Innováció

Öntelepítő szélturbinát tervez egy startup Skóciában – videó

S.Rita | 2024.06.17. 05:35

A londoni központú Sense Wind 6 MW-os szélturbina telepítését tervezi Skóciában. A telepítés különlegessége, hogy olyan moduláris torony- és rotorrendszereket használ, amelyek speciális daruk használata nélkül képesek felállítani és telepíteni magukat.

 

Ahogy a szélenergia egyre elterjedtebbé válik, a szélturbinagyártók egyre nagyobb berendezéseket hoznak forgalomba, amelyek akár háztartások ezreit is képesek ellátni energiával – írja az Interesting Engineering. Az ilyen nagy turbinák telepítéséhez és karbantartásához azonban drága speciális berendezésekre, például szupernagy darukra van szükség. Ez növeli a szervizköltségeket és a munkában részt vevő személyzetet érintő kockázatot is.

A Sense Wind önösszeszerelő szélturbinája ezt a problémát kívánja megoldani.

 

Hogyan működik a rendszer?

Az innovatív technológia középpontjában egy integrált sínrendszer áll, amely a turbinatorony mellett fut, és távolról működtethető. A SENSE-nek nevezett rendszer egy, a torony alján lévő sínhez rögzített, a toronyra felfelé irányuló átviteli rendszerből áll.

Egy hagyományos daru segítségével a turbinagondolát a felvonóegységre emelik. Miután a helyére került, a turbinalapátokat a talajszinten felcsavarozzák a gondola rotortengelyére. A személyzet ezen a ponton eltávolodhat a turbina telepítési helyszínétől, mivel a távirányítású önösszeszerelő rendszer üzembe lép, és a sínek segítségével elkezdi az egységet a torony tetejére emelni.

A torony tetején a felvonóegység elforgatja a gondolát és a rotorokat, előkészítve őket a személyzet általi telepítésre. Mivel a sínt a toronyszerkezetbe integrálták, a jövőben karbantartás céljából a géptorony földszintre történő lehozásához is bevethető.

„A SENSE rendszerben a biztonság áll az első helyen. A telepítés automatizált távirányítással történik, anélkül, hogy a személyzetnek függesztett teher alatt kellene dolgoznia. A SENSE szervizplatformok a torony sínrendszeréhez rögzíthetők, hogy a turbina teljes élettartama alatt biztonságos munkakörülményeket biztosítsanak a szervizelés és az ellenőrzések során” – mondta Julian Brown, a Sense Wind vezérigazgatója a sajtóközleményben.

 

Alkalmas szárazföldi és tengeri rendszerekhez is

A SenseWind integrált sínrendszerét az olaj- és gáziparban használt szabványos acélcsövek felhasználásával építi, így jelentős költségmegtakarítást ér el – írta a vállalat sajtóközleményében.

Emellett megszüntette a karimás csatlakozásokat, hogy csökkentse a tornyon lévő csavaros kötések magas ellenőrzési és karbantartási költségeit.

A vállalat a skóciai Tormywheel szélerőműparkban telepített 6 MW-os turbinán mutatja be technológiáját. A turbina, amely a 2 MW-os turbinájának méretnövelt változata, háromlábú toronnyal rendelkezik majd.

Ezek a demó projektek előkészítik a SenseWindet arra, hogy 2027-ben kereskedelmi forgalomba hozza technológiáját a szárazföldi szélenergia ágazatban. A vállalat azt is tervezi, hogy technológiáját nagyobb tengeri turbinákhoz is felhasználja, amelyek üzemeltetéséhez és karbantartásához speciális hajókra van szükség.

„A 6 MW-os SENSEWind demonstrációs projekt az új torony kialakításával megoldja a szélenergia-ipar egyik legnagyobb kihívását az elkövetkező évtizedekben: hogyan lehet gazdaságosan szállítani és építeni a nagy, magas tornyú turbinákat távoli helyszíneken. Büszkén támogatjuk a SENSEWind innovációs útját a Tormywheelben található tesztüzemünkkel, és úgy gondoljuk, hogy a projekt óriási előrelépést jelent majd a szélenergia-ágazat számára” – mondta Chris Walker, a Tormywheel helyszínt birtokló Muirhall Energy vezérigazgatója.

 

Kiemelt kép forrása: Sense Wind

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.