Fenntarthatóság

Elképesztő méret és teljesítmény: Kína beüzemelte a világ legnagyobb naperőművét

S.Rita | 2024.06.07. 06:05

Kína nemrég csatlakoztatta a hálózatra a világ legnagyobb naperőművét Hszincsiang északnyugati részén. Az erőmű 200 000 hektárnyi területet foglal el, és a jelentések szerint évi 6,09 milliárd kWh teljesítményt nyújt.

 

Az új üzem a régió fővárosa, Ürümcsi közelében található – írja az Interesting Engineering. A létesítményt a Reuters szerint a kínai állami tulajdonban lévő Power Construction Corporation üzemelteti, és hétfőn, június 3-án lépett működésbe.

Hogy a hatalmas teljesítményt perspektívába helyezzük, a tervezett teljesítménye egy egész évre elegendő energiát biztosítana Pápua Új-Guinea teljes lakosságának. Ez többé-kevésbé elegendő ahhoz is, hogy Luxemburgot is ellássa energiával egy éven át. Az új napelempark még Elon Muskot is lenyűgözte.

Hszincsiang ritkán lakott, és bővelkedik nap- és szélerőforrásokban. Ez teszi ideális helyszínné a hatalmas megújuló energiát hasznosító bázisok számára, amelyek az energia nagy részét nagy távolságokon keresztül továbbítják Kína sűrűn lakott keleti partvidékére.

 

Elképesztő tempójú bővülés

Hszincsiang, hivatalos nevén Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület a Kínai Népköztársaság (KNK) autonóm régiója. Az ország északnyugati részén található, és Közép-Ázsia és Kelet-Ázsia közötti csomópontként, átkelőhelyként szolgál.

Hszincsiang területét tekintve Kína legnagyobb tartományi szintű részlege, és a világ 8. legnagyobb országrészének számít. Területe több mint 397 millió hektár, lakossága pedig mintegy 25 millió fő. Határai Afganisztánnal, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Mongóliával, Pakisztánnal, Oroszországgal, Tádzsikisztánnal és Indiával közösek.

A 2020-as népszámlálási adatok szerint 4 millió lakosú Ürümqi Kína északnyugati belterületének második legnagyobb városa Hszian után, és a lakosság számát tekintve Közép-Ázsia legnagyobb városa.

Az 1990-es évek óta Ürümcsi jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül, és jelenleg regionális közlekedési csomópontként, valamint kulturális, politikai és kereskedelmi központként működik. Az új erőmű a legújabb fejlesztés a régióban, amely tovább erősíti Kína napenergia-termelési képességeinek növekvő erejét.

A kínai Nemzeti Energiaügyi Hivatal által tavaly közzétett adatokból kiderült, hogy az ország napenergia-alapú villamosenergia-termelő kapacitása 2023-ra elképesztő mértékben, 55,2 százalékkal nőtt. A számok kiemelik a több mint 216 gigawatt (GW) napenergiát, amelyet Kína az év során épített.

 

Kína ambiciózus céljai

A Global Energy Monitor napenergiát nyomon követő kiadványa szerint a két legnagyobb működő napenergia-létesítmény korábban Nyugat-Kínában volt. Ezek a Longyuan Power Group Ningxia Tenggeli sivatagi napenergia-projektje és a China Lüfa Qinghai New Energy Golmud Wutumeiren napenergia-komplexuma voltak, mindkettő 3 GW kapacitással.

Kína célja, hogy 2030-ra elérje a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, és 2060-ra szén-dioxid-semlegességet érjen el. E célok támogatása érdekében a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig 1200 GW megújuló kapacitást épít ki.

Ez az új erőmű része ennek az ambiciózus célnak, és a célok eléréséhez szükséges energia egy jelentős részét biztosítja. Ezzel az ütemmel Kína jelenleg lenyűgöző öt évvel a tervezett határidő előtt fogja elérni ezt a célt. A napenergia jelentős növekedéséhez a szélenergia-termelő kapacitás 20,7 százalékos növekedése is társul, ami jól mutatja az ország elkötelezettségét a tiszta energia iránt.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.