Mobilitás

Igaza volt a Toyotának a hibridekkel kapcsolatban?

S.Rita | 2024.06.09. 05:35

A közelmúltbeli amerikai kormányzati és ipari fordulat fényében egyre több vélemény fogalmazódik azzal kapcsolatban, hogy a Toyota üzleti zsenialitásának jele, hogy inkább a hibridek, mintsem az elektromos járművek mellett tette le voksát. Valóban így van, és tényleg ennyire előrelátóak lettek volna a japánok? 

 

A CleanTechnica összegyűjtötte, mennyiben helyes és mennyiben helytelen az állítás. És hogy mitől lesz idővel valószínűleg még helytelenebb…

Igaza volt a Toyotának? (Fotó: Canva)

 

Amiben a Toyotának igaza volt

Az egyik dolog, ami nem nagyon gyakran merül fel az elektromos meghajtású autókat támogató oldalon, az az akkumulátor-ellátás kérdése. Az akkumulátorok árai sokat csökkentek, olyannyira, hogy az elektromos járművek gyakran elérik a belső égésű járművekkel való árparitást. Sőt, Kínában egyre több olyan elektromos jármű van, amely lényegesen olcsóbb, mint egy átlagos amerikai belső égésű jármű. Így az az elképzelés, hogy ahelyett, hogy az elektromos járművekre térnénk át, visszatérünk a plug-in hibridekhez (PHEV), butaságnak tűnik.

De a dolgok sosem egyszerűek a geopolitika világában. A kormányoktól függő gazdasági rendszerek egyik rövid távú előnye, hogy néha gyorsabban tudnak haladni és egy kicsit előrébb gondolkodnak, mint az elméletileg szabadpiaci rendszerek.

Míg mi a fosszilis üzemanyagokat gyártó vállalatok befolyásolási kampányaival vagyunk elfoglalva, amelyek az utazási szabadságot használják fel ellenünk, hogy kormányainkat rossz politikai döntések meghozatalára bírják, addig a kínai kormány azzal volt elfoglalva, hogy nagy összegeket költött az akkumulátoriparra, így most már messze a világ előtt járnak – legalábbis a kínálat tekintetében.

Ami a lépéselőnyt illeti, kevesebb környezet- és dolgozóbarát politika van náluk érvényben, az emberi jogok kevésbé számítanak az akkumulátorok ásványi anyagainak ellátási láncában, és vannak más sarokpontok is, amelyeket a fejlődés során figyelmen kívül hagytak.

Tehát még ha például az amerikai kormányzat nagy összegeket is fektetne be az akkumulátor-ellátásba, és az ipar nagy sebességre kapcsolna, a liberális országok egyszerűen nem fognak olyan olcsón hozzájutni az akkumulátorokhoz, mint Kína. Ez egyszerűen nem lehetséges.

Tehát ha valaki az elektromos járművek fejlesztésébe kezdene, valószínűleg Kínából kell akkumulátorcellákat vásárolnia ahelyett, hiszen nem lehet egyik pillanatról a másikra felhúzni egy kínaihoz hasonló iparágat, főleg nem nyugaton.

A Kínától való függőséggel az a probléma, hogy a kommunista párt hajlandó a függőséget más országok ellen fordítani, ha a helyzet úgy hozza.

A legjobb példa erre Kína ritkaföldfém ásványi anyagokat érintő embargója volt Japánnal szemben 2010-ben. Japán nagymértékben függött Kínától ezen ásványi anyagok tekintetében, az elektronikától kezdve a gyógyszerekig mindenhez szüksége volt ritkaföldfémekre, és egy, az országok között a tengerben található értéktelen sziklák miatt kialakult határvita során Kína megszakította a szállítást.

Tehát nem túl jó ötlet csak úgy kínai akkumulátorokat használni, különösen egy olyan kritikus esetben, mint a szállítmányozás vagy közlekedés.

Emiatt láttuk, hogy a japán autógyártók ódzkodnak az elektromos járművektől. A hibrid- és hidrogénhajtáshoz, illetve az egyéb alternatívákhoz (kivéve a teljesen elektromos járműveket) fűzött remények irracionálisan hosszúnak tűnő ideig életben maradtak, olyannyira, hogy a japán autógyártókat gúnyolják és gúnyolták is a választás miatt.

Nemrégiben, amikor az európai és észak-amerikai kormányok végre belátták, hogy a Kínára való támaszkodással gond van, mi is ugyanabban a rossz csónakban találtuk magunkat, mint a japánok. A hidrogén azonban kevésbé elterjedt és kiforrott, sőt tűzveszélyesebb megoldást jelenhet.

Maradnak tehát a PHEV-k. Ezek sokkal kisebb akkumulátorokat használnak, így több autót lehet építeni kisebb akkumulátor-ellátás mellett. Az olajtársaságok politikailag legalább vonakodva beállhatnak mögéjük, mert a PHEV-ek még mindig igényt tartanak az általuk eladott termék egy részére.

Tényleg előrelátóak voltak a japánok? (Fotó: Toyota)

 

Miben tévedett a Toyota?

Bár a japán autógyártóknak és a japán kormánynak jó oka volt arra, hogy ne vásároljanak kínai akkumulátorokat, és ne függjenek tőlük még egy dologban, a hidrogénnel és a plugin hibridekkel kapcsolatos problémáknak még mindig nyilvánvalónak kellett volna lenniük.

Még ha a hidrogén a legtisztább forrásokból származik is, az elektrolízistől a tankolásig tartó folyamat minden egyes lépésénél rengeteg energiát pazarol.

Az olyan vállalatok, mint a Toyota, helyesen tették tehát, hogy elkerülték a kínai kormánnyal és a kínai kormányzatnak alárendelt, erősen támogatott vállalatokkal való összefonódást, de stratégiai hiba volt, hogy a jobb alternatív energiaforrások kifejlesztése helyett olyan hóbortokra összpontosítottak, mint a hidrogén. Ez ugyanaz a stratégiai hiba, amit a legtöbb amerikai autógyártó elkövetett.

Ez Toyodát (aki kitartott e stratégia mellett) kevésbé teszi látnokká, mint inkább olyanná, aki egyszerűen ugyanarra a rossz útra lépett, amelyre az amerikai és az európai ipar és kormányok.

 

Ez a helyzet nem tart örökké

A PHEV-k nem uralhatják örökké a nyugati piacot. A vámok és más, a kínai importot visszatartó politikák késleltethetik az elektromos járműveket, de nem tarthatják távol őket a végtelenségig. Ahogy az akkumulátorok ára csökken, az elektromos járművek előnye nemcsak a hatékonyság lesz, hanem a teljes üzemeltetési költségük, majd az áruk is csökken.

Ha egyszer minden szempontból olcsóbbak lesznek, a plug-in hibridek egyszerűen nem lesznek képesek versenyezni a piacon.

Ezen a ponton, ha a Toyota ragaszkodik az olyan dolgok iránti elkötelezettségéhez, mint a hibridek és a hidrogén, a vezetők finoman szólva sem fognak prófétának tűnni.

Miközben az akkumulátorok kínálata tovább fog fejlődni, és a cellák árai csökkenni fognak, a legnagyobb akadály az infrastruktúra lesz. Ez a politika és az ipar olyan területe, amely teljes mértékben a kormányok és a magánipar kezében van. Láttuk, hogy a Tesla visszavett a töltőállomások növekedésének történelmi üteméből, és inkább a meglévő állomások bővítésére összpontosít, és látjuk, hogy más töltőszolgáltató cégek is botladoznak és küzdenek.

Ha eljutunk arra a pontra, amikor az elektromos járművek lesznek a túlnyomórészt olcsóbb választások, de a töltőinfrastruktúra még nem áll készen arra, hogy jól támogassa őket, akkor még mindig sokan maradnak a plugin hibridek mellett. A benzin beszerzésének egyszerűsége egy út során a mai megbízhatatlan és nehezen használható töltőhálózatok zűrzavarához képest ellensúlyozhatja az árelőnyt.

Tehát minden az infrastruktúrán múlik. Ez az a nagy dolog, amit a következő néhány évben elő kell mozdítanunk.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.