Innováció

Bill Gates milliárdokat pumpál az atomenergiába: 345 megawattos nátrium-reaktort épít

S.Rita | 2024.06.21. 05:35

Az Egyesült Államok hivatalosan is elindította az első új generációs atomreaktorának építését Wyomingban, melyet 2030-ra terveznek befejezni. A reaktor Bill Gates cége, a TerraPower és az Energiaügyi Minisztérium (DOE) együttműködésének eredményeként jön majd létre. Június 10-én Bill Gates részt vett a projekt alapkőletételén is.

 

A Natrium nevű reaktor, amely a TerraPower első erőművében fog elhelyezkedni, nem a hagyományos könnyűvizes reaktorok technológiáját követi – írja az Interesting Engineering. A 345 megawattos reaktor nátriumot használ hűtőközegként víz helyett, és nem nyomás alatt, hanem a nátrium forráspontja alatti hőmérsékleten üzemel. Emellett a TerraPower újítása az olvadt só energiatároló rendszer is, amely lehetővé teszi nagy mennyiségű energia tárolását, ez pedig különösen előnyös a megújuló energiával működő hálózatok számára.

„Épp most érkeztem a legelső nátrium-erőmű alapkőletételi ünnepségéről, amely egy biztonságos, új generációs nukleáris technológiát hoz életre itt, Wyomingban” – írta Gates egy blogbejegyzésben.

 

Innováció és biztonság

Bill Gates 2008-ban alapította a TerraPowert azzal a céllal, hogy atomreaktorok új generációját vezesse be. Az Egyesült Államokban az atomreaktor-technológia terén nem sok előrelépés történt az elmúlt évtizedekben, hiszen csak két új erőmű épült 1978 óta, mindkettő a hagyományos technológiával. Gates és csapata azonban forradalmi megközelítést alkalmaz, amely a természetes erők, például a hőkonvekció és a gravitáció segítségével biztosítja a passzív hűtést, így is csökkentve a biztonsági költségeket.

Az új reaktor hőmérsékletét a fizika törvényei szabályozzák, nem pedig emberi kezelők, ezzel is csökkentve a hibalehetőségeket.

A reaktor tervezése különleges, mivel az „Energia és Nukleáris Szigeteket” elkülönítve helyezik el, ez lehetővé teszi, hogy a nem nukleáris komponenseket a nukleáris vezérlőterületen kívülről működtessék. Ez nemcsak pénzt takarít meg, hanem növeli a biztonságot is.

 

Energia és hatékonyság

A nátrium-reaktor energiatároló rendszert is tartalmaz, ami egyedülálló az atomreaktorok világában. Ez a rendszer lehetővé teszi az áramtermelés precíz szabályozását, ami kulcsfontosságú a nap- és szélerőművekre támaszkodó energiahálózatok számára.

A Nátrium projekt az Energiaügyi Minisztérium és a TerraPower közötti 50-50%-os költségmegosztás keretében valósul meg, és legfeljebb 2 milliárd dollárt különítettek el rá.

 

A jövő felé vezető út

A projekt kezdeti költségei a reaktor tervezését és engedélyeztetését, az üzemanyag kifejlesztését és minősítését, valamint két kulcsfontosságú létesítmény megépítését és üzemeltetését fedezik. Ezek közé tartozik az üzemanyaggyártó, illetve a nátrium tesztelő és töltő létesítmény, ahol az egyedi berendezéseket tesztelik és demonstrálják, mielőtt azok a reaktorüzemben működnének.

Még mindig vannak bürokratikus akadályok, amelyeket le kell küzdeni.

Az amerikai nukleáris szabályozó hatóság nemrégiben elfogadta a TerraPower engedélykérelmét felülvizsgálatra, ami jelentős mérföldkő. Több mint 40 év óta ez az első alkalom, hogy egy kereskedelmi célú, nem könnyűvizes reaktor esetében ilyen felülvizsgálatot kezdeményeztek.

Következő lépésként a TerraPower a nem nukleáris komponenseket építi meg, kezdve az „Energia Szigettel” jövőre, ahol gőzturbinák és energiatermelő berendezések kapnak helyet. A „Nukleáris Sziget” építése pedig várhatóan 2026-ban kezdődik.

 

Kiemelt kép forrása: Terra Power

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.