Innováció

Egy spanyol város a temetőiben alakítja az ország legnagyobb városi napelemparkját

S.Rita | 2024.06.10. 06:05

Egy spanyolországi város temetőit megújuló energia előállítására kezdi használni. A projektet humorosan RIP-nek nevezték el, ami a Rest in Peace kifejezésre utal, ebben az esetben azonban a Requiem in Power rövidítése.

 

A keleti parton fekvő Valencia több ezer napelemet kíván telepíteni a város temetőiben – írja az Euronews. A projektet RIP-nek nevezték el, ami a Requiem in Power rövidítése, és májusban indult el az első fotovoltaikus panelek telepítésével. A város célja, hogy az ambiciózus kezdeményezés Spanyolország legnagyobb városi napelemparkjává váljon.

 

Valencia létrehozza Spanyolország legnagyobb városi napelemparkját

Valencia városa azt tervezi, hogy 6558 napelemet telepít a helyi temetőkben. A Grau, Campanar és Benimàmet temetőkben már 810-et kihelyeztek.

Ezek összesen több mint 440 000 kilowattnyi áramot termelnek majd évente.

Az önkormányzat szerint ez évente több mint 140 tonna szén-dioxid megtakarítást is eredményez majd. Az energiát főként az önkormányzati épületek energiaellátására fogják felhasználni, de 25 százalékát 1000 rászoruló háztartás is megkapja. Alejandro Ramon, Valencia éghajlat-változási és energiaátalakítási tanácsosa azt is elmondta, hogy a projekt az ország legnagyobb városi naperőműve lesz. A RIP része a szélesebb körű Valencia 2030 klímaküldetésnek, amely az egyik fő oka annak, hogy a várost választották a 2024-es Európa Zöld Fővárosának.

Az éghajlatmisszió hosszú távú célja, hogy a város energiájának 27 százalékát megújuló forrásokból állítsák elő.

Ennek a tiszta energiatermelésnek a 100 százalékát 2030-ra beépítik az infrastruktúrába és a középületekbe. A város a közvilágításban is kizárólag LED-eket fog használni.

Nem ez az első alkalom, hogy egy önkormányzatnak az az ötlete támad, hogy a temetőket is bevonja a zöld energiaforrások használatának ösztönzésébe. (Fotó: Saint-Joachim önkormányzata)

 

Temetők felhasználása megújuló energia előállítására

A temetők ideális helyszínek a napelemes projektre. Ezek a városi terek eredeti rendeltetésük megváltoztatása nélkül hasznosíthatók tiszta energia előállítására – akárcsak a tetők fotovoltaikus panelek elhelyezésére. Nem ez az első alkalom, hogy egy önkormányzatnak az az ötlete támad, hogy a temetőket is bevonja a zöld energiaforrások használatának ösztönzésébe.

Saint-Joachim egy szigetcsoport, amely a Brière-mocsár közepén található – egy hatalmas tőzegláp a Loire torkolatától északra, Franciaországban.

Temetője a város fő szigetétől keletre található, tengerszinttel egy vonalban. A temetőt 2025-re egy 1,3 megawatt teljesítményű napelemes tető fogja beborítani, amely a település 4000 lakosát látja el árammal. A mindössze 5 eurós belépődíjért végül ők is részesülnek majd az általa termelt energiából. A szerkezet emellett összegyűjti az esővizet a szomszédos sportkomplexum számára, ami segít csökkenteni az árvizek kockázatát.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.