Trading

Az LNG helyettesítheti az olajat a világpiacokon

Erbszt Adrienn | 2024.06.19. 06:05

Bár a kőolaj még mindig a legnagyobb befolyással bíró energiahordozó világunkban, az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve mégis komoly szerep kezd hárulni a cseppfolyósított földgázra. Számos esetben – például a tengeri és szárazföldi szállítmányozásban – akár a kőolaj komoly kihívója is lehet. 2024 első két hónapjában a globális LNG-behozatal 3,7%-al (2,61 millió tonnával) nőtt 2023 azonos időszakához képest, ezzel elérve a 72,79 millió tonnát. Az LNG piacán várhatóan az elmúlt 15 év legerősebb kínálatnövekedését tapasztalhatjuk a következő években, ennek legfőbb elősegítője pedig jelenleg az Egyesült Államok és Oroszország. Világszerte összevetve a becsléseket, az LNG termelés 2050-re 34-50% közötti növekedést mutat majd.

 

Nagy változások jönnek a globális energiapiacon

A közelmúltban a könnyebb szállítás és biztonságos tárolás érdekében folyékony halmazállapotúvá hűtött, cseppfolyósított földgáz (LNG) részaránya meredeken nőtt a globális energiamérlegben. Mindez soha nem látott beruházásokat és befektetéseket hozott magával a szektorban, ennek köszönhetően a kínálat folyamatosan növekvő tendenciát tudott mutatni, ez pedig az árakat tolta lejjebb.

Számtalan új projekt azonban még a megvalósítás állapotában van, ám ha ezeket a létesítményeket is sikeresen üzembe helyezik, az LNG globális kapacitása több mint 40%-al növekedhet. Ez a hatalmas kínálatnövekedés pedig komoly változásokat eredményezhet bolygónk energiakosárban.

A globális gázigény a kínálattal egyetemben szintén növekedést mutat, az emelkedés mértékét 34 és 50 százalék között jósolják. A gáz legjelentősebb része jelenleg a villamosenergia-termeléshez szükséges, illetve az iparban, a közlekedésben és a kékhidrogén előállításában. A gázfeldolgozás és cseppfolyósítás beruházásait 2050-ig 740 milliárd dollárra becsülik, ebből hozzávetőlegesen 438 milliárd dollárt fektetnek be tisztán LNG-projektekbe. A hatalmas növekedés mögött számos tényező áll, de a legjelentősebb a dél-ázsiai és dél-kelet-ázsiai országok egyre nagyobb gázigénye.

Bár a kőolaj még mindig a legnagyobb befolyással bíró energiahordozó világunkban, az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve mégis komoly szerep kezd hárulni a cseppfolyósított földgázra. (Fotó: Canva)

 

Az LNG fontos szerepet tölt ma be Európában

Az LNG hozzájárul ahhoz, hogy a termelők és a fogyasztók kevésbé függjenek egymástól, hiszen a gáz exportja szükség esetén távoli célállomásokba is eljuttatható, szemben a vezetékes földgáz kötöttségével. Ha a készletek felhalmozódnak, azok megfelelő infrastrukturális beruházásokkal, átirányíthatók alternatív piacokra.

A zöldenergiára történő átállás elé számos akadály gördül, főleg ha azt olyan tempóban kívánjuk végrehajtani, mint amit az EU vezetése diktál. Nem csoda tehát, hogy az unió országai is egyre fokozzák LNG behozatalukat, hogy biztosítani tudják alapvető szükségleteiket és a biztonsági tartalékok mennyiségét.

Az LNG – nagyobb diverzifikáció esetén – alapvetően nagyobb rugalmasságot biztosíthat az európai gázigények kielégítéséhez. A gázkínálat növekedése segít elkerülni az olyan válságos helyzeteket is, mint ami a Covid után volt tapasztalható; akkor egybeesett a visszatérő ázsiai gazdaságok keresletnövekedése az európai gázhiánnyal, ami súlyos áremelkedésekhez és bizonytalan ellátáshoz vezetett. Jelenleg a nagy energiavállalatok és az államok nagyjából 25-30 évre kalkulálnak legalább a cseppfolyósított földgázzal, ez pedig külpiaci stratégiájuk újra gondolását is jelenti.

 

Kína a középpont

A cseppfolyósított földgáz-kereslet a világon ma leginkább három régióba összpontosul: Kelet-Ázsiába – Kína, Japán, Dél-Korea, Tajvan – Európába és Dél-Ázsiába – India, Pakisztán, Banglades. Nem meglepő, hogy keleten van nagyobb keletje a cseppfolyósított földgáznak, hiszen az Economist Intelligence Unit elemzése alapján az ázsiai országok több mint 40%-kal fognak hozzájárulni a globális gazdasági növekedéshez 2024-ben.

A térség legmeghatározóbb szereplője ebben a tekintetben is Kína, aki a következő években is meg fogja őrizni legnagyobb LNG-importőr státuszát, ennek elvesztésében is csak India jelent a számára fenyegetést.

Azzal, hogy Kínában felgyorsult az iparban a szén-gáz váltás még több LNG-t használnak fel gazdasági növekedésük megtámogatására. Idén Kínába 12,4%-kal nőtt a behozatal az előző évhez képest, Indiában 12,6%-kal, Bangladesben 25,4%-kal, a thaiföldi beszállítások 35,5%-kal, az indonéz 24,1%-kal, a szingapúri 34,9%-kal nőtt. Csökkenést Japánban, Dél-Koreában, Tajvanban, Pakisztánban és Malajziában figyelhettünk meg. Az aktuális gázárak Ázsiában azonban csak azok számára kedvezőek, akik már beruháztak az LNG fogadásához és átalakításához szükséges, speciális infrastruktúrába, de a szénhez viszonyítva még mindig jelentősen drágább a cseppfolyósított gáz. Ára Ázsiában február közepén például 306 dollár volt 1000 köbméterenként, ami az európai piachoz képest magasabb ár.

Az LNG számos esetben – például a tengeri és szárazföldi szállítmányozásban – akár a kőolaj komoly kihívója is lehet. (Fotó: Canva)

 

Európa jelentős növekedést mutat

Bár az Európai Unió vezetése hónapról hónapra büszkén mutatja fel a gázfogyasztás csökkenésével kapcsolatos statisztikai adatait, azonban arról már keveset szólnak, hogy a visszafogott kereslet egyik legjelentősebb oka a lassuló ipari növekedés. A gázpiacot is sokkolta az Oroszország és Ukrajna közötti háborús konfliktus, s az addig orosz gáztól jelentősen függő Európa kapkodva volt kénytelen gázpiacát jobban diverzifikálni.

A geopolitikai feszültségek a háború harmadik évében sem csökkentek, egy esetleges eszkaláció komoly befolyással lehet újra a gázárakra.

Az Európai Unió így nem csoda, hogy jelentősen növeli az LNG-vásárlást, ez pedig azt jelentheti, hogy a cseppfolyósított gáz aránya a teljes gázimportot alapul véve, a 2022-es 24 százalékról 2030-ra 46 százalékra emelkedhet. Ám ennek jelentős része szintén Oroszországból érkezik.

 

A jövő üzemanyaga az LNG?

Az LNG-re egy jó ideje az olaj alternatívájaként is tekintenek, erre elsősorban Kínában látunk példát, ahol bizonyos kőolajtermékeket különféle gázüzemanyaggal igyekeznek helyettesíteni. A Bloomberg elemzése mutatott rá a közelmúltban, hogy a piaci szabályozás hiánya, az alacsony árak és a magas hatásfok miatt az LNG hamarosan felválthatja az olajat.

Kínában már minden harmadik eladott új teherautó LNG-vel üzemel, éves szinten 208 százalékos volt a növekedés.

A China National Petroleum Corporation Gazdasági és Technológiai Kutatóintézet márciusi jelentése alapján, az LNG-üzemű elektromos autók és teherautók az év végére, Kína dízel- és benzinfogyasztásának körülbelül 10-12%-át teszik majd ki. Hasonló folyamatokat tapasztalhatunk a kínai hajóépítő és vasúti szektorban is. Az LNG mellett szól, hogy olcsóbb, mint a dízel, illetve nincs kartell, amely befolyásolná a gázárakat, ellentétben az olajjal, ahol például az OPEC+ komoly ár fenntartó lépéseket hoz rendszeresen. Természetesen a cseppfolyósított gáz infrastruktúrájának kiépítése rendkívül idő és pénzigényes.

A Nemzetközi Energetikai Ügynökség legfrissebb gázpiaci jelentése szerint, a globális gázkereslet növekedése várható idén a hidegebb téli hőmérséklet és az árak mérséklődése miatt, a fogyasztás növekedését pedig elsősorban a feltörekvő gazdaságoknak köszönhetjük.

A szűnni nem akaró geopolitikai kockázatok azonban áringadozásokat eredményezhetnek. Az ő előrejelzésük szerint, 2024-ben a globális gázigény 2,5%-kal fog nőni. Az adatok alapján az Egyesült Államok jelenleg a világ legnagyobb LNG-exportőre, Kína pedig a legnagyobb importőre. Az IEA szerint is 2024 legnagyobb globális gázpiaci kockázatát a geopolitikai bizonytalanságok jelentik majd. Beleértve az ukrán-orosz háborút, a Közel-Keleten növekvő feszültségeket és a kritikus infrastruktúrák, így a csővezetékek ellen elkövetett merényleteket.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  Erbszt Adrienn
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.