Trading

Súlyos összegek: augusztus 1-jén lépnek életbe a kínai elektromos autókra kivetett amerikai vámok

Devenyi Dalma | 2024.05.30. 05:35

A Biden-kormány szerint a helyi munkahelyek védelmét szolgálják a Kínából az Egyesült Államokba irányuló importra – többek között az elektromos járművekre – kivetett új, szigorú vámok, amelyek augusztus 1-jén lépnek életbe.

 

Joe Biden elnök a Donald Trump által bevezetett vámok közül sokat megtart, másokat pedig megemel – írja a Carscoops.

Például a kínai importált járművekre kivetett vámok 25%-ról 100%-ra nőnek. Ez mindenféle méretű elektromos járműre, valamint a plug-in hibridekre is vonatkozik.

A Kínából származó akkumulátorokat is kemény vámok sújtják majd. Az akkumulátorokra kivetett vám például 7,5%-ról 25%-ra emelkedik, és 2026. január 1-jén lép életbe. A félvezetőkre 2025. január 1-jétől szintén 50%-os vámot vetnek ki, míg az akkumulátorokban használt kritikus ásványi anyagokra különböző vámokat vetettek ki, amelyek 2024. augusztus 1-jétől 25%-ra emelkednek.

A Biden-kormány szerint a helyi munkahelyek védelmét szolgálják a Kínából az Egyesült Államokba irányuló importra – többek között az elektromos járművekre – kivetett új, szigorú vámok, amelyek augusztus 1-jén lépnek életbe. (Fotó: Canva)

 

Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője 30 napos időszakot nyit a nyilvános észrevételek megtételére, amely június 28-án zárul. A Reutersnek nyilatkozva Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője azt mondta, hogy az új vámok indokoltak, mivel Kína ellopja az amerikai szellemi tulajdont.

Kína nem örül a vámoknak. A május 21-i hét elején a washingtoni kínai nagykövetség azt mondta, hogy a vámemelés „nemcsak megzavarja a Kína és az Egyesült Államok közötti normális gazdasági és kereskedelmi együttműködést, hanem jelentősen megdrágítja az importált áruk árát, további veszteséget okoz az amerikai vállalatoknak és fogyasztóknak, és az amerikai fogyasztóknak még többet kell miattuk fizetniük”.

Az Egyesült Államok 2023-ban 427 milliárd dollár értékben importált árukat Kínából, ami lényegesen több, mint az a 148 milliárd dollár értékű áru, amelyet Kína importált az USA-ból. A kínai kormány jelezte, hogy az amerikai vámokra válaszul akár 25%-os vámmal sújtja majd a nagymotoros importált autókat.

A Biden-kormányzat által bevezetett új vámok nagyon megnehezítik a kínai elektromos járművek gyártóinak, hogy járműveiket közvetlenül az USA-ban értékesítsék. Ez azonban nem akadályozza meg ezeket a vállalatokat abban, hogy esetleg helyi gyárakat hozzanak létre Mexikóban, és onnan exportálják a járműveket.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.