Szabályozás

Döntött az EU: elfogadták a metánkibocsátás-korlátozó törvényt

S.Rita | 2024.05.31. 05:35

A jogszabály különösen fontos lépés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mivel az erőművek és otthonok fűtésére használt gáz fő összetevője, a metán a globális felmelegedés második legnagyobb okozója.

 

Az Európai Unió május 27-én fogadta el a törvényt, amely 2030-tól metánkibocsátási határértékeket ír elő az európai olaj- és gázimport számára. A Reuters szerint a szabályozás célja, hogy csökkentse az üvegházhatású gáz szivárgását és nyomást gyakoroljon a nemzetközi beszállítókra. Az új törvény értelmében a fosszilis tüzelőanyagokat importáló cégeknek szigorúbb metánkibocsátási normákat kell betartaniuk.

Ezért az EU „maximális metánintenzitási értékeket” fog megszabni az európai piacon forgalomba hozott fosszilis tüzelőanyagokra.

Az új előírások 2030-tól lépnek életbe, és az Európai Bizottság fogja kidolgozni a konkrét értékeket. Ha ezek túllépésre kerülnek, pénzbírságot szabnak ki az előírást megszegő importőrökre. Az uniós országok miniszterei brüsszeli ülésükön megadták kormányaik végső jóváhagyását, Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely a javaslat ellen szavazott.

Az Európai Unió május 27-én fogadta el a törvényt, amely 2030-tól metánkibocsátási határértékeket ír elő az európai olaj- és gázimport számára. (Fotó: Canva)

 

Fogadtatás a nemzetközi színtéren

Alessia Virone, a Clean Air Task Force nevű nonprofit szervezet EU-ügyekért felelős igazgatója szerint „ez az importszabvány potenciálisan harmadával csökkentheti a kőolaj és földgáz globális metánkibocsátását”, különösen mivel az EU a világ legnagyobb kőolaj- és földgázimportőre.

A törvény bevezetése a nagy gázszállító országokra lesz jelentős hatással, mint például az Egyesült Államok, Algéria és Oroszország.

Az ukrajnai invázió óta Oroszország csökkentette az Európába irányuló exportot és Norvégia vált az EU legnagyobb vezetékes gázszállítójává. A norvég a gáz metánintenzitása a legalacsonyabb a világon.

Az új törvény összhangban van a Biden-kormányzat és az EU közös célkitűzéseivel, hiszen az Egyesült Államok már korábban elfogadott egy hasonló szabályozást az olajpiacon. Most az USA – az EU-val együttműködve – arra ösztönzi az országokat, hogy 2030-ig legalább 30%-kal csökkentsék a metánkibocsátásukat az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.

 

Joghatóság és betarthatóság

Az Olaj- és Gáztermelők Nemzetközi Szövetségének szóvivője aggodalmát fejezte ki a területi joghatóságokkal kapcsolatban.

Véleménye szerint az EU esetleg nem saját előírásaival egyenértékűként fogja kezelni az országok már meglévő metánszabványait, ez pedig az energiaellátás biztonságát veszélyeztetheti.

Az EU a fenti előírások mellett kötelezi a termelőket arra is, hogy rendszeres ellenőrzéssel felügyeljék a metánszivárgást, és betiltja a fáklyázást és a légtelenítést is, melyek során az olaj- és gázipari vállalatok szándékosan égetik el vagy bocsátják ki a nem kívánt metánt a légkörbe.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.