Trading

Európa gáztöbblete csökken, ahogy az LNG-t Ázsiába irányítják át

S.Rita | 2024.06.13. 05:35

Az európai gáztárolók szokatlanul lassan kezdték az újratöltési szezont, ami csökkentette a tavaly télről örökölt rekordméretű szezonális többletet, és jóval a hosszú távú átlag fölé emelte az árakat.

 

A Gas Infrastructure Europe (GIE) adatai szerint az Európai Unió és az Egyesült Királyság készletei március 31. óta mindössze 148 terawattórával (TWh), azaz napi 2,1 TWh-val gyarapodtak. A feltöltés 2012 óta a második legalacsonyabb volt, és jóval a korábbi tízéves szezonális átlag 206 TWh, azaz napi 2,9 TWh alatt maradt – írja a Reuters.

Európa a 2023/24-es meleg tél után rekordmennyiségű földgázt tárolt, így viszonylag lassú feltöltésre volt szükség ahhoz, hogy a 2024/25-ös tél beállta előtt ne fogyjon el a hely. A feltöltési szezon szokatlanul lassú kezdete azonban máris csökkentette a felesleg egy részét, és csökkentette a hely elfogyásának valószínűségét.

Az európai gáztárolók szokatlanul lassan kezdték az újratöltési szezont, ami csökkentette a tavaly télről örökölt rekordméretű szezonális többletet, és jóval a hosszú távú átlag fölé emelte az árakat. (Fotó: Canva)

 

Továbbra is lassú feltöltésre van szükség

Június 9-én a készletek 219 TWh-val, 37%-kal voltak a korábbi tízéves átlag felett, de a többlet a tél végi 277 TWh-ról (70%-os növekedésről) csökkent. A tárolók június 9-én 72%-os töltöttségűek voltak, ami 17 százalékponttal haladta meg a tízéves átlagot, de a többlet a március 31-i 22 százalékpontos értékhez képest csökkent.

Az elmúlt évtized szezonális mintázatai alapján a készletek az újratöltési szezon vége előtt elérhetik az 1 223 TWh-t.

Ez meghaladja a rendszer műszaki kapacitását, amely körülbelül 1 145 TWh, így a feltöltésnek még néhány hétig vagy hónapig lassúnak kell maradnia. A nyár végére tervezett feltöltöttség azonban a március 31-i 1280 TWh-ról már folyamatosan csökkent, és a túltöltöttség valószínűsége jelentősen visszaesett. A túltöltés kockázatának csökkenése a 2024. nyári határidős árak emelkedésében és a feltöltési szezon végére vonatkozó naptári árkülönbözetek szűkülésében is megmutatkozott.

Az első hónapra szóló holland TTF határidős árak júniusban eddig átlagosan 34 euróra emelkedtek megawattóránként (MWh), amivel az inflációval kiigazított árak 2010 óta a 77. százalékban vannak az összes hónapot tekintve. A februári 26 eurós átlagárról, amely reálértéken számolva csak a 43. percentilisben volt, az első havi árak emelkedtek.

A 2024 októbere és novembere közötti naptári különbözet, amely a feltöltési szezon végét és a téli lehívás kezdetét öleli fel, a decemberi és januári közel 3 eurós kontangóról júniusban eddig 2,20 euróra szűkült.

 

Ázsia jelentős felárat fizet

Az alacsonyabb nemzetközi gázárak a cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását ösztönözték az árérzékeny dél- és kelet-ázsiai vevők részéről, ami Európától távolabbra terelte a szállítmányokat, és hozzájárult a többlet csökkenéséhez. Az Indiában, Bangladesben, Délkelet-Ázsiában és Dél-Kínában tapasztalható súlyos hőhullámok szintén megnövelték a generátorok gázfogyasztását a légkondicionálási és hűtési igények kielégítésére, ami még több LNG-t vont el Európától.

2023 nyara óta az északkelet-ázsiai LNG-vásárlók hajlandóak felárat fizetni északnyugat-európai társaikhoz képest, de ez a felár 2023/24 telének vége óta jelentősen megnőtt.

A 2024 júliusában Északkelet-Ázsiába szállítandó gáz határidős LNG-árai április eleje óta több mint 3 euró/MWh-val magasabbak az európai referenciaáraknál. Eddig az európai többlet miatt Európa nem tudott részt venni a piacon, és lehetővé tette, hogy több LNG-t irányítsanak át a gázéhes dél- és kelet-ázsiai vevőkhöz. Az európai vevők valószínűleg még néhány hónapig viszonylag inaktívak maradnak, mivel a készletek még mindig jóval a normális szint felett vannak.

A többlet fokozatos csökkenésével azonban 2024 vége előtt valószínűleg újra kiéleződik a verseny Európa és Ázsia között az LNG-ért, és az árak meredeken emelkedhetnek, ha egy hideg tél Eurázsia mindkét végén az utolsó maradék, le nem kötött rakományokért folytatott küzdelemhez vezet.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.