Innováció

Nem elírás: fából készült akkumulátorokkal támadnak a skandinávok

Devenyi Dalma | 2024.06.10. 05:35

Egy új skandináv partnerségnek köszönhetően egy kicsit közelebb került az a terv, hogy fákból származó anyagokat használjanak a világ legzöldebb akkumulátorainak előállításához, és csökkentsék a nyugati országok kínai ellátási láncoktól való függőségét. A Stora Enso, a világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa összefogott a svéd Altris fejlesztő céggel, hogy a bőséges fakészletből származó anyagot akkumulátor-alapanyagként használják fel.

 

Az Altris nátriumion-akkumulátorokat gyárt, a piacvezető lítiumion-akkumulátorok egyik kihívóját, amelyek világszerte megtalálhatók telefonokban, elektromos járművekben és energiatároló rendszerekben – írja a Recharge.

A svéd-finn cellulózgyártó Stora Enso és az Altris célja, hogy kifejlessze és kereskedelmi forgalomba hozza a „világ legfenntarthatóbb akkumulátorát”.

Ezt a Stora Enso koncepciójának továbbfejlesztésével kívánják elérni, amely szerint a lignint – egy növényi eredetű polimert, amely a szárazföldi növények sejtfalában található – használják az akkumulátorok anódanyagaként.

„A bioalapú anyagok kulcsfontosságúak az akkumulátorcellák fenntarthatóságának javításában. A vállalat Lignode anyaga a világ legfenntarthatóbb anódanyagává válhat – mondta Juuso Konttinen, a Stora Enso bioanyagok növekedéséért felelős vezetője.

Ezt a Stora Enso koncepciójának továbbfejlesztésével kívánják elérni, amely szerint a lignint – egy növényi eredetű polimert, amely a szárazföldi növények sejtfalában található – használják az akkumulátorok anódanyagaként. (Fotó: Stora Enso)

 

A lignin a fák 20-30%-át alkotja, így bőségesen rendelkezésre áll. A lignin szenet is tartalmaz, amely akkumulátor-anódként használható. Jelenleg a legtöbb akkumulátor-anód grafitból készül, és a Nemzetközi Energiaügynökség nemrégiben kiadott jelentése szerint a grafit-anód ellátási láncot végponttól végpontig Kína irányítja. A cellulózgyártás melléktermékeként keletkező lignin „stabil és következetes nyersanyagellátást” biztosít az anódanyag-gyártáshoz – mondta a Stora Enso.

Mivel az akkumulátorok alapanyagainak túlnyomó többségét Európán kívülről szerzik be, az új partnerség célja az európai akkumulátor-értéklánc létrehozásának támogatása.

„A Stora Enso európai székhelyű műveletei olyan helyi megoldást kínálnak, amely minimalizálja a környezeti hatásokat és elősegíti az energiafüggetlenséget” – állítja a vállalat.

A fenntartható európai ellátási lánc kialakításának hangsúlyozása a nyugati világ lítium-ion akkumulátorok tekintetében Kínától való függősége miatti aggodalom közepette történik.

Kína uralja a lítium-ion akkumulátorok ellátási láncát egy olyan időszakban, amikor a világnak nagymértékben növelnie kell energiatárolási kapacitását, hogy segítsen megőrizni az új szél- és naperőművek beindításából származó többletenergiát.

Európa és az Egyesült Államok most összehangolt erőfeszítéseket tesz saját ellátási láncának fellendítésére, miközben számos nyugati vállalat olyan új energiatárolási megoldások kifejlesztésére összpontosít, amelyek egyáltalán nem támaszkodnak lítiumra.

„Az Altrisnál arra törekszünk, hogy helyi ellátási láncot hozzunk létre, és a bőséges és tiszta anyagokat kihasználva nátrium-ion akkumulátorokat fejlesszünk. Ezért izgalmas, hogy a Stora Enso céggel együttműködve részt vehetünk egy európai alapú, fától az anódig tartó ellátási lánc létrehozásában” – mondta Björn Mårlid vezérigazgató.

2022-ben a Stora Enso egy másik partnerséget is kötött a svéd Northvolt akkumulátor-specialistával a lignin alapú akkumulátorok fejlesztése érdekében.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.