Innováció

A Burdzs Kalifa tervezője olyan felhőkarcolókon dolgozik, amelyek óriási akkumulátorként is használhatók

Devenyi Dalma | 2024.06.08. 06:05

A világ legmagasabb épületének tervezője most olyan felhőkarcolókon dolgozik, amelyek képesek lennének energiát tárolni. A chicagói székhelyű Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), a Burdzs Kalifát tervező cég a gravitáció segítségével kívánja a felhőkarcolókat akkumulátorokká alakítani.

 

„Mi lenne, ha egy épület akkumulátorrá válna? Együttműködtünk az Energy Vaulttal, hogy optimalizáljuk a gravitációs energiatároló rendszerét – ahol a magasan tárolt nehéz blokkok, amikor szabadon engedik őket, energiát hoznak létre, amely elektromos árammá alakítható” – írta az SOM az X-en.

 

A fenntartható épületek jövője

Az együttműködés célja, hogy megtervezze a jövő fenntartható épületarchitektúráját, amely először teszi lehetővé a szén-dioxid-kibocsátás gyorsított megtérülését. E stratégiai partnerség keretében az SOM lesz az Energy Vault következő generációs gravitációs energiatároló rendszereinek (GESS) kizárólagos építésze és statikusa. Ez magában foglalja a technológia beépítését a városi területeken található magas épületekbe és a természetes környezetben telepíthető szerkezetekbe, maximalizálva a fenntarthatóságot, felgyorsítva a szén-dioxid-megtérülést és csökkentve az energiafogyasztás szintre vetített költségét.

„Rendkívül örülünk, hogy megkezdhetjük ezt az exkluzív globális partnerséget a Skidmore, Owings & Merrill céggel, amely páratlan tapasztalatokkal rendelkezik a világ legjelentősebb építményeinek fejlesztésében. Az SOM-mel való stratégiai partnerségünk egy új, több milliárd dolláros piaci szegmenst nyit meg az Energy Vault számára, amely az új épületek tervezésében és az energiahatékonyságban a fenntarthatóság jövőjére összpontosít” – mondta Robert Piconi, az Energy Vault elnök-vezérigazgatója.

Piconi hangsúlyozta, hogy úttörő gravitációs energiatárolási technológiájuk és az SOM szakértelmének ötvözése az első olyan platformot fogja biztosítani, amely gyorsított szén-dioxid-megtérülést tesz lehetővé az épületek építése és üzemeltetése során. Az Energy Vault elárulta, hogy az elmúlt 12 hónap során kezdett el együttműködni az SOM-mel a GESS technológia szerkezetének, architektúrájának és gazdaságosságának optimalizálásán, amely világszerte kritikus szerepet játszik a megújuló energiaforrások elterjesztésében.

A szén-dioxid-megtérülési idő annak becslése, hogy mennyi időbe telik, amíg egy megújulóenergia-projekt kompenzálja az építése során kibocsátott üvegházhatású gázokat, és elkezdi kiszorítani a nem megújuló forrásokból előállított, hálózati alapú villamos energiát.

A stratégiai partnerség keretében az SOM lesz az Energy Vault következő generációs gravitációs energiatároló rendszereinek (GESS) kizárólagos építésze és statikusa. (Fotó: Energy Vault)

 

Az SOM által tervezett prototípusok

A partner Energy Vault Holdings Inc. által kifejlesztett technológia alapján az SOM olyan prototípusokat tervezett, amelyek elektromos motorok segítségével hatalmas tömböket emelnek fel. A folyamat során potenciális energia keletkezik, amely a blokkok leengedésekor energiává alakítható.

A koncepció hasonló a széles körben használt szivattyús vízerőművekhez. Az Energy Vault ebben a hónapban fejezte be első nagyobb projektjét Sanghaj közelében, egy önálló tárolórendszert, amely négy órán keresztül akár 25 megawattnyi energiát is képes biztosítani. Más vállalatok új típusú gravitációs tárolórendszereket tesztelnek, többek között elhagyott olajkutak és bányák felhasználásával – jelentette a Bloomberg.

Az SOM négy tárolórendszert hozott létre ezen a koncepción alapulóan, háromban nehéz blokkokat vagy vizet használva. Kettőt a hegyoldalakba integráltak, a harmadik pedig egy magas, henger alakú torony, amelyet városi környezetbe terveztek, és amelybe lakó-, kiskereskedelmi és irodahelyiségeket is be lehet építeni.

Az Energy Vault sanghaji projektje körülbelül 150 méter magas, de az SOM felhőkarcoló akkumulátorai a Bloomberg szerint sokkal magasabbak lehetnek, 300 méterről indulva.

„Alapítása óta az SOM feszegeti az építészet és a mérnöki munka határait, újraértelmezve, hogy az épületek mit tehetnek a városok és a közösségek számára” – mondta Adam Semel, az SOM munkatársa.

Semel kijelentette, hogy az Energy Vaulttal való partnerség elkötelezettséget jelent a világ fosszilis tüzelőanyagokról való átállásának felgyorsítása és annak feltárása mellett, hogy a megújuló energiát hasznosító építészet hogyan javíthatja a közös környezetüket.

„Tekintettel az Energy Vault technológiájának átalakító jellegére, különösen izgatottak vagyunk, hogy elindíthatjuk ezt az egyedülálló, globális partnerséget.”

 

Az Energy Vault gravitációs energiatároló rendszerei (GESS)

Az Energy Vault elmondta, hogy a GESS telepítések növekvő portfólióját kiemelik a közelmúltban az afrikai és ázsiai piacokra történő globális terjeszkedések.

Az Energy Vault 2023-ban jelentette be a világ első EVx gravitációs energiatároló rendszerének üzembe helyezését Kínában, a világ legnagyobb energiatárolási piacán. A vállalat nemrégiben három további 368 MWh értékű EVx GESS telepítést jelentett be Kínában egy 2022 elején bejelentett licenc- és jogdíjmegállapodás révén, így a bejelentett kínai projektek száma 3,7 GWh-ra emelkedett.

Az év elején az Energy Vault új licenc- és jogdíjmegállapodást jelentett be gravitációs technológiai portfóliójára vonatkozóan dél-afrikai hálózati partnerekkel, amely a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) 16 országára terjed ki. A 10 évre szóló megállapodás várhatóan több GWh hosszú távú Energy Vault GESS telepítést eredményez, amelyek hozzájárulnak a SADC régió energiatárolási igényeinek kielégítéséhez, amely a becslések szerint 2035-re 25 GW/125 GWh-ra tehető.

 

Kiemelt kép forrása: Energy Vault

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.