Trading

Miért ellenzik az európai autógyártók a kínai elektromos autókra kivetett uniós vámokat?

Devenyi Dalma | 2024.06.13. 06:05

Az Európai Bizottság közölte, hogy júliustól akár 38,1%-os különvámokat vet ki a kínai elektromos autók behozatalára. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan az EU is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kína miként képes árazni az elektromos járműveket, és azt állítja, hogy a túlzott támogatások olyan autókhoz vezettek, amelyeket mesterségesen alacsony áron lehet kínálni.

 

A lépés az Egyesült Államok hasonló intézkedése után következett be: a Fehér Ház a múlt hónapban megnégyszerezte a kínai elektromos autókra kivetett vámokat, 25 százalékról 100 százalékra emelte őket. Annak ellenére azonban, hogy az európai vezetők aggodalmukat fejezték ki az olcsó kínai elektromos járművek beáramlásának a helyi iparra gyakorolt hatása miatt az európai autógyártók nem támogatták a vámokat – írja a Carscoops.

Az európai autógyártók értékesítése nagymértékben függ Kínától, és Peking megtorló intézkedéseket helyez kilátásba. A Kínai Kereskedelmi Kamara az EU-ban már figyelmeztetett arra, hogy az ország fontolóra veszi az importált autókra kivetett vámok emelését, ha az EU megemelt vámok hatályba lépnének.

Emellett Kína számos európai autógyártó számára fontos gyártási központ. Az olyan autók, mint a BMW iX3, a Citroen C5 X és a Dacia Sping mind példák a Kínában gyártott európai autókra, amelyeket a javasolt vámok érinthetnek.

Az HSBC becslése szerint a német autógyártók nyereségük 20-23 százalékát a kínai járműeladásokból szerzik, míg a BMW, a Mercedes és a Volkswagen vezetői mind figyelmeztettek a vámok kivetése ellen.

Az európai autógyártók nem támogatják a kínai elektromos autókra kivetett uniós vámokat. (Fotó: BMW)

 

Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója a befektetőknek elmondta, hogy szerinte az iparágnak nincs szüksége protekcionizmusra, és hogy a kereskedelmi csatározásokba való belemerüléssel „nagyon gyorsan lábon lőhetjük magunkat”. A VW vezetője, Oliver Blume hasonlóan óvatos volt a vámokkal kapcsolatban, mondván, hogy a megtorlás kockázata „potenciálisan veszélyes”. Carlos Tavares, a Stellantis vezetője pedig úgy jellemezte a kínai elektromos járművekre kivetett lehetséges vámokat, mint „nagy csapdát az érintett országok számára”.

Matthias Schmidt, a Schmidt Automotive Research munkatársa szerint míg az Egyesült Államok a kínai elektromos autókra kivetett vámok 100 százalékra emelése „tiszta protekcionizmus” volt, addig az EU válasza arányosabb lesz. A BBC Newsnak nyilatkozva elmondta:

„Ha az EU legfeljebb 25 százalékos vámokat vet ki, az inkább a versenyfeltételek kiegyenlítését és a kínai gyártók 30 százalékos költségelőnyének kiegyenlítését szolgálja majd.”

 

A vámok mértéke meghaladja a várakozásokat

Az ideiglenes uniós vámok július 4-től lépnek életbe, a vizsgálat pedig november 2-ig tart, amikor is végleges, jellemzően öt évre szóló vámok kivetésére kerülhet sor.

A Bizottság közölte, hogy 21%-os vámot vet ki azokra a vállalatokra, amelyekről úgy ítéli meg, hogy együttműködtek a vizsgálatban, és 38,1%-ot azokra, amelyekről úgy ítéli meg, hogy nem működtek együtt. Az indikatív vámok meghaladják az elemzők 10% és 25% közötti várakozásait.

Az olyan nyugati autógyártók, mint a Tesla és a BMW, amelyek Kínából exportálnak autókat Európába, együttműködőnek minősültek – közölte az EU Bizottság, hozzátéve, hogy a Tesla, amely jelenleg a legnagyobb autóexportőr Kínából Európába, kérte, hogy külön vállalatspecifikus vámtételt állapítsanak meg.

A Bizottságnak még meg kell határoznia, hogy három hónapra visszamenőlegesen alkalmazza-e a vámokat – mondta egy tisztviselő. Brüsszel közölte, hogy felvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal, hogy megvitassák a megállapításokat és megvizsgálják a feltárt problémák megoldásának lehetőségeit. A BYD nem kívánt nyilatkozni a Reutersnek. A SAIC és a Geely, a Bizottság által vizsgált két másik vállalat, valamint a Tesla nem válaszolt a megkeresésekre.

 

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.