Fenntarthatóság

Nem mindegy, melyiket választjuk: milyen hatással vannak az élénk színek a műanyag-szennyezésre?

S.Rita | 2024.06.04. 06:05

Egy új kutatás szerint a műanyagok színe jelentősen befolyásolhatja azok lebomlási sebességét, és ezáltal a környezetre gyakorolt hatásukat is.

 

A Leicesteri Egyetem szakértői kimutatták, hogy az élénk színek, mint a vörös, a kék és a zöld, gyorsabban bomlanak le, mint az egyszerűbb színű műanyagok. A kutatás eredményeit az Environmental Pollution című folyóiratban tették közzé – írja az Euronews.

 

Miylen színű műanyagok bomlanak le előbb?

A brit Leicesteri Egyetem és a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem kutatói két különböző vizsgálatot végeztek. Az egyikben különböző színű palackkupakokat helyeztek el egy egyetemi épület tetején, ahol három évig voltak kitéve a napfénynek és az időjárás viszontagságainak. A második vizsgálat során különböző színű műanyag tárgyakat tanulmányoztak, amelyeket egy távoli dél-afrikai tengerparton találtak.

Mindkét vizsgálat azt mutatta, hogy a fekete, fehér és ezüstszínű műanyagokra nagyrészt nem volt hatással az időjárás, míg a kék, zöld és piros színű műanyagok nagyon törékennyé és darabossá váltak a három év alatt.

Egy új kutatás szerint a műanyagok színe jelentősen befolyásolhatja azok lebomlási sebességét, és ezáltal a környezetre gyakorolt hatásukat is. (Fotó: Canva)

 

Az UV sugárzás hatása a műanyagokra

A kutatók szerint a fekete, fehér és ezüst színezőanyagok védenek a káros ultraibolya (UV) sugárzástól, ami megváltoztatja a polimerek szerkezetét, és törékennyé teszi őket, ezért van az, hogy a természetben előbb észrevesszük az élénk színű műanyagdarabkákat.

„A tanulmányunkig azt feltételeztem, hogy a szememet becsapják, és csak azért látom a színesebb mikroműanyagokat, mert azokat könnyebb észrevenni.” – modnta Sarah Gabbot professzor, a Leicesteri Egyetem Földrajzi, Geológiai és Környezetvédelmi Karának munkatársa.

Dr. Sarah Key, a projekt vezetője elmondta, hogy a Leicesterben és a dél-afrikai tengerparton gyűjtött minták hasonló eredményeket mutattak, még a különböző környezeti feltételek ellenére is. Ez azt jelzi, hogy még viszonylag hűvös és felhős környezetben is jelentős különbségek figyelhetők meg a mikroműanyagok kialakulásában mindössze három év alatt.

 

A kevesebb színes műanyag csökkenthetné a környezetszennyezést?

A kutatásnak jelentős következményei vannak az anyagtervezésre. Az élénk színek használatának mellőzése segíthetne a mikroműanyag-szennyezés csökkentésében. A lebomlott műanyag apró részecskéi már megtalálhatók a felhőkben, őskori maradványokban, sőt, még emberi szövetekben is.

Dr. Key szerint a gyártóknak figyelembe kellene venniük az anyag újrahasznosíthatóságát és a hulladékképződés valószínűségét is a műanyag tárgyak és csomagolások tervezésekor.

Azoknál a tárgyaknál, amelyek a szabadban vannak használatban vagy erősen ki vannak téve a napfénynek, érdemes lenne kerülni a vörös, zöld és kék színek használatát, annak érdekében, hogy hosszabb élettartamúak legyenek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.