Fenntarthatóság

Kínának kihívója akadt: Norvégiában fedezték fel Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét

K. Lili | 2024.06.18. 06:05

Egy norvég bányászati vállalat azt állítja, hogy felfedezték Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét, amely fordulópontot jelenthet mind a skandináv ország, mind a régió számára. Európa ezzel lehetőséget kap, hogy megtörje Kína ritkaföldfém-dominanciáját.

 

A Rare Earths Norway június 6-án közölte, hogy az ország délkeleti részén található Fen Carbonatite Complex nevű területen 8,8 millió tonna ritkaföldfém-oxidot találtak, amelynek gazdaságos kitermelésére is ésszerű kilátások vannak – írja CNBC. A ritkaföldfém-lelőhelyek többsége Kína tulajdonában és ellenőrzése alatt áll.

Ritkaföldfémek
Ritkaföldfémeknek a lantanida csoport 15 elemét, valamint az ittriumot (Y) és a szkandiumot (Sc). A ritkaföldfémek meghatározó szerepet játszanak számos iparágban, többek között az energetikában, távközlésben, hadiiparban, számítástechnikában, illetve a csúcstechnológiákban. Mivel az esetek jelentős részében helyettesítésük nem lehetséges, kiesésük komoly problémát okozna.

Forrás: Magyar Tudomány

 

A ritkaföldfémek és a kritikus fontosságú ásványi anyagok iránti kereslet várhatóan exponenciálisan fog majd növekedni az elkövetkező években, ahogy a tiszta energiára való átállás felgyorsul. A ritkaföldfémek a fosszilis tüzelőanyagokról való globális elmozdulás szempontjából is létfontosságúak.

A vállalat állítása szerint az összes ritkaföldfém-oxidon belül a becslések szerint 1,5 millió tonna mágnes ritkaföldfém található, amelyeket elektromos járművekben és szélturbinákban használhatnak. A felfedezés a szomszédos Svédországban tavaly talált hatalmas ritkaföldfém-lelőhelyet is felülmúlja. Alf Reistad, a Rare Earths Norway vezérigazgatója a CNBC-nek elmondta, hogy a Fen Carbonatite Complex területen történt felfedezés „nagy mérföldkövet” jelent a vállalat számára.

„Fontos kiemelni, hogy Európában ma egyáltalán nincs ritkaföldfém-kitermelés” – hívja fel a figyelmet Reistad.

A kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló európai jogszabály egyik célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió éves ritkaföldfém-szükségletének legalább 10%-át kitermeljék. A Rare Earths Norway azt reméli, hozzájárulhat ehhez a célkitűzéshez. A vállalat továbbá bízik abban, hogy a Telemark megyében található ritkaföldfém-lelőhely kulcsfontosságú szereplővé teszi Norvégiát az európai ritkaföldfém- és kritikus fontosságú nyersanyag-kitermelési értékláncban.

A ritkaföldfém-lelőhely felfedezése kulcsfontosságú szereplővé teheti Norvégiát az európai ritkaföldfém- és kritikus nyersanyag-kitermelési értékláncban. (Fotó: Canva)

 

A ritkaföldfémek fontosabbak lehetnek, mint az olaj és a gáz

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a jelenlegi kínálat nem éri el az energiaágazat átalakításához szükséges mennyiséget. Ennek oka, hogy számos energiaátalakító elem előállítása viszonylag nagy területi koncentrációban történik. A legtöbb ritkaföldfém elem Kínában található. A becslések szerint az ázsiai ország a világ ritkaföldfémérc-kitermelés 70%-át és a ritkaföldfémérc-feldolgozás 90%-át adja.

2022-ben Kína volt az EU legnagyobb importpartnere a ritkaföldfémek behozatalában, a teljes import 40%-át tette ki – a mennyiséget figyelembe véve.

A Rare Earths Norway közleményéből kiderült, hogy folytatódnak a feltárási munkálatok a komplexum területén, és a jövő hónapra további fúrásokat terveznek. A vállalat 2030-ig a kitermelés első szakaszának kiépítésén dolgozik. Arra a kérdésre, hogy szerinte a felfedezett erőforrások nagyobb értékűnek tekinthetők-e, mint Norvégia olaj- és gázkészletei, a Reistad így válaszolt:

„Nem nagyobb értékű, de ahogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is kijelentette, hogy a lítium és a ritkaföldfém hamarosan fontosabb lesz, mint az olaj és a gáz. Tehát fontosabb lesz, de természetesen nem lesz ugyanolyan értékű.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  K. Lili
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.