Mobilitás

5 perc alatt 320 kilométeres hatótávolságot ígér a városi töltést megváltoztatni kívánó okos fa

S.Rita | 2024.06.05. 06:05

Az elektromos autó töltése az otthonunktól távol igazi rémálom lehet. Nagyon sok töltőállomás körülményesen működik, és gyakran azok, amelyek használatáig eljutunk, hihetetlenül lassúak. A Gravity, egy New York-i székhelyű vállalat azt állítja, megtalálta a megoldást a kényelmetlenségekre. Olyan töltőállomást terveztek, amely elfér a járdán, akár 500 kW-os töltési sebességet kínál, és úgy néz ki, mint egy fa. Az eszközt DEAP Tree-nek hívják – lássuk, mit tud!

 

A Gravity több tervezési jellemzőt is kihasznál, hogy ezek a töltők rendeltetésszerűen működjenek – írja a Carscoops. Először is, kihasználják az úgynevezett elosztott energia-hozzáférési pontok (DEAP) előnyeit, amelyek a hálózatból nyerik az energiát anélkül, hogy új közműfejlesztésekre lenne szükség.

Ezt az energiát aztán egy „fán” keresztül továbbítják, amelynek a póluson felfelé vezető út kétharmadánál van egy csuklója.

Használat közben a felső kar lehajtható, és a felhasználó számára biztosítja a töltőzsinórt. Amikor befejeztük a töltést, a kar visszaáll függőleges helyzetbe és eltűnik az útból. A Gravity szerint ez egy logkius rendszer, különösen a töltési sebesség szempontjából.

 

„Az amerikai városok most alakítják ki a járdaszéli töltést, amelyet az autósok évtizedekig használni fognak. Sajnos sokan az éjszakai 2. szintű töltést akarják feleslegessé tenni olyan kábelekkel, amelyek a járdákat zsúfolják, és nem felelnek meg a városi sofőrök igényeinek, akik jobbat érdemelnek. Ha az amerikai városok akár csak részlegesen is elfogadják, ez a termék önmagában gyorsan Amerika legnagyobb gyorstöltő hálózatává válhat, amely még a Supercharger hálózatot is háttérbe szorítja” – mondta Moshe Cohen, a Gravity vezérigazgatója. A csapatnak ambiciózus céljai vannak, amelyek talán nem is annyira irreálisak.

A Gravity „töltőfái” nagyobb sebességet kínálnak, mint a nyilvános töltők túlnyomó többsége, amennyiben képesek fenntartani a 200 kW-os minimális sebességet. Ráadásul kompaktak, és működhetnek a fizetős parkolókkal ellátott utcákban. Kétirányúak is, így elméletileg segíthetnek a hálózat támogatásában. A töltőzsinórt a levegőben tartva csökkentik a vandalizmust, a lopást és a botlásveszélyt is.

A vállalat két változatot kínál majd, az egyik 200 kW-os, a másik 500 kW-os töltésre képes. Ha az autó képes kezelni ezeket a sebességeket, akkor ezek a töltők 13, illetve 5 perc alatt 320 kilométeres hatótávolságot tudnak biztosítani.

 

Az állítások nagyszerűen hangzanak, de az őket támogató technológia még nem igazán létezik; legalábbis a jelenlegi járművekben nem. A Gravity talán képes lenne 500 kW-os töltőfát építeni, de a piacon egyetlen autó sem képes ekkora teljesítményt kezelni. Még a prototípusok sem gyakran töltődnek 400kW feletti sebességgel. Az akkumulátorok kémiája nagy szerepet játszik abban, hogy milyen gyorsan lehet feltölteni. A Gravity 200kW-os fái azonnal kihasználhatóak lehetnek, hiszen más márkák 3. szintű töltői már 350 kW-ot is tudnak.

A Gravity ráadásul innovatív töltőinfrastruktúra kiépítésében is bizonyított. Van olyan töltőhálózata New Yorkban, amely már 500 kW-os teljesítményre képes, ami ezt és a jövőbeli hasonló teljesítményű töltőket is jövőállóvá teszi.

 

Kiemelt kép forrása: Gravity

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.