Fenntarthatóság

Miért rögzítették a kupakokat a palackokhoz? Hamarosan teljesen eltűnik a régi megoldás

Devenyi Dalma | 2024.05.29. 05:35

Az italos palackok műanyag kupakjainak rögzített kialakítása jónéhány fogyasztót felháborított, de mi áll a lépés hátterében?

 

Egy hideg kólát felbontani egy meleg napon az élet egyik legnagyobb öröme, de egy ideje ez az érzés megváltozott. Magyarországon néhány gyártó már tavaly meglépte a változóst, az új uniós szabályok júliustól lépnek életbe, innentől nem találkozhatunk már olyan kupakokkal, amelyek nincsenek a palackhoz rögzítve – írja az Euronews.

De miért történik ez, és mit gondolnak az emberek az új dizájnról?

Az italos palackok műanyag kupakjainak rögzített kialakítása jónéhány fogyasztót felháborított. (Fotó: Pixabay)

 

Az új műanyag palackkupak kialakítása

Valószínűleg már mindenki találkozott az új, meglehetősen egyszerű formatervezéssel. A megszokott, teljesen lecsavarható kupakok helyett a kupakot és a palackot extra műanyagcsíkok kötik össze. A Coca-Cola az elsők között alkalmazta a változást, mivel az elmúlt körülbelül egy évben Európa-szerte bevezette ezt a dizájnt.

„Ez az apró változtatás nagy hatással lehet, mivel biztosítja, hogy a fogyasztók újrahasznosítják a palackjainkat, és egyetlen kupak sem marad hátra” – mondta Agnese Filippi, a Coca-Cola Ireland menedzsere a bevezetés előtt.

 

A fogyasztók nem elégedettek a döntéssel

A Coca-Cola és más nagy italgyártó cégek nem mindig voltak ilyen nyitottak a palackok kialakításának megváltoztatására. Amikor az EU 2018-ban először jelentette be a változtatást előíró szabályokat, a cégek visszavágtak, azt állítva, hogy ez a műanyag mennyiségének növekedéséhez vezet, és a gyártók számára költségekkel jár.

Most, hogy az egész kontinensen bevezetésre került, néhány fogyasztó is felháborodott az új dizájn miatt.

Ahogy megjelentek az új kupakok, a közösségi médiában egyre többen kezdtek panaszkodni arra, hogy az arcukba csapódik ivás közben, és nehezebbé teszi az italok kiöntését.

@handras

Szerintetek is problémás ez a kupak megoldás? #cocacola #kupak #idegesítő #kóla #coke #engineering

♬ original sound – Handras

Miért van a kupak a palackhoz rögzítve?

Az EU összes tagállamában 2024k júliusig kötelező a levehető kupakok fokozatos leváltása a legfeljebb három literes műanyag italos palackok esetében. Ez egy 2018-ban bejelentett uniós irányelv része, amelynek célja az egyszer használatos műanyaghulladék csökkentése.

A levehető kupakok betiltása az európai műanyaghulladék kezelését célzó nagyobb terv részeként történt. A blokk szerint ezek az egyik legtöbbet szemetelt egyszer használatos műanyag termék a strandokon.

Jelenleg nagy mennyiségű hulladék kerül újrahasznosítás nélkül az óceánokba. A kutatók becslése szerint a műanyag előállítása és elégetése 2019-ben több mint 850 millió tonna üvegházhatású gázt pumpált a légkörbe.

Az új műanyagkupakok csak egy intézkedés az EU által követett intézkedések sorában. A márciusban elfogadott jogszabály értelmében hamarosan betiltják a friss gyümölcsök és zöldségek, a mini szállodai piperecikkek és a gyorséttermek csomagolását is. Bár az ilyen lépések ellen irányuló jelentős lobbitevékenységek és az európai zöld megállapodás körüli legújabb idegeskedések miatt ez nehéz harc.

A remény az, hogy a kupak rögzítésével az emberek kisebb valószínűséggel dobják ki őket, mivel ehhez az egész palackot ki kellene dobni vele együtt.

Az uniós tagállamok szabadon meghatározhatják saját tervezési követelményeiket, amennyiben a kupakok és a fedelek a termékek rendeltetésszerű használatának szakaszában a palackokhoz rögzítve maradnak.

Tehát a jelenleg a kólához hasonló italokon látható kialakítás nem az egyetlen lehetséges verzió, bár a piaci dominancia miatt ez lesz a legelterjedtebb. Más nagy italgyártó cégek is átvették már ezt a dizájnt.

 

Miért van az Egyesült Királyságban is új palackkupak a Brexit után?

Bár az EU politikája, hogy megszabaduljon a kupakoktól, ez más országokban is éreztette hatását. A vállalatok tömegesen gyártják a palackokat és kupakokat, így bonyolult különböző stílusokat gyártani a különböző országok számára. Ennek eredményeképpen a nagy italgyártó cégek az új kupakokat az EU-n kívüli országokban, például az Egyesült Királyságban is bevezetik, noha jogilag nem kötelesek erre.

 

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.