Innováció

Botrányos fejlesztés: Madrid lakosai kiborultak az új mangóillatú aszfalttól

Devenyi Dalma | 2024.06.05. 05:35

Madrid városa az utóbbi időben a lakosok elégedetlenségének középpontjába került, miután a városi tanács új, mangóillatú aszfaltot kezdett használni a város utcáinak felújításakor.

 

Bár a gyümölcsös illat célja, hogy elnyomja a friss aszfalt kellemetlen szagát, sok lakos inkább zavarónak, mint kellemesnek találja az új illatot, és felháborodottan kérdőjelezi meg a madridi tanács döntéseit – írja az Euronews.

 

Mangó illatú aszfalt: innováció vagy probléma?

Az újonnan lerakott aszfalt erős mangóillata a spanyol főváros központjában sokak számára kellemetlen meglepetés volt. José Luis Martínez-Almeida polgármester szerint azok az emberek, akik különösen érzékenyek a szagokra, értékelni fogják ezt az innovációt. Azonban a közösségi médiában sok lakos panaszkodott, mondván, hogy az illat annyira intenzív, hogy szédülést okoz és az ablakok bezárására kényszeríti őket.

Egy helyi lakos így nyilatkozott: „Az illat olyan erős, hogy szédülök tőle. Nem tudom elhinni, hogy ezzel próbálják megoldani a problémát.”

A lakosok haragját tovább fokozza a tény, hogy a városi tanács az elmúlt két évben közel 9000 fát vágott ki Madrid területén. Sokan úgy vélik, hogy a fák jelentősen hozzájárulnának a város hűtéséhez a nyári hőhullámok idején, amelyek egyre gyakoribbak Európában. A fák természetes légkondicionálóként működnek, hűsítő mikroklímát teremtve, és árnyékuk alatt akár 20 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint a közvetlen napfényben.

Az európai városokban végzett uniós tanulmány szerint a fák arányának 30 százalékos növelése jelentősen csökkenthetné a városi hőszigethatás okozta halálesetek számát. Madrid mint tengerparttal nem rendelkező város, különösen ki van téve a forró nyári időjárásnak, ezért a fák hiánya még inkább érezhető.

A gyümölcsös illat célja, hogy elnyomja a friss aszfalt kellemetlen szagát, sok lakos inkább zavarónak, mint kellemesnek találja az új illatot. (Fotó: Canva)

 

A város válasza

Martínez-Almeida polgármester védekezésképpen azt állította, hogy az elmúlt két évben 5000 fát ültettek el, azonban ezek nagy része a külvárosi kerületekben, mint például Fuencarral-El Pardo és Hortaleza található. A város központjában azonban alig van újonnan ültetett fa, ami tovább fokozza a lakosok elégedetlenségét.

A madridi aszfaltozási stratégia keretében a város 323 utcáját újítják fel, és bár a mangóillatú aszfalt ötlete innovatív megközelítésnek tűnik, sokan úgy érzik, hogy a valódi megoldás a zöldterületek és a fák számának növelése lenne.

Ahogy a nyári hőhullámok egyre gyakoribbá válnak, a fák minden eddiginél fontosabb szerepet játszanak a városi élet minőségének javításában és a halálos kimenetelű hőkárok enyhítésében.

 

Következtetés

Madrid lakosainak reakciói azt mutatják, hogy az innovatív ötletek nem mindig találkoznak a lakosság igényeivel és elvárásaival. A mangóillatú aszfalt csak ideiglenes megoldást nyújt a kellemetlen szagokra, de a város igazi problémáját, a hűsítő zöldterületek hiányát nem oldja meg. Ahhoz, hogy Madrid valóban élhetőbb és egészségesebb várossá váljon, a városi tanácsnak újra kell gondolnia a fák szerepét a városi környezetben, és többet kell tennie a zöldterületek megőrzéséért és bővítéséért.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.