Fenntarthatóság

Tornádó döntött le szélturbinákat az Egyesült Államokban: milyen fordul elő ilyen pusztítás?

S.Rita | 2024.05.26. 05:35

Erős tornádó söpört végig egy szélerőműfarmon az Egyesült Államokban, nyomában összetört energiatermelő tornyokkal. Szakértők elmagyarázták, hogyan számolnak el a tervezők a szélsőséges időjárással.

 

Öt szélturbina semmisült meg május 21-én a szokatlan időjárási esemény következtében, az egyik lángba borult – írja az Euronews. Az Iowa állambeli Greenfield közelében lévő szélerőművet ért természeti csapásról készült videókon látható, amint a heves forgószél végigsöpört a vidéken, fákat döntött ki, épületeket rongált meg, és törmeléket repített magasba.

A MidAmerican Energy Company Orient szélerőműparkjának több turbinája több mint 160 kilométer/órás szélsebességet mért, amikor a tornádó közeledett, közvetlenül a turbinák megsemmisülése előtt – áll a vállalat közleményében. „Ez példa nélküli hatás volt a szélerőműparkunkra, pedig 2004 óta üzemeltetünk szélerőműparkokat” – közölte a MidAmerican.

 

Gyakori, hogy az időjárási események tönkreteszik a szélturbinákat?

Bár előfordult már, hogy tornádók vagy hurrikánok megrongálták a szélturbinákat, szerencsére az ilyen esetek rendkívül ritkák – mondja Jason Ryan, az amerikai Clean Power Association szóvivője. Bár az Egyesült Államokban eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy a turbinákat milyen messze kell elhelyezni más épületektől, Ryan szerint az óriásturbinákat nem helyezik közvetlenül az otthonok és más lakott épületek mellé.

Jelenleg közel 73 000 szélturbina üzemel országszerte – mondta. Ezek közül sok az ország közepén működik, amelyet gyakran szélövezetnek neveznek, és amely Texastól északra, Oklahomán, Kansasen, Nebraskán és Dakotán át húzódik, és Minnesota, Iowa és Illinois nagy részét is magában foglalja.

Ugyanezen államok közül sokban szintén gyakori jelenségnek számítanak a tornádók, különösen tavasszal, beleértve a Középső-síkság egy részét, amely a Dakotától délre, Oklahomáig és Texasig terjed, mondta Jennifer Thompson, az oklahomai Normanben működő Nemzeti Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

 

Hogyan számolnak a szélerőművek tervezői a szélsőséges időjárási viszonyokkal?

A szélturbinákat úgy építik, hogy ellenálljanak a nagy szélsebességnek és a szélsőséges időjárásnak, például tornádóknak, hurrikánoknak és villámcsapásoknak, de kevés szerkezetet terveznek úgy, hogy ellenálljon egy erős tornádó közvetlen csapásainak – mondta Sri Sritharan, az Iowa Állami Egyetem mérnökprofesszora, aki a földrengések és a szélsőséges időjárás szerkezetekre gyakorolt hatását tanulmányozta.

„A tervezés során, nem készülünk fel arra, hogy az épület ellenálljon a korrigált Fujita-skála szerinti EF4-es vagy EF5-ös tornádónak” – mondta Sritharan.

A szélturbinákat úgy tervezik, hogy megfeleljenek a szerkezeti integritásra vonatkozó ipari szabványoknak, amelyek olyan tényezőket is tartalmaznak, mint a szélsebesség, és lehetséges, hogy a tervezési szabályzatok bizottságai a jövőben figyelembe veszik a keddi tornádócsapások hatását – mondta.

„Azt gondolom, megvizsgálják ezt az eseményt és azt, hogy hogyan kellene frissíteni a szabványokat” – mondta Sritharan.

 

Kiemelt kép forrása: X.com

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.