Innováció

Szélturbinákból álló kerítés emelheti új szintre a városi energiatermelést

Devenyi Dalma | 2024.06.07. 05:35

A New York-i Joe Doucet tervező által kifejlesztett szélkerítés tiszta energiatermelést hozhat a városokba. A kerítés függőleges szélturbinákból áll, moduláris, és ami a legfontosabb, szemet gyönyörködtető, így nagyobb valószínűséggel alkalmazzák majd szállodákban, vállalati épületekben és lakóegységekben.

 

A szélenergia fontos összetevője a megújuló energiamixnek, amelyet az országok a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadásra törekvő jövőjükben alkalmaznak. A maximális energianyerés és hatékonyság elérése érdekében az eredeti berendezésgyártók (OEM-ek) minden évben nagyobb és nagyobb turbinákat építenek a nagy szélfarmokba.

Eddig nem volt lehetséges, hogy a szélenergia részt vegyen az elosztott energiatermelésben, ahogyan a napelemeket is fel lehet szerelni a háztetőkre, a kertekbe, sőt most már az erkélyekre is.

Doucet 2021-ben olyan termékek után kutatott, amelyek hozzájárulhatnak a szélenergia elosztott energiatermeléséhez, és azt tapasztalta, hogy kevés jó lehetőség áll rendelkezésre. Ezért a tervező azt tette, amihez a legjobban ért: olyan új terméket hozott létre, amely egyszerre hatékony és esztétikailag is értékelhető – írja a Interesting Engineering.

A New York-i Joe Doucet tervező által kifejlesztett szélkerítés tiszta energiatermelést hozhat a városokba. (Fotó: Airiva)

 

Mennyi energiát tud termelni?

Doucet eredeti tervét szélturbinafalnak hívták. Az elmúlt két évben a tervező többször is továbbfejlesztette és tesztelte a koncepciót, a változtatások többsége a lapátok alakját és méretét érintette.

Az Airiva cég csapatával, amelyet az energiaipari veteránnal, Jeff Stone-nal közösen alapított, Doucet 16 függőleges turbinalapát tervét vetette alá a próbáknak, hogy eljusson három végleges változathoz, amelyek bekerültek a szélcsatornás tesztelés fázisába.

Két amerikai létesítményben végzett szigorú teszt után a csapat meggyőződött arról, hogy a turbinalapátok spirális szerkezete a leghatékonyabb – nem ez az első alkalom egyébként, hogy valaki spirális alakú lapátokkal dolgozik egy függőleges turbinában. Azonban ahol az Airiva állítása szerint előrelépést értek el, az az, hogy hogyan lehet a maximális hasznot elérni több, egyszerre működő lapát elhelyezésével.

Egy alapfelállásban, ahol nyolc spirális lapát van pontosan elrendezve, a szélkerítés évente körülbelül 2200 kilowatt energiát termel.

 

Használható kertes házaknál?

Egy átlagos amerikai háztartásnak egyetlen egység teljesítményéből kiindulva öt szélkerítés egységre lenne szüksége ahhoz, hogy teljesen megszűnjön a hálózattól való függősége. Ez talán nem hangzik túl soknak, amíg ki nem derül, hogy minden egyes egység közel 4,2 méter x 2,1 méter méretű.

Az Airiva csapata nem lakossági ügyfeleket keres, hogy megvásárolják a terméküket. A koncepció 2021-es bemutatása óta a vállalatok, közintézmények és ingatlancégek szívesen telepítik telephelyükre.

A szélturbinák zajtalan mozgása és kinézete esztétikailag is kellemesebbé teszi a tiszta energiatermelést, és tükrözi a vállalat zöldebb bolygó iránti törekvéseit. Az Airiva azt tervezi, hogy 80 százalékban újrahasznosított anyagot használ fel a gyártás során.

A megoldás moduláris, és egy létesítmény energiatermelésének növelése érdekében több egységet lehet telepíteni. A szélkerítés még így sem érné el egy hatalmas vízszintes turbina energiatermelését. De az Airiva nem is ezt a célt próbálja megdönteni. Az elosztott energiarendszerek előnye, hogy az átvitel során kevesebb energiaveszteséggel kell számolniuk, mivel a felhasználás helyéhez közel termelnek.

A vállalat azonban még messze van attól, hogy egységeit kereskedelmi forgalomba hozza. A próbaprojektek még idén elindulhat, az első megrendelések pedig 2025-ben érkezhetnek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.