Trading

Ennyibe kerülhetnek Pekingnek (és nekünk) a kínai elektromos járművekre kivetett uniós vámok

Devenyi Dalma | 2024.06.06. 05:35

A kínai elektromos járművekre kivetett új európai uniós vámok 4 milliárd dollár kereskedelmi veszteséget okozhatnak Pekingnek, és arra kényszeríthetik a vállalatokat, hogy növeljék az EU-n belüli termelésüket.

 

A Kiel Institute for the World Economy tanulmánya szerint, ha az EU 20%-os vámmal sújtja a kínai e-autó-importot, akkor körülbelül 3,8 milliárd dollár értékben esik majd vissza a Kínából származó elektromos járművek behozatala az EU-ba – írja a Carscoops. Ez azt jelentené, hogy nagyjából 125 000 kínai elektromos autóval kevesebb érkezne a blokkba. Ennek ellensúlyozására a hazai gyártású elektromos járművek értékesítése akár 3,3 milliárd dollárral is nőhet.

Az Európai Bizottság lezárja azt a vizsgálatot, amely azt kutatja, hogy a kínai elektromosáram-gyártók kaptak-e tisztességtelen állami támogatásokat, és még ebben a hónapban tájékoztatnia kell a kínai exportőröket arról, hogy kivetik-e a vámokat. A vámok várhatóan költségnövekedést eredményeznek a fogyasztók számára.

A kínai elektromos járművekre kivetett új európai uniós vámok 4 milliárd dollár kereskedelmi veszteséget okozhatnak Pekingnek. (Fotó: Canva)

 

„A fogyasztók számára ez valószínűleg az elektromos járművek magasabb árát fogja eredményezni, mivel az EU-n belüli gyártás a magasabb energia- és anyagárak, valamint mindenekelőtt a jelentősen magasabb munkaerőköltségek miatt lényegesen drágább, mint Kínában” – mondta Julian Hinz, a Kieli Intézet kereskedelmi kutatója. „Az azonban korántsem biztos, hogy az európai autógyártók fogják betölteni a hiányt, a kínai gyártók, mint például a BYD, új európai üzemekkel is kielégíthetnék a helyi keresletet.”

A Kiel szimulációja nem veszi figyelembe a Kína által várhatóan meghozandó megtorló intézkedéseket, ha az EU új vámokat jelent be. Kína közölte, hogy akár 25%-os vámot is kivethet a nagymotoros járművekre, ami számos európai autógyártót, köztük a Mercedes-Benz és a BMW-t is érintheti.

A BYD Európa egyik legnagyobb kínai elektromosjármű-gyártójává léphet elő. Az autógyártó már dolgozik első európai elektromosautó-gyárán, amely Magyarországon található, és a múlt hónapban elárulta, hogy egy lehetséges második autógyárat is vizsgál a kontinensen. A BYD európai terjeszkedésének fontos része lesz a Seagull helyi változatának piacra dobása.

 

Kiemelt kép forrása: BYD

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.