Innováció

Valódi monstrum: Üzembe helyezték a világ legnagyobb szélturbináját, amely 36 000 háztartást képes ellátni energiával

Devenyi Dalma | 2024.06.11. 05:35

Világviszonylatban elsőként Kínában fejeződött be egy 18 MW-os szélturbina telepítése. A projektet a Dongfang Electric Corporation, egy állami tulajdonban lévő áramfejlesztő gyártó június 5-én fejezte a dél-kínai Kuangtung tartományban található tengerparti tesztbázisra telepített turbinával.

 

Ahogy az országok igyekeznek fokozatosan kivonni a fosszilis tüzelőanyagokat és növelni a megújuló energia részarányát, a szélturbinák jelentős lendületet kapnak – írja az Interesting Engineering. A nagy teljesítményű tengeri szelek kihasználása érdekében az eredeti berendezésgyártók (OEM-ek) figyelmüket a nagyobb és jobb turbinák építésére összpontosítják.

A tavaly októberi China Wind Power rendezvényen a Dongfang bemutatta 18 MW-os szélturbináinak két modelljét, amelyek a világ legnagyobb teljesítményű szélturbinái. Kevesebb mint egy évvel később sikeresen befejezte a mamut infrastruktúra telepítését.

 

Mégis mekkora egy 18 MW-os turbina?

A turbina rotorjának átmérője 260 méter, és több mint 570 000 négyzetméter területet söpör be, ami valamivel nagyobb, mint hét normál méretű futballpálya.

A vállalat becslése szerint a turbina évente 72 millió kilowattóra (kWh) energiát termel, ami 36 000 háztartás energiaigényének kielégítésére elegendő. Ami még fontosabb, hogy mindezt úgy éri el, hogy közben 22 000 tonna szén elégetését és 59 000 tonna szén-dioxid kibocsátását akadályozza meg.

A Dongfang egyébként nem az egyetlen kínai vállalat, amely 18 MW-os turbinával rendelkezik. A MingYang Smart Energy 18 MW-os turbinája szelesebb napokon a 20 MW-os teljesítményt is képes átlépni.

 

A nagyobb jobb, de csak Kínában

Hogy egy nagy turbina egy kedvező napon mennyi energiát képes termelni, azt tavaly láthattuk, amikor egy 16 MW-os turbina óránkénti 83 km/h szélsebességnél üzemelve 24 óra alatt 384 MWh energiát termelt, ami 170 000 háztartás ellátására elegendő. A South China Morning Post akkoriban arról számolt be, hogy a másik kínai OEM, a GoldWind által tervezett turbina képes volt átállítani a lapátjait és folytatni az energiatermelést, ahelyett, hogy leállt volna, ahogy az eddig az iparágban szokásos volt.

A nagyobb szélturbinák gyártásának ez a tendenciája azonban csak a kínai gyártók körében figyelhető meg. Az európai Vestas berendezésgyártó, amely a turbina maximális energiatermelésének korábbi rekordját tartotta, nem tervezi 16 MW-nál nagyobb turbinák gyártását.

A GE Electric, a másik nyugati turbinagyártó szintén eljátszott a gondolattal, hogy népszerű Halide szélturbina sorozatának 17-18 MW-os változatát készítené el. Az év elején az anyavállalat félretette a terveket, arra hivatkozva, hogy az offshore üzletágban veszteségeket szenvedett, és a működő tőkéjét inkább a hátralévő megrendelések teljesítésére összpontosítja, mintsem új termékek kifejlesztésére – számolt be az Electrek.

A kínai turbinagyártók élen járnak a tengeri szélturbinák gyors telepítésében, ezt a telepítést is mindössze 24 óra alatt ugrották meg. Nem meglepő tehát, hogy az első hatalmas, 18 MW-os turbina telepítése Kínában történt, és valószínűleg a jövőben újabb előrelépéseket fogunk látni ebből a régióból ebben az ágazatban.

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.