Mobilitás

Méregdrága: a Ferrari első elektromos autóját csak a leggazdagabbak leggazdagabbjai engedhetik majd meg maguknak

Devenyi Dalma | 2024.06.20. 05:35

A Ferrari első elektromos autója legalább 500 000 euróba fog kerülni – mondta egy, az ügyet ismerő forrás a Reutersnek, miközben a luxusautógyártó egy olyan üzem megnyitására készül, amely a modellt fogja gyártani –, és akár harmadával is növelheti a csoport termelését.

 

A bömbölő benzinmotorjairól híres olasz márka azt mondta, hogy jövő év végén piacra dob egy elektromos autót, és a tervezett ár azt mutatja, hogy bízik abban, hogy az ultra gazdag sofőrök készen állnak rá, még akkor is, amikor a tömegpiaci riválisok a megingó kereslet közepette csökkentik az elektromos járművek árait – írja a Reuters.

Az árcédula, amely nem tartalmazza a jellemzően 15-20%-kal többletet jelentő funkciókat és személyes kiegészítőket, jóval magasabb, mint az idei első negyedévben egy Ferrari és számos rivális luxus elektromos autó átlagos eladási ára, amely extrákkal együtt 350 000 euró körül volt.

Egy kevésbé exkluzív szegmensben a Porsche elektromos Taycanja 100 000 euró körül indul. A Ferrari nem válaszolt a Reuters megkeresésére, hogy kommentálja az első elektromos modell árát, vagy az új üzemét, amelyet pénteken avatnak fel a márka szülővárosában, az észak-olaszországi Maranellóban.

A gyár – és az e-autók gyártása – merész lépés a vállalattól, amely tavaly kevesebb mint 14 000 autót szállított ki, hiszen lehetővé teszi, hogy a termelési kapacitás 20 000 körülire emelkedjen – mondta a névtelenséget kérő forrás. Az exkluzivitás a márka hírnevét és magas árait is alátámasztja, így a termelés bármilyen növelése kockázatokkal jár. A Ferrari azonban a 2022-ben bemutatott Purosangue SUV-jával megmutatta, hogy a hagyományos kétüléses sportautókon és grand tourereken túlmutató terjeszkedéssel is képes sikereket elérni.

„Egyre nagyobb a kereslet a Ferrarik iránt, és van kapacitásuk arra, hogy ennek egy részét kielégítsék anélkül, hogy az exkluzivitást veszélyeztetnék” – mondta Fabio Caldato, az AcomeA SGR portfóliómenedzsere, amely Ferrari-részvényeket tart. A várólisták egyes modellekre akár a két évet is meghaladhatják. „Ez nem lesz rövidebb. A várólistán szerepelni önmagában is státuszszimbólum” – tette hozzá Caldato, megjegyezve, hogy a feltörekvő piacokon, például Indiában és a Közel-Keleten egyre több a potenciális tehetős vásárló.

A Ferrari első elektromos autóját csak az igazán szupergazdagok engedhetik majd meg maguknak. (Fotó: Canva)

 

A második elektromos modell

Az új maranellói gyárban a Ferrari egy további jármű-összeszerelő sorral bővül, és benzines és hibrid autók, valamint az új elektromos, továbbá a hibridekhez és elektromos modellekhez szükséges alkatrészek gyártásával foglalkozik majd. A forrás szerint az üzem három-négy hónapon belül teljesen működőképes lesz.

Egy második elektromos modell is fejlesztés alatt áll, mondta a forrás, hozzátéve, hogy a folyamat még korai stádiumban van, és hogy a vállalat nem feltétlen akarja a teljes gyártást évi 20 000 járműre növelni, legalábbis rövid távon.

Benedetto Vigna vezérigazgató áprilisban azt mondta a Ferrari részvényeseinek, hogy a modern üzem az elkövetkező évekre biztosítja számukra az igényeiket meghaladó rugalmasságot és műszaki kapacitást.

Bármilyen termelésnövekedés a modellek számának növekedésével járna, mivel a Ferrari ragaszkodik ahhoz a politikájához, hogy minden modell esetében egy bizonyos határon belül tartja a termelést, bármilyen sikeres is legyen az – mondta a forrás.

A rivális Lamborghini azt tervezi, hogy 2028-ban kezdi meg első elektromos modelljének értékesítését. Vezérigazgatója, Stephan Winkelmann a Reutersnek azt mondta, hogy fontosabb a megfelelő termék, mint az, hogy elsők legyenek.

Andrea Balloni, a Mediobanca elemzője szerint a Ferrari új elektromos modellje várhatóan magas árcédulával fog rendelkezni, hogy segítsen megőrizni az árrést, kompenzálva az új, teljesen elektromos technológia fejlesztését és a nagyobb számú külső beszerzésű alkatrészeket.

„Arra számítok, hogy az új modell hiánypótló lesz, amely az éves eladások alig több mint 10%-át teszi majd ki” – mondta Balloni, hozzátéve, hogy a Ferrari törzsügyfelei még mindig a benzines modelleket részesítik előnyben.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.