autó az Isten. Ez a hozzáállás azt is jelenti, hogy más megoldásban nem is kell gondolkodni. Tehát az is idő és pénzpocséklás, hogy a Porsche a Siemens Energy-vel közösen Chilében felépített egy üzemet. Vagy az, hogy az Exxon-Mobil ebben társ, és a Porsche márkakupában használják a Dél-Amerikában előállított különleges üzemanyagot. Egy ideje zöld benzinnel futnak a rali-világbajnokság (WRC) csúcskategóriájában az autók, miközben a körbelihegett F1-ben csak 2026-tól lesz kötelező az eFuel.

A fő érv a minimális szén-dioxid-kibocsátással készült szintetikus üzemanyagok mellett, hogy egyre többen fedezik fel, hogy a bolygón kb. 1,4 milliárd hagyományos motorral hajtott autó fut…

Ezek zöldítéséről általában elfeledkeznek. Miközben nemrég lépte át a villanyautók száma a tízmilliót. Az arányokkal érdemes szembesülni, és számolgatni, hogy a legoptimálisabb forgatókönyveket használva mikorra cserélődik le az autópark. És ott van még a repülés és hajózás zöldebbé tétele, aminél szintén működőképes megoldást jelent az eFuel.

A stuttgarti sportkocsimárka „nyakig” benne van az elektromos autózásban és a Formula-E versenyzésben is. Miközben élen jár a szintetikus üzemanyagok fejlesztésében. (Fotó: Porsche)

 

Megérkezett a kettes fázis

Az eFuellal kapcsolatban jó tudni, hogy a Porschének elemi érdeke a belsőégésű motorok lehető legtovább gyártásban tartása. Ezért ennyire aktív ezen a területen. Ugyanis a járműveik által biztosított élményhez szorosan kötődik a belsőégésű motor hangja és viselkedése.

A régóta működő márkakupájuk, pedig kiváló lehetőség arra, hogy a motorsport tevékenységük szén-dioxid lábnyomát csökkentsék. A témának az ad aktualitást, hogy május 10-én indult az F1 európai szezonja, ahol betétversenyként fut a Porsche Szuperkupa.

Ennek apropóján mutatták be a minimális szén-dioxid lábnyommal készülő új üzemanyagot, amiből évente kb. 50 ezer litert használnak. Ez az elődjéhez hasonlóan, Chiléből érkezik. Az 510 lóerős versenygépekből 32 darab mérkőzik meg egymással, így biztosítanak látványos és zöld műsort a nézőknek.

 

Az eFuel gyártása

Az első lépésben, a mesterséges úton előállított nyers benzint készítik el, amivel társítják a szintén mesterséges e-metanolt. Az újdonság a folyamatban a DAC néven rövidített eljárás, ami már a levegőből vonja ki a széndioxidot. Ezt a technológiát a HIF Global LLC fejlesztette ki, amiért a Porsche meg is vette a céget.

Ez 2022 áprilisában történt, a vételár pedig 75 millió dolláros kiadást jelentett. Azóta rendesen költöttek erre a projektre, mert már 100 millió dollár fölött jár a pénzszámláló.

A kutatásnak leglátványosabb része, a Porsche Szuperkupa autóinak a működtetése. A témában történő „nyüzsgés” valódi oka, hogy kikísérletezzék az eFuel nagyüzemi termelésének a legjobb, a legzöldebb és a leggazdaságosabb módszereit.

A Porsche évekkel ezelőtt elkezdte az alkatrészeket és az autókat szállító teherautóparkjának zöldítését. (Fotó: Porsche)

 

Zöld autószállítás

A nagyvállalatok gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kibocsátásukat csökkentsék, ezekbe az akcióba beletartoznak valódi megoldások és a nagyközönségnek és a tőzsdének szóló PR megoldások, amiket a green washing, azaz zöld mosás néven lehet megtalálni.

A Porsche nem most kezdte az alkatrészeket és az autókat szállító teherautóparkjának zöldítését. A teherautók környezetbarát üzemanyagával már mi is foglalkoztunk, a testes masinák, a HVO-t és a biogázt már négy éve tankolják. A finn Neste által szállított HVO100-as üzemanyagot használják, miközben a kísérleti projektben lévő járművek, már túlvannak az egymillió kilométeren.

Ennek az akciónak köszönhetően, 800 tonnával kevesebb széndioxid került a légkörbe.

Ez pontos érték, mert partnerük a projektben a Karlsruhei Technikai Intézet (KIT), ők gondoskodnak a tudományos háttérről. Ezek mellett, nemrég megjelent hét tisztán elektromos teherautó is a flottában, ami tovább csökkenti a sportkocsigyár kibocsátását.

 

Kiemelt kép forrása: Porsche

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.