Trading

Mi történik, ha lejár az ukrán gáztranzit-szerződés?

S.Rita | 2024.06.06. 06:05

Ukrajna nem fogja meghosszabbítani az orosz Gazprommal kötött ötéves megállapodást az orosz gáz Európába történő szállításáról, amikor az év végén lejár, ami arra készteti a fogadó országokat, hogy alternatívák után nézzenek.

 

Az ukrajnai háború óta Norvégia megelőzte Oroszországot, és Európa első számú vezetékes gázszállítójává vált, az EU pedig növelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az Egyesült Államokból és más országokból – írja a Reuters.

 

Az ukrán gáztranzitútvonal

A Moszkva és Kijev által 2019-ben elfogadott ukrajnai gáztranzitútvonal lehetővé teszi, hogy Oroszország Európába irányuló gázt exportáljon Ukrajnába. Az ukrán gázvezeték-üzemeltető szerint azonban a tranzitmennyiség 2023-ban 28,5%-kal csökkent.

Két belépési pont létezik: Szokhranovka és Szudzsa, de Ukrajna 2022-ben vis maiornak nyilvánította a Szokhranovkán keresztül történő áramlást, új lapot nyit, és leállította azt. A rendszer Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Romániát és Moldovát köti össze.

Ukrajna nem fogja meghosszabbítani az orosz Gazprommal kötött ötéves megállapodást az orosz gáz Európába történő szállításáról. (Fotó: Gazprom)

 

Mely országok kapnak gázt az útvonalon keresztül?

A legtöbb uniós ország az ukrajnai invázió miatt csökkentette az orosz gáztól való függőségét. Az Ukrajnán keresztül érkező gáz korábbi fő címzettjei közé tartozik Ausztria, Szlovákia, Olaszország, Magyarország, Horvátország, Szlovénia és Moldova. Ausztria még mindig Ukrajnán keresztül kapja a legtöbb gázt, míg mások diverzifikálták a forrásaikat, és lépéseket tettek a kereslet csökkentésére.

Moldova, Európa egyik legszegényebb országa tavaly az összes gázát az európai piacokról szerezte be, így a Gazpromtól származó gáz a szakadár keleti régió, Dnyeszteren túli terület számára maradt.

Horvátország importja jelenleg minimális, Szlovéniáé pedig a nullához közelítő szintre csökkent, miután fő gázszállítójának, a Geoplinnek tavaly lejárt a szerződése a Gazprommal – derül ki a Columbia Egyetem Globális Energiapolitikai Központjának tanulmányából.

 

Hogyan lehet az Ukrajnán keresztül érkező gázt helyettesíteni?

Léteznek alternatív ellátási források – mondta Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa egy elemzés szerint. Ausztria Olaszországból és Németországból importálhat, és a közműszolgáltatók közölték, hogy óvintézkedéseket tettek arra az esetre, ha az orosz gázszállítás leállna.

Magyarország a Török Áramlat gázvezetékre támaszkodik, Szlovénia pedig Algériából és egyéb forrásokból kapja a gázt.

A szlovák SPP gázszolgáltató szerint az európai gázvásárlók konzorciuma átveheti a gázt az orosz-ukrán határon, ha a tranzitszerződés lejár.

Egy másik lehetőség, hogy a Gazprom a gáz egy részét más útvonalon, például a Török Áramlaton, Bulgárián, Szerbián vagy Magyarországon keresztül szállítja. Ezeken az útvonalakon azonban korlátozott a kapacitás – mondta az SPP a Reutersnek.

Olaszország a gáz nagy részét az azeri gázimportot megkönnyítő útvonalon keresztül és Algériából kapja.

 

Mi történik az ukrán gáztranzithálózattal?

Ukrajna 2015 óta nem importál gázt közvetlenül Oroszországból, hanem a tranzitrendszert használja a háztartások és a vállalkozások ellátására. A rendszer fenntartja a nyomásszinteket mind az európai, mind a hazai ellátás számára.

Ukrajna rendelkezik tapasztalattal a tranzitleállások kezelésében – mint például a 2006-os és 2009-es leállások -, és tesztelte a rendszert annak biztosítására, hogy működőképes legyen, ha az oroszországi szállítás megszűnik.

Ukrán energetikai tisztviselők és ipari források többször is kijelentették, hogy a tranzit leállítása nem fenyegeti Ukrajnát, és azt mondták, hogy az ukrán kompresszorok a nyugati tárolókból tudnak gázt szivattyúzni keletre.

Az ukrajnai háború óta Norvégia megelőzte Oroszországot, és Európa első számú vezetékes gázszállítójává vált, az EU pedig növelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az Egyesült Államokból és más országokból. (Fotó: Canva)

 

Mekkora bevételtől esik el a Gazprom?

Oroszország évente mintegy 4,5 milliárd dollárt veszíthet, ha leáll az export, a 2025-ben várhatóan 320 dolláros európai átlaggázárat alapul véve 1000 köbméterenként.

Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló napi exportja jelenleg több mint 40 millió köbméter a Gazprom adatai szerint.

 

Mit csinálhat a Gazprom a gázzal?

Ha Ukrajna nem hosszabbítja meg a megállapodást, Oroszország alternatív útvonalakat tervez használni és növelni fogja az LNG-exportot. A Gazprom célja a Kínába irányuló gázértékesítés növelése.

A Gazprom 2019 végén kezdte meg a gáz áralmoltatását Kínába a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül, és a jövő évtől 38 milliárd köbméter, végül pedig akár évi 100 milliárd köbméter gáz exportját tűzte ki célul, beleértve 50 milliárd köbmétert a tervezett Szibéria Ereje 2 gázvezetéken keresztül, de az árról és más kérdésekről folytatott tárgyalások elakadtak.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.