Fenntarthatóság

Globális áttörés: mégis sikerülhet az ózonréteg megmentése?

S.Rita | 2024.06.20. 05:35

Az ózonréteg védelmére irányuló nemzetközi erőfeszítések hatalmas globális sikerrel jártak egy nemzetközi kutatócsoport jelentése szerint. A káros légköri gázok mennyisége ugyanis a vártnál gyorsabban csökkent, ami reménykeltő jövőképet fest az éghajlatvédelem szempontjából.

 

Az új tanulmány kimutatta, hogy az ózonréteget lebontó klór összmennyisége – beleértve az összes hidro-klór-fluor-szénhidrogént (HCFC) – 2021-ben érte el csúcspontját, öt évvel korábban, mint az előrejelzésekben szerepelt – írta meg az EcoWatch. Dr. Luke Western, a tanulmány vezető szerzője és a Bristoli Egyetem kémiai karának kutatója szerint ez az eredmény rendkívüli siker, és a helyes irányba haladó folyamatokat tükrözi.

A HCFC mennyiségének csökkenése az 1987-es Montreali Jegyzőkönyv érdeme, amely szabályozta az ózonréteget károsító anyagok használatát és gyártását.

A HCFC-k korábban számos termékben, például hűtőszekrényekben és csomagolásokban, illetve különböző spray-k és habok összetevőiben is jelen voltak. A HCFC mennyiség csökkenése nemcsak az ózonréteg megóvását helyezi látható távlatokba, hanem hozzájárul a globális felmelegedés mérsékléséhez is, mivel ezek az anyagok üvegházhatású gázokként is működnek.

 

Biztató eredmények

A 2010 óta világszerte betiltott fluorozott-klórozott szénhidrogének helyettesítésére kifejlesztett HCFC-k gyártása és használata még mindig a fokozatos kivonás alatt van.

„Az eredmények nagyon biztatóak. Aláhúzzák a nemzetközi jegyzőkönyvek létrehozásának és betartásának nagy jelentőségét. A Montreali Jegyzőkönyv nélkül ez a siker nem lett volna lehetséges, így ez a sztratoszféra ózonrétegének csökkenése elleni küzdelemre vonatkozó többoldalú kötelezettségvállalások átütő megerősítése, amely további előnyökkel jár az ember okozta éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – áll Western közleményében.

A HCFC kibocsátás 2021 és 2023 között kevesebb mint egy százalékkal csökkent, de már ez is azt mutatja, hogy jó irányba haladnak a szakértők. Jelenleg világszerte fokozatosan szüntetik meg a HCFC-k gyártását, a végső határidő 2040. A HCFC-ket nem ózonlebontó fluorozott szénhidrogénekkel (HFC) és más vegyületekkel helyettesítik.

Az anyagok méréseit a Nemzeti Légkör- és Óceánügyi Hivatal (NOAA) és az Advanced Global Atmospheric Gases Experiment (AGAGE) világszerte működő légköri megfigyelőközpontjai végezték.

„Rendkívül érzékeny mérési technikákat és alapos protokollokat alkalmazunk, hogy biztosítsuk e megfigyelések megbízhatóságát” – mondta a sajtóközleményben Dr. Martin Vollmer, a tanulmány társszerzője, a svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium légkörkutatója.

Dr. Isaac Vimont, a NOAA kutatója és a tanulmány társszerzője szerint a kutatás rávilágít arra, hogy mennyire fontos ébernek és proaktívnak maradni a környezeti megfigyelések terén, biztosítva, hogy más ellenőrzött ózonlebontó és üvegházhatású gázok is hasonló tendenciát kövessenek, ami segít megvédeni a bolygót a jövő generációi számára.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.